B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

26 juli 2006

Nogmaals bloggende Franstalige jongeren

Een tijdje werd in de Belgische pers bekend gemaakt dat uit een onderzoek van het Mediappro project bleek 38% van de Belgische jongeren een eigen weblog had. Dit leidde mij tot de conclusie dat er zo'n 275.000 blogs zouden moeten zijn voor deze bloggende jongeren (zie ook dit bericht). Maar waar bevinden zich deze blogs ?

Op het ogenblik van de persmededeling was het definitieve rapport nog niet beschikbaar. Na enkele dagen bleek dat het onderzoek overigens enkel betrekking had op Franstalige Belgische jongeren (zie ook dit bericht). De juiste betekenis van het begrip blog in het onderzoek was bovendien niet erg duidelijk, vermoedelijk had dit ook betrekking op MSN Spaces en MySpace.

Via I-wisdom heb ik vernomen dat het definitieve rapport ondertussen ter beschikking is. Mediappro project staat overigens voor The Appropriation of New Media by Youth.

MetriWeb is het meetsysteem van het Belgisch CIM (Centrum voor Informatie over de Media) dat het verkeer op de belangrijkste Belgische websites meet. Het overzicht van de bezoekcijfers van de voorbije week kan je bijvoorbeeld hier bekijken.

Het CIM heeft de MetriProfil-studie gelanceerd om de MetriWeb-cijfers aan te vullen met demografische gegevens van de gebruikers van de sites die deelnemen aan MetriWeb. De resultaten van de MetriProfil-studie zijn ondertussen beschikbaar gekomen. Uit het rapport blijkt dat MSN België voornamelijk gebruikt wordt in de leeftijdscategorie 12-44 en bovendien eerder door Franstaligen. Skynet wordt ook eerder Franstaligen bezocht.

De MetriProfil-studie geeft een overtuigend argument om te stellen dat de resultaten van de Mediappro studie niet mogen veralgemeend worden voor heel België. Het surf-gedrag van Franstalige Belgische jongeren wijkt immers af van dat van Nederlandstalige jongeren. Ofwel hebben de Nederlandstalige jongeren minder blogs, ofwel zijn deze blogs eerder op andere blogplatformen terug te vinden (misschien Blogger.com of web-log.nl).

Technorati : - - - -

Related Posts with Thumbnails