B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

10 augustus 2011

Twitter search

Twitter heeft onlangs de Twitter Search aangepast. In plaats van een aparte site is de zoekfunctie nu volledig geïntegreerd in de Twitter interface. Ik heb echter ervaren dat de nieuwe Twitter search toch wat extra aandacht verdient. Als je niet oppast krijg je niet alle resultaten te zien.

Vroeger was er http://search.twitter.com/search?q=bvlg wat nu automatisch omgevormd wordt naar http://twitter.com/search/bvlg.



Standaard krijg je enkel de tweets "Top" te zien. Indien je alle tweets wil zien, moet je voor "All" kiezen. Mijn eigen tweets verschijnen niet voor "Top", maar wel voor "All". De conversaties zal je dus niet kunnen volgen in "Top". Het spijtige is dat je de keuze "Top"/"All" niet in de URL mee kan opgeven. In de vroegere search kon je op de volledige conversatie zien, wat nu niet meer mogelijk is.



In de vroegere Twitter Search kon je op het zoekscherm onmiddellijk de taal opgeven (bijvoorbeeld enkel de Nederlandstalige tweets). Nu steekt die taaloptie - net als andere opties - verstopt op een volgende pagina die je kan bereiken via "refine search", of rechtstreeks via http://twitter.com/search-advanced.



In dit advanced search scherm kan je ook expliciet aangeven dat je ook retweets wil zien, blijkbaar staan die standaard niet meer in de lijst van zoekresultaten.



Je zou voor minder een social media monitoring tool gaan gebruiken, zoals in het onderstaande voorbeeld Engagor.



Update
Je kan ook gebruik maken van de search in de mobiele versie van Twitter. Je hebt minder opties, maar je hebt onmiddellijk wel alle resultaten, bijvoorbeeld http://mobile.twitter.com/search/bvlg

08 augustus 2011

Google Plus analytics

De populariteit van een platform is onder meer af te meten aan het aantal websites die informatie over het platform aanbieden. Bij Google Plus is dit net zo. Ik heb al vier sites gevonden die je toelaten informatie over een Google Plus gebruiker te bekomen. Ik heb telkens mijn Google Plus profiel als voorbeeld genomen.

FindPeople onPlus
Het aantal followers en following aangegeven voor FindPeople onPlus klopt niet, wat ze ook zelf zeggen "Follower/Following counts are not updated in real-time. If you like to sync your profile with Google+." FindPeople onPlus zegt zelf dat ze reeds 9.647.653 Google Plus profielen in kaart gebracht hebben.



CircleCount
Het aantal followers en following aangegeven door CircleCount - wat zichzelf omschrijft als "counts the followers and friends on Google+" - klopt wel. Je krijgt er bovendien ook een grafiek van de follower historiek van. Het nut van het kaartje ontgaat me, omdat er ook geen locatie aangegeven is. CircleCount zegt dat mijn Google Plus profiel rank 127,058 gekregen heeft, maar het geeft op deze page niet aan hoeveel Google Plus profielen al geïndexeerd zijn.



Google+ Statistics
Bij Google+ Statistics is ook in real time opgevraagd, de aantallen voor followers en following zijn correct. De grafiek van de evolutie van het aantal followers is mooi, maar omvat enkel de laatste 7 dagen. Als extra krijg je er ook een tabelletje bij. Google+ Statistics toont op de pagina dat er al 46.300 Google Plus profielen gekend zijn.



Plusalyzer
Plusalyzer van BuzzRank toont eveneens correcte aantallen voor followers en following. Je krijgt er bovendien drie grafieken bovenop. De grootste grafiek geeft naast de evolutie van followers die je elders ook krijgt ook de evolutie van following. De grafiek rechtsonder geeft de ranking. Blijkbaar zou de ranking van mijn Google Plus account rond de 2K zijn. Veel ben ik natuurlijk niet met zo'n vage aanduiding.



Uit deze korte vergelijkende studie zou ik FindPeople onPlus niet aanbevelen - het is de enige site die geen up to date gegevens toont. Plusalyzer lijkt mij nu de mooiste (en ook de meeste) grafiekjes aan te bieden. De kans is groot dat er nog andere sites zullen opduiken die deze info ook nog zullen aanbieden, misschien zelfs met nog extra info. Bovendien zullen de vier sites die hier vergeleken ook niet stil zitten en hun aanbod verbeteren. Wat is overigens uw favoriete Google Plus analytics site ?

05 augustus 2011

Belgische banken en Twitter

Omdat ik zelf voor een bank werk, leek het mij interessant na te gaan in welke mate de Belgische banken reeds op Twitter actief zijn. Tot nu toe heb ik 9 Twitter accounts gevonden die ik in het onderstaande bericht wil vergelijken. Sommige banken beschikken over meerdere Twitter accounts (sommige actief en andere dan weer niet). Ik heb mij beperkt tot de "hoofd account". De Twitter accounts worden hieronder voorgesteld in alfabetische volgorde van de Twitter accounts.

@bankdegroof - Bank Degroof
Deze account is aangemaakt op 11 februari 2011, de eerste tweet dateert van 25 maart. Gemiddeld verschenen er 2,6 tweets per week.



@BANKVANBREDA - Bank J.Van Breda & C
Deze account is aangemaakt op 7 januari 2011. Tot nu toe is op deze account nog geen enkele tweet gepubliceerd.



@BNPP_Fortis - BNP Paribas Fortis
Deze account is aangemaakt op 1 mei 2009. Van 20 mei 2009 tot en met 16 juni 2009 werden er in het totaal 4 tweets gepubliceerd, of 1 per week. Sindsdien is het muisstil.



@deutschebankbe - Deutsche Bank België
Deze account is aangemaakt op 7 november 2009. Tot nu toe is op deze account nog geen enkele tweet gepubliceerd. De kans bestaat dat deze account niet beheerd wordt door Deutsch Bank zelf, maar dan heeft de eigenaar van de account toch moeite gedaan om het juiste logo op te laden.



@Dexia - Dexia
Deze account is aangemaakt op 30 oktober 2009. Vermits Dexia mijn werkgever is, kan ik meedelen dat deze account pas later in handen gekomen is van Dexia. Het eerste bericht op de account dateert van 22 juli 2011.



@ING_Belgium - Lion
Deze account is aangemaakt op 4 februari 2010. De account zou wel eens de account van ING België kunnen zijn, vandaar dat de account hier opgenomen is. Bizar is wel dat deze account protected is.



@kbc_group - KBC Group
Deze account is aangemaakt op 1 april 2009. De eerste tweet dateert van 9 april 2009. Sindsdien verscheen er gemiddeld anderhalve tweet per week.



@keytradebank - Keytrade
Deze account is aangemaakt op 26 april 2009. Tot nu toe is op deze account nog geen enkele tweet gepubliceerd.



@Jobs_CRELAN - Landbouwkrediet
Deze account is aangemaakt op 14 april 2011. De eerste tweet dateert van 15 april 2011. Sindsdien verschenen er gemiddeld zo'n 9 tweets per week.



De tabel hieronder geeft een overzicht van de verschillende Twitter accounts.



Zowel Klout als Tweetgrader zijn tools die een score aan een Twitter account toekennen. De tabel hieronder geeft het overzicht van de scores van beide tools voor de Twitter accounts van de Belgische banken. Beide tools geven een score op 100, waarbij een hogere waarde beter is.



Ik heb zo mijn bedenkingen bij de scores. @Dexia en @kbc_group krijgen dezelfde score van Klout. @kbc_group is echter al veel langer actief, @Dexia is maar pas gestart met tweeten, weliswaar met een hogere tweet frequentie. Blijkbaar is dat dit toch voldoende om beide Twitter accounts op dezelfde hoogte te plaatsen (Klout score 33). De Tweetgrader score van @BNPP_Fortis is maar liefst 91, niettegenstaande het op deze Twitter account al twee jaar muisstil is. De Twitter accounts @BANKVANBREDA, @deutschebankbe en @keytradebank zijn passief, wat niet belet dat ze score 10 bij Klout krijgen en nog aanzienlijk meer bij Tweetgrader. Zelfs een protected account zoals @ING_Belgium krijgt nog score 58 van Tweetgrader. Deze voorbeelden zijn niet van die aard dat ze mij veel vertrouwen in beide tools geven.

Om af te sluiten nog een infografiek die een overzicht geeft in de tijd van de Twitter accounts van de Belgische banken met bovendien nog hun actieve periode en activiteitsgraad.



Indien ik toch nog Twitter accounts van Belgisch banken over het hoofd gezien heb, dan mag u mij dit steeds laten weten, bijvoorbeeld via de bedenkingen hieronder.

04 augustus 2011

Belgian Social Media Monitor - augustus 2011

Twee jaar terug ben ik begonnen met het aanbieden van een maandelijks overzicht van enkele interessante en publiek beschikbare cijfers over de omvang van het social media gebeuren in België. Het eerste bericht dateert immers van juli 2009. Naar goede gewoonte zal ik in dit bericht de cijfers van begin augustus 2011 vergelijken met de cijfers van vorige maand (juli 2011) en van vorig jaar (augustus 2010).

Het sterkst groeiend social network in België blijft Linkedin. Over de voorbije 12 maanden kon het een groei van het aantal Belgische Linkedin accounts optekenen van 41%. Facebook kende over dezelfde periode een toename van 20%, de Belgische site bloggen.be kende een sterkere groei (22%). De groei van de blogplatformen is er nog steeds, maar de groei is beperkt en bovendien lager dan voorgaande maanden (1% op maandbasis). De onderstaande grafiek geeft de evolutie over de voorbije 12 maanden, van augustus 2010 tot augustus 2011.

Voor het eerst kan u in dit overzicht cijfers vinden over Google Plus in België. Google Plus is pas einde juni gelanceerd. De eerste sites waar statistieken terug te vinden zijn hebben al de kop opgestoken.



Blogs
- skynetblogs : 201.322 blogs begin juli 2010, sinds een jaar terug wordt het aantal blogs niet meer opgegeven
- seniorennet : 19.438 blogs, status quo ten opzichte van vorige maand, een stijging van 8% ten opzichte van vorig jaar
- bloggen.be : 104.179 blogs, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 22% ten opzichte van vorig jaar
- Skyrock : 33.761.824 blogs, status quo ten opzichte van vorige maand, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar
- Canalblog : 873.848 blogs, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar

Linkedin
- Linkedin profiles : 910.924 Twitter profiles voor Belgium, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 41% ten opzichte van vorig jaar
- Linkedin groups : 1.641 groups refering to Belgium, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 34% ten opzichte van vorig jaar
- Linkedin events : 456 upcoming events in Belgium, een stijging van 48% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 57% ten opzichte van vorig jaar

Volgens Quantcast staat België op de 13de plaats wat betreft het aantal bezoeken aan Linkedin.

De drie cijfertjes voor Linkedin staan hieronder ook in een grafiek voorgesteld. De Linkedin members en groepen gaan in gestaag stijgende lijn. De evolutie van de Linkedin events voor Belgium toont een eerder wispelturiger karakter. De dalende trend van de laatste maanden is deze maand weer omgekeerd. Niettegenstaande de vakantiemaanden worden er nu blijkbaar opnieuw meer business events aangekondigd.



Netlog
- Netlog : 3.416.187 NL leden, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar

De evolutie van het aantal NL leden van Netlog kan u ook op de onderstaande grafiek bekijken. Er is weer een lichte stijging vast te stellen ten opzichte van vorige maand. De groei op jaarbasis blijft maand na maand vertragen.



Facebook
- Facebook : 4.238.340 people who live in Belgium, een zeer lichte daling ten opzichte van vorige maand, een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar
- Checkfacebook : 4.251.000 Belgium Country Audience, wat lichtjes verschilt van het cijfer dat rechtstreeks Facebook bekomen werd
- Socialbakers : Number of users on Facebook in Belgium: 4.238.340, hetzelfde cijfer rechtstreeks bekomen uit Facebook

Volgens Socialbakers staat België op de 29ste plaats op de wereldranglijst wat betreft Facebook Accounts.

Naar analogie met de grafiek voor Netlog heb ik de evolutie van het aantal Belgische Facebook accounts over de voorbije maanden ook grafisch voorgesteld.



De onderstaande grafiek geeft de relatieve evolutie van de verschillende opgevolgde platformen sinds augustus 2009. Waarde 100 werd toegekend aan de cijfers van augustus 2009. U kan op de grafiek de bokkesprongen van sommige indicatoren op terugvinden, evenals de platformen waarvoor er geen betrouwbare cijfers meer zijn.



Twitter
Een eenduidige bron waar het aantal Belgische Twitter accounts kan opgevraagd worden bestaat niet. Er zijn wel verschillende sites waar je een idee kan krijgen van het aantal Belgische Twitter accounts en de evolutie hiervan. Mijn ervaringen de afgelopen maanden is dat deze sites een zeer onvolledig beeld geven van Twitter in België. Bijgevolg worden deze sites niet meer opgenomen. U kan deze sites nog terugvinden in vorige edities van de Belgian Social Media Monitor.

In het verleden kon u op dit eigen analyses van het aantal Twitter gebruikers in België terugvinden. Begin oktober 2010 kwam ik in dit bericht tot een aantal van 63.172 Twitter accounts uit België. Op de VRT Barcamp in januari 2011 heb ik een presentatie gegeven over Twitter in België. Op Slideshare kan u de slides nog bekijken, toen was er sprake van 75.000 Belgische Twitter accounts. Op dit ogenblik heb ik al 90.000 Belgische Twitter accounts in kaart gebracht.


Google Plus
Google Plus is een nieuwkomer in het domein van de sociaalnetwerksites. Dit nieuwe initiatief van Google werd pas einde juni gelanceerd. Ik heb al twee sites gevonden met info over het aantal personen op Google Plus uit een specifiek land.
- FindPeople onPlus - Country Belgium : 8.217 Google+ users
- CircleCount - Country Belgium : 9031 Google+ users

Volgens CircleCount staat België op de twaalfde plaats in de landenrangschikking volgens het aantal Google Plus gebruikers.

Omdat er nog maar gegevens zijn voor één enkele maand heeft een grafiek geen zin.


Flickr
- Belgium group : 4.486 members, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar
- Tag "Belgium" : 1.447.047 items, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 32% ten opzichte van vorig jaar
- Geotag "Belgium" : 1.267.540 items, een stijging van 3% ten opzichte van vorige maand, een daling van 55% ten opzichte van vorig jaar

Deze cijfers geven op zichzelf niet aan hoeveel personen uit België Flickr gebruiken. Door dezelfde zoekopdrachten telkens te herhalen, zijn ze wel indicatoren van de groei van het gebruik van Flickr in België.

De evolutie van het aantal geotagged items voor Belgium de voorbije maanden toont een zeer variabel beeld. De overige twee opgevolgde indicatoren lijken daarentegen wel stabiel te stijgen.



Youtube
- Youtube videos for Belgie : 40.200, een stijging van 344% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 393% ten opzichte van vorig jaar
- Youtube videos for Belgique : 119.000, een stijging van 429% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar
- Youtube videos for Belgium : 593.000, een stijging van 30% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 90% ten opzichte van vorig jaar

Eens te meer tonen deze cijfes aan dat de manier waarop YouTube omgaat met zoekresultaten alles behalve stabiel is, zie hiervoor de onderstaande grafiek.



Vimeo
- Vimeo videos for Belgie : 1.460, een stijging van 3% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 400% ten opzichte van vorig jaar
- Vimeo videos for Belgique : 2.929, een stijging van 4% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 104% ten opzichte van vorig jaar
- Vimeo videos for Belgium : 8.548, een stijging van 5% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 94% ten opzichte van vorig jaar

In tegenstelling met zoektocht naar video's bij Youtube was er voor Vimeo tot nu toe wel een consistente trend te zien. De zoekterm België sprong er vorige maand plots bovenuit. Deze plotse stijging was geen tijdelijke anomalie.



Dailymotion
- Dailymotion videos for Belgie : 3.848, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand
- Dailymotion videos for Belgique : 29.698, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand
- Dailymotion videos for Belgium : 11.266, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand

De groei lijkt op basis van de voorbije maanden redelijk stabiel te zijn (enkele procenten per maand). De groei is in ieder geval minder groot in vergelijking met YouTube en Vimeo.



Reacties op de bovenstaande verzameling cijfers en grafiekjes zijn altijd welkom. Als u deze grafieken in uw presentaties gebruikt, gelieve dan ook steeds de bron te vermelden.

Related Posts with Thumbnails