Leesbaarheidsindexen van enkele on-line nieuwsbronnen
Slimme wetenschappers hebben formules opgesteld waarmee de leesbaarheid van een tekst aan de hand van formules kan bepaald worden. Een van deze leesbaarheidsindicatoren is de Gunning-Fox index. De index wordt als volgt berekend :
((gemiddeld aantal woorden per zin) + 100 * (aandeel van woorden met meer dan 3 lettergrepen)) * 0.4Hoe hoger de score, hoe moeilijker de tekst om lezen is. Bijvoorbeeld dit zouden de waarden zijn voor enkele Amerikaanse tijdschriften.
12 — Atlantic Monthly
11 — TIME, Harper's
10 — Newsweek
9 — Reader's Digest
8 — Ladies' Home Journal
7 — True Confessions
6 — Comic books
bron
Een andere leesbaarheidsindicator is de Flesch Reading Ease. Deze wordt als volgt berekend :
206.835 - (1.015 * gemiddeld aantal woorden per zin) - (84.6 * gemiddeld aantal lettergrepen per woord)Het resultaat zou een waarde moeten zijn op een schaal van 0 tot 100. Hoe hoger de score, hoe makkelijker de tekst om lezen is. Typische waarden voor enkele Amerikaanse tijdschriften zijn :
Reader's Digest magazine ongeveer 65,
Time magazine ongeveer 52,
Harvard Law Review ergens in de 30
bron
Het leek mij de moeite na eens te gaan hoe enkele Nederlandstalige on-line nieuwsbronnen uit België scoren op beide testen. Hiervoor heb ik telkens 10 willekeurig gekozen artikels van de hoofdpagina van enkele on-line nieuwsbronnen genomen, meer bepaald van de volgende nieuwsbronnen (in alfabetische volgorde) : Brusselnieuws, De Morgen, De Standaard, De Tijd, Gazet Van Antwerpen, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, VRT Nieuws, VTM Nieuws
De testen werden uitgevoerd aan de hand van de Juicy Studio on-line readability test.
Lengte van de berichten
1. VTM Nieuws : 357 woorden per bericht
2. De Morgen : 572 woorden per bericht
3. Brusselnieuws : 706 woorden per bericht
4. VRT Nieuws : 783 woorden per bericht
5. De Tijd : 790 woorden per bericht
6. Gazet Van Antwerpen : 910 woorden per bericht
7. De Standaard : 1590 woorden per bericht
8. Het Nieuwsblad : 1697 woorden per bericht
De berichten van de populaire TV-zender zijn aanzienlijker korter dan alle andere bronnen. De ene kwaliteitskrant (De Morgen) publiceert op haar website duidelijk kortere artikels dan de andere (De Standaard).
En dit zijn dan de cijfertjes over de leesbaarheid.
Gunning Fog Index (hoe groter de waarde, hoe minder goed leesbaar)
7,8 VTM Nieuws
9,0 VRT Nieuws
10,2 De Standaard
10,3 Het Nieuwsblad
10,6 Brusselnieuws
11,7 De Tijd
12,1 Gazet Van Antwerpen
12,4 De Morgen
Flesch Reading Ease (hoe groter de waarde, hoe beter leesbaar)
74,1 VTM Nieuws
65,8 VRT Nieuws
56,4 Het Nieuwsblad
56,0 Brusselnieuws
55,0 De Standaard
50,5 De Tijd
46,9 Gazet Van Antwerpen
41,0 De Morgen
De nieuwsberichten van VTM Nieuws zijn volgens de gehanteerde formules makkelijker leesbaar dan de berichten van de openbare omroep. De berichten van beide omroepen zijn dan weer makkelijker leesbaar dan alle andere nieuwsbronnen. Bij de andere nieuwsbronnen valt op dat de berichten van Gazet Van Antwerpen - toch onverwacht - moeilijker leesbaar zijn dan bijvoorbeeld de berichten van De Standaard.
Disclaimer : voor deze test zijn telkens 10 berichten genomen, wat niet noodzakelijk wil zeggen dat alle artikels ook de hierboven vermelde resultaten halen.
Technorati : leesbaarheid - readability - Gunning Fog Index - Flesch Reading Ease - on-line nieuwsbronnen - De Standaard - Gazet Van Antwerpen - De Morgen - Het Nieuwsblad - De Tijd -
VRT Nieuws - Brusselnieuws
De vraag is wel of dexe formule zomaar toepasbaar is op de Nederlandse taal. In het Nederlands worden veel meer samengestelde woorden gebruikt, die daardaaor veel lettergrepen krijgen en het gemiddeld aantal woorden per zin is daardopor ook lager.
Marc
Thanks for sharing this awesome content, it would be helpful
Guys just sharing, I’ve found this interesting! Check it out! 온라인경마
May I simply just say what a relief to discover someone that actually knows what they are talking about online. You actually know how to bring an issue to light and make it important. 바카라
Heeft u ook een bedenking ?
<< Home