B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

25 juli 2006

Meningen

Bloggers zijn personen die voor hun mening uitkomen. Hoe vaak zouden bloggers reeds van mening veranderd zijn door het lezen van (politieke) berichten ? Mijn inschatting is dat er een zeer sterke polarisatie is in het blogwereldje, waardoor de kans dat iemand van standpunt verandert zeer klein is. Je bent voor de 0110 concerten ofwel ben je er tegen. Je bent aanhanger van het VB ofwel ben je er tegen. Je steunt TV of je breekt hem af.

Recent werden de resultaten van een zoveelste Amerikaans onderzoek naar bloggers bekend gemaakt (Bloggers - A portrait of the internet's new storytellers). Hieruit bleek dat de meeste gecontacteerde bloggers via hun blog persoonlijke ervaringen aan een relatief beperkt publiek van lezers bekend maken. Een blog wordt gezien als een middel om zichzelf creatief te uiten, om persoonlijke ervaringen te delen, om in contact te blijven met bekenden. Een blog wordt veel minder gebruikt om geld te verdienen of om te netwerken. Een blog is voor de meerderheid van de bloggers niet meer dan een hobby. De helft van de gecontacteerde bloggers vermoedt overigens dat hun publiek voor de helft bestaat uit personen die zij reeds persoonlijk kennen. Enkel een zeer kleine minderheid heeft geen flauw idee wie de lezers van hun blog zijn.

Het aantal reacties en het aantal personen verantwoordelijk voor deze reacties voor enkele recente gebeurtenissen in het Belgische blogwereldje blijven al bij al beperkt, wat in lijn is met de resultaten van het Amerikaanse rapport. Ter illustratie hiervan heb ik 5 berichten rond 0110 en TV gekozen (een subjectieve selectie - voornamelijk berichten met veel reacties).

Tien Om Te Zien & Blokwatch: één strijd! - (PDW)
gepubliceerd op 7 juli
29 reacties
10-tal personen (waarvan verschillende anonieme ...)

Doe zo voort! - Tales of Drudgery & Boredom
gepubliceerd op 8 juli
24 reacties
13 personen

Tanguy olé olé - Tomadde
gepubliceerd op 15 juli
13 reacties
13 personen

Veys vs. Semtex - De Standaard En Nu Even Ernstig
gepubliceerd op 17 juli
60-tal personen
80-tal reacties

Ons maak je niks veys! - Asfaltkonijn
gepubliceerd op 18 juli
15 reacties
9 personen

Ligt er eigenlijk iemand wakker van al deze (blog-) stormpjes (buiten diegenen die nog een advocaat moeten zoeken) ? Zou het niet beter zijn over een aantal fenomenen/meningen gewoon te zwijgen, wegens soms volledig irrelevant of wegens toch geen impact ? Aantonen dat een aantal als waar aangenomen zaken foutief zijn (bv. de ouders van Helmut Lotti waren aanhangers van het VB) is daarentegen wel ten zeerste aangewezen (zie lvb).

PS In dit bericht staat bewust geen enkele hyperlink naar één van de talrjke websites van TV. Lezers die geen flauw idee zouden hebben over wie het gaat, raad ik aan de link naar De Standaard te openen.

7 Bedenking(en) :
Blogger Michel had op 26 juli, 2006 01:34, de volgende bedenking ...

Zou het niet beter zijn over een aantal fenomenen/meningen gewoon te zwijgen, wegens soms volledig irrelevant of wegens toch geen impact?

Nee. Zwijgen is toestemmen. Men moet verontwaardigd blijven.

 
Blogger Luc Van Braekel had op 26 juli, 2006 02:56, de volgende bedenking ...

Over maatschappelijke fenomenen mag men niet zwijgen. Democratie ontstaat namelijk (onder andere) uit botsende meningen. Daarom heb ook ik mijn mening gegeven over 0110. Of het impact heeft of niet, of het relevant is of niet, interesseert me niet. Als ik er niet over schrijf, heeft het zéker geen impact. Als iedereen redeneert "mijn mening heeft geen belang, dus ik uit ze niet", komen we in een systeem zonder maatschappelijk debat.

Over T.V. zou ik wel zwijgen, omdat zijn acties er juist op gericht zijn om in de belangstelling te komen. En zijn tegenstanders geven hem de aandacht die hij zoekt. Ik heb er dan ook niets over gepost.

 
Blogger Bruno Peeters had op 26 juli, 2006 09:46, de volgende bedenking ...

Met de uitspraak om soms te zwijgen over een aantal fenomenen/meningen had ik voornamelijk de verschillende commentaren op gepubliceerde berichten op het oog. Deze komen niet verder dan een nietes/welles spelletje.

Maatschappelijke fenomenen moeten inderdaad aan bod blijven komen, in de pers, op blogs, tijdens privé-conversaties, ...

We moeten er ons wel van bewust zijn dat een blog voornamelijk een medium is dat toelaat dat een individu een standpunt bekend maakt, maar dat de impact van deze mening beperkt zal zijn. Zijn lezers van blogs geneigd hun standpunt aan te passen op basis van informatie bekomen via blogs ?

 
Anonymous Anoniem had op 26 juli, 2006 10:43, de volgende bedenking ...

@jouw vraag BVLG:

Ik heb zo'n vermoeden dat je die vraag voor jezelf al negatief beantwoord hebt :-)

We hebben ondertussen allemaal wel eens aan den lijve ondervonden hoe e-maildiscussies kunnen ontsporen. Evenmin als e-mail zijn blogs (en online forums) een goed middel om mensen te overtuigen, laat staan om consensus te zoeken - in regel krijg je twee partijen die zich gewoon nog dieper in hun eigen stellingen gaan ingraven.

Beide partijen in een geschreven polemiek lezen in de andere tekst wat ze er zelf willen in zien, richten hun pijlen meer op het beeld dat ze zich gevormd hebben van de andere partij, dan op wat die andere partij naar voor had willen brengen aan argumenten.

En op den duur heb je mensen die elkaar klootzak gaan noemen zonder elkaar ooit ontmoet te hebben. Om mekaar dan weer een toffe peer te vinden als ze ooit eens samen achter een toog belanden :-).

Dus beter helemaal geen meningen verkondigen op het web?

Misschien toch maar wel, uit de confrontatie van ideeën groeien nieuwe inzichten - waarschijnlijk niet bij de deelnemers aan de discussie zelf, hoogstens bij de derde partij die beide strekkingen volgt - en al zeker niet als de discussie helemaal ontspoord is en op personen gespeeld wordt, zoals in de TV-rel.

PS BVLG: misschien toch eens overwegen om over te stappen naar een volwassener blogplatform dat ook commentaarfeeds aanbiedt ;-)

 
Blogger yab had op 26 juli, 2006 11:37, de volgende bedenking ...

De enige manier om met trollen als TV om te gaan, is doodzwijgen. Don't feed the trolls, een waardevolle uitdrukking meegepikt op Usenet.

Verder ben ik het eens met de observatie dat discussies op het net heel snel ontaarden in een over-en-weer-gescheld tussen twee verschillende partijen, die elke even hard op hun standpunt blijven staan. Hoewel ik erg graag discussieer, verspil ik niet graag mijn tijd aan dit soort nutteloze discussies. Die brengen alleen maar wederzijdse frustraties en onbegrip met zich mee.

 
Blogger Bruno Peeters had op 26 juli, 2006 11:47, de volgende bedenking ...

@Pascal

bedankt voor je reactie.

Je suggestie om uit te kijken naar een volwassener blogplatform lijkt mij wel wat. Gezien de verschillende aspecten die hierbij komen kijken (keuze + registratie van domeinnaam, keuze van platform, opzetten van template met de nodige plugins, recupereren van alle oude berichten, ...) zal het nog niet voor onmiddellijk zijn.

 
Anonymous Anoniem had op 27 juli, 2006 13:00, de volgende bedenking ...

@BVLG: Om dezelfde redenen hebben wij de switch naar WP ook maanden uitgesteld, maar achteraf gezien ging het zeer vlot en zijn we extreem tevreden :)

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails