B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

31 december 2008

Leterme en Twitter

Toen het ontslag van Leterme aangekondigd werd stelde ik vast dat zijn naam ook opdook in de Twitter berichten van verschillende Belgische Twitter gebruikers. Ik vond het de moeite na te gaan hoe vaak zijn naam opdook in Twitter berichten en welke Twitter gebruikers dan wel deze berichten aan de wereld kenbaar maken. Door gebruik te maken van de Twitter Search API was het zeer eenvoudig de "Leterme" Twitter boodschappen te pakken te krijgen.

De onderstaande grafiek geeft alle Twitter berichten voor "Leterme", gegroepeerd per uur. De piek deed zich voor op 19/12/2008 tussen 17u en 18u. Toen waren er 89 dergelijke berichten.


Bij nader inzicht bleek dat achter de overgrote meerderheid van deze Twitter berichten helemaal geen "menselijke" Twitter gebruiker schuil ging. De berichten waren gegenereerd door Twitter bots. Een Twitter bot is een programma dat informatie ergens oppikt en er vervolgens automatisch (via de Twitter API) een Twitter boodschap van maakt. De "Leterme" Twitter boodschappen worden gegenereerd door de Twitter bots van de nieuwsdiensten op internet, voornamelijk van Belgische origine, maar ook diverse buitenlandse bronnen.

Ik heb een poging gewaagd om een onderscheid te maken tussen de "menselijke" Twitter gebruikers en de Twitter bots. Indien enkel de "menselijke" Twitter boodschappen beschouwd worden kwam ik een grafiek met veel minder hoge pieken (de schaal van de grafiek is dezelfde als voor de eerste grafiek).


Dit zijn alvast de meest productieve Twitter gebruikers, die het vaakst teruggevonden werden door de Twitter Search API voor de term "Leterme".
 1. twitter.com/leterme : 37 berichten
 2. twitter.com/benwillems : 14 berichten
 3. twitter.com/lvb : 14 berichten
 4. twitter.com/majorfacts : 12 berichten
 5. twitter.com/rrradiogirrrl : 8 berichten
 6. twitter.com/zorrobiwan : 8 berichten
 7. twitter.com/mr_cohiba : 6 berichten
 8. twitter.com/zoominwal : 6 berichten
 9. twitter.com/aaiBoek : 6 berichten
 10. twitter.com/vaantje : 6 berichten
Dit zijn de meest productieve Twitter bots.
 1. twitter.com/belgium_fr : 334 berichten
 2. twitter.com/belgium_nl : 237 berichten
 3. twitter.com/rtlinfo : 93 berichten
 4. twitter.com/Nieuwsblad_be : 62 berichten
 5. twitter.com/nieuwspuntbe : 53 berichten
 6. twitter.com/benews_nl : 50 berichten
 7. twitter.com/lesoir : 47 berichten
 8. twitter.com/RTBFinfo : 43 berichten
 9. twitter.com/actu24 : 3 berichten
 10. twitter.com/le_soir : 37 berichten

Leterme kwam overigens ter sprake in een heleboel boodschappen van internationale herkomst : twitter.com/antara_id (Indonesië), twitter.com/bbcturkish (Turkije), twitter.com/ceskenoviny_cz (Tsjechië), twitter.com/FTChinese (China), twitter.com/msn_italia (Italië), twitter.com/NRKno (Noorwegen), twitter.com/portugaldiario (Portugal) en twitter.com/realitatea (Roemenië).

En vervolgens ook nog enkele cijfertjes.
Onderzochte periode : 17/10/2008 tot 31/12/2008
Totaal aantal teruggevonden Twitter berichten : 2096
Totaal aantal verschillende Twitter gebruikers (met minstens 1 bericht over Leterme) : 431
Totaal aantal teruggevonden "menselijke" Twitter berichten : 432 of 21%
Totaal aantal verschillende "menselijke" Twitter gebruikers (met minstens 1 bericht over Leterme) : 228 of 53%
Totaal aantal teruggevonden "automatische" Twitter berichten : 1664 of 79%
Totaal aantal verschillende "menselijke" Twitter gebruikers (met minstens 1 bericht over Leterme) : 203 of 47%

Twitter kan dan wel een leuk medium zijn waar trends het eerst opduiken. Door de opkomst van de Twitter bots wordt de Twittosfeer echter "vervuild". Het is maar te hopen dat door de steeds maar groeiende populariteit deze vervuiling zich niet verder zal doorzetten. In ieder geval lijken er op het Twitter platform zeer weinig dagelijkse conversaties te zijn waar Leterme in aan bod komt, enkel in periode van crisis valt zijn naam.

Related Posts with Thumbnails