B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

24 december 2008

Knowledge Cafe

Gisterenavond was ik te Gent, niet voor het glazen huis, maar voor een Knowledge Cafe met David Gurteen.

Een knowledge cafe is een kruising van een presentatie, workshop en discussieforum. Eerst is er een spreker die een korte presentatie geeft, in dit geval was het David Gurteen zelf die het had over "Knowledge Management goes social". De presentatie is ook op Slideshare beschikbaar.



Vervolgens werd er in verschillende groepjes gediscussieerd. De formule van een knowledge cafe - zoals voorgesteld door David Gurteen - houdt in dat de groepjes na een tijdje door elkaar geschud worden, zodat je over hetzelfde onderwerp nadien met andere aanwezigen kan praten. Na drie dergelijke iteraties ging iedereen in een grote cirkel zitten om na te gaan wat de conclusies van de discussies waren.

Een knowledge cafe lijkt mij wel een leuke formule. Het is wel belangrijk dat het publiek goed samengesteld is. Als de deelnemers te verscheiden zijn en indien de deelnemers te weinig bereid zijn naar elkaar te luisteren, is de kans zeer groot dat de discussies weinig opleveren. Maar dan kan je je persoonlijke mensenkennis en observatievermogen natuurlijk wel aanscherpen.

Update 25/12/2008

De volgende Twitter users waren er ook : arnoldn, condontm, groggyz en nixxe. En Marnix heeft er ook iets over geschreven op zijn blog.

1 Bedenking(en) :
Blogger marnix had op 25 december, 2008 11:42, de volgende bedenking ...

Sterk gesimplificeerd denk ik dat er in een homogene groep meer P2P uitwisseling is, wat aanleiding geeft tot nieuwe inzichten en kenniscreatie (innovatie).

In een heterogene groep is er meer kennisoverdracht (aanleren en bijleren).

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails