B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

31 oktober 2016

Sociaalnetwerksites in vacatures

Welke technische vaardigheden het meest gegeerd zijn op LinkedIn kon u onlangs in de pers vernemen, bijvoorbeeld in De Standaard. Op de eerste plaats stond overigens "Statistische analyse en data mining". Social media kwam in de top 10 niet voor.

Al een tijdje hou ik bij hoe vaak sociaalnetwerksites vermeld worden in vacatures in enkele belangrijke Belgische jobsites, door telkens gebruik te maken van de zoekfunctie op de jobsites. Het resultaat voor oktober 2016 kan je in de onderstaande afbeelding bekijken.

Facebook wordt het vaakst vermeld in de vacatures op de jobsites. WhatsApp, SnapChat en Pinterest komen het minst vaak voor. Als een vacature een sociaalnetwerksite vermeldt, dan kan dit te maken hebben met het feit dat de kennis van die sociaalnetwerksite vereist is voor de vacature. In sommige vacatures geeft de werkgever aan dat geïnteresseerden meer info kunnen vinden op sociale media, bv. op YouTube. Een enkele werkgever biedt aan dat sollicitanten via WhatsApp contact kunnen opnemen.

Niettegenstaande alle heisa rond SnapChat en WhatsApp - dat ze meer populair zouden zijn bij jongeren die het gebruik van bijvoorbeeld Facebook en Twitter minder zouden zien zitten - wordt er in vacatures amper naar verwezen.

Het beeld per jobsite over de laatste maanden geeft bijkomende interessante inzichten.

Laat ons beginnen met het plaatje voor LinkedIn. Deze maand leverde de zoekterm "Facebook" een 500-tal resultaten op in de jobsearch. Dit lijkt een hoog aantal, maar op een totaal van 43.500 vacatures is dit toch eerder beperkt. Het aantal zoekresultaten gaat overigens maand na maand in dalende lijn. Een jaar terug bekwam de zoekterm "LinkedIn" nog het meeste resultaten (meer dan 1000), al enkele maanden is dit teruggevallen tot een 100-tal.

De zoekresultaten bij VDAB geven een ander beeld. De 8 zoektermen laten allen een stabiele tot stijgende trend zien. Vooral voor Facebook is er sprake van een duidelijke stijgende trend. Op in het totaal 124.000 vacatures waren er in oktober 891 waarin de zoekterm "Facebook" voorkomt. Twitter kwam in oktober op de tweede plaats (134 resultaten), LinkedIn op de derde plaats (125 resultaten).

Bij Monster bekwam ik voor de zoekterm "LinkedIn" het grootste aantal resultaten, net iets meer dan voor Facebook. Van februari tot juni waren er telkens een 10-tal resultaten voor WhatsApp.

Ook bij JobAt waren er iets meer zoekresultaten voor LinkedIn dan voor Facebook. Hier deed YouTube het beter dan Twitter. Ook op JobAt waren er het afgelopen jaar verschillende maanden waar er telkens een 10-tal zoekresultaten waren voor WhatsApp.

Het beeld bij StepStone is vergelijkbaar met dan voor Monster. De zoekterm LinkedIn gaf het grootste aantal resultaten, gevolgd door Facebook, daarna Twitter en YouTube op de vierde plaats.

Het aantal zoekresultaten bij Vacature is zo wie zo veel lager dan bij de andere jobsites, slechts 15 zoekresultaten voor Facebook, 8 voor LinkedIn en 7 voor Twitter. Uit deze beperkte aantallen kunnen geen belangrijke tendenzen uit afgeleid worden.

1 Bedenking(en) :
Blogger Unknown had op 04 juli, 2017 10:16, de volgende bedenking ...

Beste Meneer Peeters.

Er is ook een andere trend in het bezoeken van vacatures in België : Gespecialiseerd websites zoals OnlySalesjob , ICTJob, OnlyEngineerJobs.

Ik denkt dat de populair websites zoals Jobat, Stepstone zich steeds op sociaaletwerksites ontwikkelen zullen. Maar de gespecialiseerd websites een prioriteit voor de grootste maatschappij's blijven zullen.

Benoit

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails