B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

15 februari 2006

Zoeken van tags in Technorati, IceRocket en Google

Technorati

Technorati werpt zich op als informatiebron voor alles wat met weblogs te maken heeft. Een van de functionaliteiten is het zoeken in weblogs aan de hand van tags : http://www.technorati.com/tags

De Technorati help pagina over tags omschrijft een tag als : Think of a tag as a simple category name. People can categorize their posts, photos, and links with any tag that makes sense.

Ofwel laat je blog-software toe om tags toe te kennen aan posts, ofwel moet je dit zelf handmatig doen (zoals bij Blogger). Daarvoor moet je in je post een aantal extra links voorzien :
<a href="http://technorati.com/tag/[tagname]" rel="tag">[tagname]</a>

In het voorbeeldje wordt een link gelegd naar Technorati, maar volgens de help pagina over tags mag dit ook naar een andere site zijn. Zolang rel="tag" maar opgegeven wordt.

Vooraleer Technorati posts van een blog terugvindt, moet de blog eerst aangemeld worden, wat pas mogelijk is na registratie op http://www.technorati.com/signup/.

Voor de tag BVLG vindt Technorati Tag search op dit ogenblik maar twee resultaten terug. Bovendien betreft het twee recente posts. Gezien de problemen die ik ondervond met Technorati worden posts van voor midden januari niet meer teruggevonden.

Een minpunt van de Technorati Tag search is dat het aantal resultaten niet expliciet vermeld wordt. Een plusplunt dan weer is dat ook foto's in Flickr ook voor de opgegeven tag(s) getoond worden.

IceRocket

De omschrijving van IceRocket voor een tag is : A topic (tag) is a simple category name. Users can categorize their posts with any topic that they feel is appropriate.

De verdere uitleg is analoog aan deze van Technorati. Indien je blog-software niet toelaat tags aan je post te koppelen, moet je het hier ook zelf doen, bijvoorbeeld
<a href="http://blogs.icerocket.com/tag/[tagname]" rel="tag">[tagname]</a>
De site naarwaar verwezen wordt mag IceRocket zijn, maar mag ook een andere site zijn.

Het aanmelden van een weblog bij IceRocket, want anders wordt kunnen de post niet teruggevonden worden, is zeer eenvoudig, enkel je feed (in RSS, RDF of Atom formaat) opgeven volstaat (op http://www.icerocket.com/c?p=addblog). Registratie is niet nodig.

Voor het zoekargument BVLG vindt IceRocket 108 resultaten terug, voor de tag BVLG zijn er 11 resultaten. Het zoeken van een tag is mogelijk door gebruik te maken van de IceRocket Advanced Blogs Search of door het opgeven van de tag: prefix.

Google blogsearch

Google kon natuurlijk niet achterblijven bij het zoeken in blogs. Zoeken in blogs is een zoektechnologie van Google die zich volledig richt op blogs. Meer info kan je hier terugvinden.

Voor het zoekargument BVLG vindt Google Blogsearch 176 resultaten terug. In de pagina Geavanceerd zoeken in blogs staat niets vermeld voor het zoeken aan de hand van tags. Maar het goede nieuws is dat de tag: prefix ondersteund wordt. Dit lijkt mij bijgevolg een niet gedocumenteerde functionaliteit te zijn. Voor de tag BVLG zijn er 10 resultaten.

In de gewone Google search werkt de tag: prefix niet. De zoekopdracht tag:bvlg geeft slechts 5 resultaten.

TagMan
En als je nu nog altijd niet weet wat doen, kan je nog steeds een spelletje Technorati TagMan spelen.

Technorati : - - - - - - - - -

2 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 15 februari, 2006 18:10, de volgende bedenking ...

Interessant te vernemen dat Google Blogsearch het zoeken op tags ondersteunt. Hiermee valt voor mij de laatste reden om Technorati te gebruiken weg.

Met Google Blogsearch kan je immers ook alle links naar je eigen blog opzoeken, via link:... In de praktijk blijkt Google Blogsearch sneller en vollediger te zijn dan Technorati.

 
Anonymous Anoniem had op 19 februari, 2006 13:34, de volgende bedenking ...

@lvb:

Google blogsearch is volgens mij nog steeds een feedsearch, dus indexeert enkel wat er in de rss feed staat, niet in de volledige blog post. Technorati is nog altijd vollediger...

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails