B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

28 april 2006

Verkeersovertredingen

Vanmorgen heb ik op de E40 tussen Leuven en Brussel nogmaals een chauffeur opgemerkt die doodleuk tegen 120 km per uur achter het stuur een krant aan het doorbladeren was. Ik heb er dan maar voor gezorgd dat ik niet vlak voor hem reed, je weet immers maar nooit. Verderop - waar de file begon - had de chauffeur van de donkere Mercedes C220 zijn krant wel weggelegd, gelukkig maar.

In Brussel zelf heb ik daarna nog een heleboel andere chauffeurs verkeersovertredingen zien begaan : door het rode licht rijden, rijden op een strook voor trams en bussen, over de witte doorlopende lijn rijden, voorsorteerstroken niet respecteren, de weg blokkeren, ...

Gisterenavond was er in de nieuwsprogramma's op VRT sprake van Amerikaanse burgers die zelf op zoek gingen naar illegale immigranten aan de grens met Mexico. Naar analogie met de patrouillerende Ameriken zou de overheid hier voor het melden van verkeersovertredingen een website kunnen voorzien die het mogelijk zou maken dat bewuste burgers verkeersovertredingen van mede-burgers zouden kunnen melden, een klikwebsite dus.

Vanmorgen hoorde ik nog op de radio dat het parket in Brussel in het laatste audit-rapport nog slechter voor de dag kwam dan 5 jaar terug. Niettegenstaande de extra mankracht is er een lagere productiviteit en meer seponeringen. Indien het melden van overtredingen via een klikwebsite nog zou lukken, is het nog niet zeker dat het gerecht kan volgen. Bovendien stellen er zich nog andere problemen met een klikwebsite. Zijn de vaststellingen van de burgers wel correct (bevondt er zich een Pool of een Marokkaan achter het stuur ...) ? Kan de overheid er van uit gaan dat alle meldingen ter goeder trouw gedaan zijn ? Bestaat de kans dat leukerds onschuldige personen beschuldigen ?

Eigenlijk zouden we er moeten van uit gaan dat de burgers van het land voldoende burgerzin hebben om de regels te respecteren, zowel de verkeersregels, de arbeidswetgeving als de fiscale wetgeving. Maar ja, als je ergens snel moet zijn en je bent al aan de late kant, of er moeten klusjes gebeuren en je vindt geen vakman in het "normale" circuit, of wie houdt er niet van om wat meer centjes over te houden ... Eigenbelang versus groepsbelang. Spijtig genoeg primeert het eerste nogal dikwijls.

Technorati : -

9 Bedenking(en) :
Blogger Herman had op 28 april, 2006 13:14, de volgende bedenking ...

Ik heb daar ook al regelmatig voor gepleit. Zie hier:
http://hermanboel.blogspot.com/2004/07/zwaantjes-en-andere-motorrijders.html

 
Anonymous Anoniem had op 28 april, 2006 16:07, de volgende bedenking ...

overschot van gelijk, maar wat ga je eraan doen ? als iedereen eens aan dezelfde kant van de koord zou trekken, maar ik zei "als"

 
Blogger yab had op 28 april, 2006 16:33, de volgende bedenking ...

Zelf ben ik niet zo'n voorstander van klikwebsites. Ik hou niet van een maatschappij waarin burgers elkaar gaan zitten begluren om iemand te betrappen op één of andere (al dan niet verzonnen) overtreding. Ik zie persoonlijk meer heil in objectieve waarnemers zoals onbemande camera's.

En tja, wat je zegt over eigenbelang is de nagel op de kop. In principe zijn we allemaal tegen zwartwerk, behalve als het om onze eigen kleine verbouwing gaat, want dan komt die in het zwart werkende Pool toch wel goed van pas.

 
Blogger Bruno Peeters had op 28 april, 2006 21:56, de volgende bedenking ...

Een klikwebsite kan maar de allerlaatste oplossing zijn, dit is immers het beste middel om mensen tegen elkaar op te zetten.

Wat kunnen we er zelf aan doen ? Misschien door zo veel mogelijk zelf het voorbeeld te geven. En bovendien consequent blijven. Als een auto niet door het rode licht mag rijden, waarom zou een fietser het wel mogen, waarom zou een voetganger rode lichten mogen negeren ?

 
Blogger Luc Van Braekel had op 29 april, 2006 13:20, de volgende bedenking ...

Er moeten natuurlijk onweerlegbare bewijzen zijn, want hoe kan de overheid nagaan of zo'n klik-melding met de waarheid overeenstemt?

Ga je dan zelf een verkeersovertreding begaan door vanachter het stuur foto's te nemen van die krantlezende chauffeur? En wie garandeert dat die foto's niet getrukeerd zijn?

 
Blogger Barton had op 02 mei, 2006 16:37, de volgende bedenking ...

Een klikwebsite is gewoon zielig! 'k Geef Yab volledig gelijk!

 
Anonymous Anoniem had op 06 mei, 2007 16:07, de volgende bedenking ...

Beste man,

Kan jij een stukje zagen seg. Klikwebsite... laten we dan meteen terug de jodenster invoeren... En als het even kan, kunnen we de zogenaamde aangeduide overtreders stenigen op de grote markt van Brussel, wat denk je? Lijkt dit jou een goed voorstel?

 
Anonymous Francis Limburg had op 18 juni, 2010 17:25, de volgende bedenking ...

Ik zag vandaag een auto met een oudere heer, waarvan ik het kenteken heb genoteerd, twee keer zijn richting niet aangeven. Zoiets dien je ergens toch te melden zodat meneer eens rij-controle krijgt van oom agent.

 
Anonymous Verkeersovertreding had op 19 januari, 2017 11:53, de volgende bedenking ...

Ook de onduidelijke verkeerssituaties spelen hier zeker een grote rol. In de meeste gevallen bega je een verkeersovertreding zonder het te willen/weten...

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails