B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

27 mei 2014

Media Parade

Afgelopen donderdag was ik één van de vele deelnemers aan de Media Parade, een evenement georganiseerd door Sanoma. Als je de Media Parade opnieuw wil beleven, dan kan je op social media een heel stroom van berichten nalezen. Storify is een leuk en handig tool om social media berichten in een overzicht te plaatsen. Omdat er al minstens drie personen het initiatief genomen hebben de berichten met hashtag #mediaparade in een overzicht te steken, hoefde ik het niet meer te doen.

U bent altijd gewaarschuwd voor de tweets en foto's die meermaals voorkomen ..

Sanoma Belgium
@SanomaBE

Vanessa Sanctorum
@vansan2010

Sara Jane Deputter
@SJDeputter

21 mei 2014

Politieke partijen en YouTube

Filmpjes kunnen een interessant instrument zijn voor politieke partijen om hun boodschap uit te dragen. In de aanloop naar de verkiezingen van 25 mei hebben de Vlaamse politieke partijen er dan ook gebruik van gemaakt. De zes belangrijkste Vlaamse partijen hebben elk een kanaal op YouTube. OpenVLD is ook aanwezig op Vimeo, maar daar lijken de laastste weken niet veel extra filmpjes meer opgeladen te zijn.

De boodschappen van de partijen worden aangeboden onder de vorm van filmpjes. Hoeveel filmpjes er ondertussen beschikbaar zijn op de kanalen kan u op de eerste grafiek zien. Vlaams Belang biedt het grootste aantal filmpjes aan (364). sp.a heeft het kleinste aantal filmpjes op hun YouTube-kanaal gepubliceerd (46).

Het beeld van de filmpjes die de afgelopen maanden gepubliceerd werden ziet er een beetje anders uit. N-VA was het meest actief van 2 februari tot 18 mei, met 47 nieuwe filmpjes. Vlaams Belang komt hier achteraan met "maar" 23 nieuwe video's.

Het beeld van de nieuwe video's per week geeft een heterogeen beeld. Bij N-VA is er in de pré-campagne (tot 24 februari) gebruik gemaakt van pre-roll filmpjes - korte reclamefilmpjes die afgespeeld worden voor de video die je eigenlijk wil bekijken. Dit verklaart de piek van nieuwe video's begin februari. Andere partijen hebben dan eerder naar het einde nieuwe video's opgeladen, zoals OpenVLD en sp.a. Er is duidelijk geen systematische planning van een vast aantal nieuwe video's per week.

De vraag is natuurlijk of die video's op de kanalen van de politieke partijen ook bekeken werden. De volgende grafiek geeft het totaal aantal views per kanaal, dit is het totaal aantal keren dat alle video's van het kanaal bekeken werden.  N-VA is hier de koploper, net voor Vlaams Belang. Beide kanalen hebben meer dan 1,6 miljoen views. OpenVLD komt op ruime achterstand met "slechts" 38.684 views.

Het aantal views van 2 februari tot 18 mei geeft een nog meer uitgesproken beeld. Het is zeer duidelijk merkbaar dat N-VA gebruik gemaakt heeft van advertenties. Sinds begin februari waren er bijna 1,5 miljoen views. Hekkensluiter hier is CD&V met "maar" iets meer dan 5000 views sinds 2 februari.

De grafiek van de views per week laat duidelijk zien dat N-VA in de eerste weken van februari nog veel views. Bizar is nog het piekje voor het kanaal van Vlaams Belang naar het einde van maart (bijna 160.000 views). De views van het CD&V komen amper aan bod in de grafiek. Bij dit kanaal is er sprake van enkele honderden views per week, aanzienlijk minder dan de views van de andere kanalen.

Personen die over een YouTube-account beschikken, kunnen zich abonneren op een YouTube-kanaal. Dit houdt in dat dat ze verwittigd worden van zodra nieuwe video's opgeladen worden en dat ze ook reacties kunnen geven op de video's. Vlaams Belang heeft een ruime achterban, 1107 abonnees voor hun YouTube-kaanaal. CD&V heeft slechts 64 abonnees.

De toename van het aantal abonnees van 2 februari tot 18 mei situeert zich voornamelijk bij N-VA (420 extra abonnees) en Vlaams Belang (265 extra abonnees). Ook hier doet CD&V het veel minder goed met maar 18 extra abonnees.

Het inzetten van advertenties op YouTube brengt meestal met zich mee dat het kanaal extra abonnees bekomt. Dit is duidelijk merkbaar voor het kanaal van N-VA. Begin februari is de toename nog aanzienlijk. Na 25 februari (het verplicht stoppen van de advertenties op YouTube), is de toename veel minder.

Niet elke partij hecht even veel belang aan het inzetten van video-boodschappen. N-VA heeft duidelijk ingezet op YouTube in de pre-campagne, wat nadien nog is blijven nawerken. Vlaams Belang heeft al een uitgebreide collectie van video's opgebouwd op het YouTube-kanaal, met bovendien een ruime achterban. Door het inzetten van advertenties heeft N-VA een serieuze stap vooruit gezet qua aantal views en aantal abonnees. De eerder traditionele partijen (CD&V, OpenVLD en sp.a) hebben tot nu toe minder ingezet op video's op YouTube, met minder opgeladen video's, minder views en een lager aantal abonnees. Groen hangt er ergens tussen met reeds 251 video's en 269 abonnees.

Video's publiceren is een eerste stap. Het inzetten van video's als advertenties is een volgende stap. Of dit uiteindelijk leidt tot meer overtuigde kiezers is maar de vraag. Niet alle YouTube-kijkers vinden advertenties onder de vorm van pre-roll filmpjes even leuk, zodat adverteren ook negatief kan werken. Veel views wil bijgevolg niet zeggen dat het allemaal tevreden kijkers waren.

Related Posts with Thumbnails