B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

15 november 2016

Politici op Twitter

De afgelopen maanden kon je hier een overzicht vinden van de populariteit van de Belgische politici op Twitter. En deze maand is er weer een nieuw overzicht.

Net als de afgelopen maanden is Elio Di Rupo nog steeds de politicus die bovenaan de rangschikking terug te vinden is. Hij heeft nog steeds een zeer ruime voorsprong op de tweede politicus, de huidige premier Charles Michel. De top 10 heeft ten opzichte van de vorige publicatie enkele wijzigingen ondergaan. Guy Verhofstadt is een plaatsje geklommen, hij is Didier Reynders voorbijgestoken. Kris Peeters staat nu op de 10de plaats, door de sterke toename in oktober 2016 is Paul Magnette een plaats gestegen. In de top 10 vinden we 3 OpenVLD politici terug (Guy Verhofstadt, Vincent Van Quickenborne en Alexander De Croo), 2 PS politici (Elio Di Rupo en Paul Magnette) en 2 MR politici (Charles Michel en Didier Reynders). N-VA, CD&V en sp.a hebben telkens 1 politicus in de top 10 (respectievelijk Bart De Wever, Kris Peeters en Daniel Termont). Dit wil zeggen dat verschillende partijen niet aanwezig zijn in de top 10: Groen, Vlaams Belang, cdH, Ecolo en DéFi.

Het tweede overzicht toont de 10 politici die de grootste toename kenden van het aantal followers in oktober 2016. Hier staat Paul Magnette bovenaan, zijn houding in het CETA-dossier zal hier ongetwijfeld mee te maken hebben. Op de tweede plaats vinden we Guy Verhofstadt. Misschien is de toename van zijn populariteit op Twitter te danken aan zijn (toekomstige) rol in de Brexit-onderhandelingen. Charles Michel komt pas op de derde plaats, op de voet gevolgd door Elio Di Rupo. De blauwe vleugels op haar profielfoto hebben er voor gezorgd dat Gwendolyn Rutten ook in de top 10 van de grootste toename komt. In de globale rangschikking staat ze elfde, nog een eindje achter Kris Peeters op plaats 10.

Het derde overzicht geeft de toename per maand van de 10 politici die de grootste toename kenden van het aantal followers in oktober 2016. Verschillende politici kenden in maart 2016 een iets grotere toename: Charles Michel, Bart De Wever, Didier Reynders en Theo Francken. Guy Verhofstadt doet het de laatste maanden goed. Paul Magnette laat een eenmalige stijging zien.

De afgelopen 10 maanden kende de Twitter-account van Charles Michel een netto toename van 48.952 followers, of een stijging van 76% ten opzichte van het aantal followers op 1 januari 2016. Bij Elio Di Rupo bedroeg de netto toename 32.807 followers of +16%. De derde grootste globale toename is voor Guy Verhofstadt met 30.792 extra followers of +46%. De minst grote toename over de afgelopen 10 maanden in de top 10 was voor Vincent Van Quickenborne, zijn Twitter-account kende een netto toename van 2.967 followers op slechts 4%. De globale toename over de afgelopen 10 maanden was +/- 20%.

Als de politici gegroepeerd worden per partij, bekomen nog een bijkomend beeld. De procentuele toename van het aantal followers van de politici schommelt nog steeds tussen 1,2% en 4,4% per maand. Voor de Vlaamse partijen gaat de trend de laatste drie maanden omhoog. Bij de Franstalige partijen is er in oktober 2016 een plotse toename, te wijten aan de spectaculaire stijging van het aantal followers van Paul Magnette.

Related Posts with Thumbnails