B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

22 juni 2006

Programmeertalen

Programming LanguagesZojuist heb ik in American Scientist Online het artikel The Semicolon Wars gelezen (HTM of PDF). Het artikel geeft een overzicht van het ontstaan van programmeertalen. Volgens één bron die de auteur aanhaalt zouden er meer dan 2.500 programmeertalen zijn, volgens een andere zelfs meer dan 8.500. Elke week zou er een nieuwe programmeertaal bijkomen.

Het artikel deed mij terugdenken aan mijn studietijd. Toen ik heb in het kader van het vak vergelijkende studie van programmeertalen (toen gegeven door professor Lewi die al een tijdje gestopt is met lesgeven) uitvoerig kennis gemaakt met allerlei programmeertalen, waaronder Fortran, Pascal, Algol, PL/1, Ada, C, Lisp, Smalltalk, Prolog en natuurlijk ook IBM Assembler. Toen was er nog geen sprake van C#, Java, Perl, PHP, Python, of Ruby.

In de opleiding kwam ook aan bod hoe een compiler kan gebouwd worden. Daarvoor kan je gebruik maken van compiler compiler technologie, door bijvoorbeeld gebruik te maken van Lex en Yacc (Yet Another Compiler Compiler), of Lila een tool zelf ontworpen aan het departement. Dat kwam mij toen als redelijk abstract over. Zo'n tien jaar later heb ik die kennis over compiler compiler techologie - eerder onverwacht - kunnen gebruiken in een project waar een parser voor Cobol source code moest opgezet worden.

Ondertussen is programmeren er voor mij niet meer bij (althans op het werk ...). Het blijft toch leuk om herinnerd te worden aan de problematiek van de al dan niet ontbrekende punt-comma's.

Technorati : - -

4 Bedenking(en) :
Blogger yab had op 23 juni, 2006 16:20, de volgende bedenking ...

Ha, yet another compiler compiler, I like the sound of that. ;-) Tegenwoordig is dat vak waar jij het over hebt trouwens opgesplitst in twee vakken: vergelijkende studie van imperatieve programmeertalen en compiler constructie. Smalltalk en Prolog hebben het overleefd, de rest wordt behandeld in het vak geschiedenis. ;-)

 
Blogger Bruno Peeters had op 23 juni, 2006 21:48, de volgende bedenking ...

Ik heb een tijdje contacten gehad met personen die effectief met Smalltalk toepassingen gemaakt hebben. Er was toen een actieve Smalltalk user community.

Prolog daarentegen heb ik zelf nooit in een commerciele context weten toepassen. Het faillissement van BIM heeft BIM Prolog (zoals het toen toch noemde) ook geen goed gedaan.

Waar is toch die goede oude Pascal gebleven ... snif snif

 
Anonymous Anoniem had op 25 juni, 2006 16:02, de volgende bedenking ...

Over Lila gesproken, dat product is ooit nog gecommercialiseerd geweest door het Gentse bedrijfje E2S onder de naam "Mira".

 
Anonymous Anoniem had op 25 juni, 2006 16:05, de volgende bedenking ...

Over Smalltalk gesproken: een aantal administratieve toepassingen bij VTM zijn destijds in Smalltalk ontwikkeld. Of ze nu nog in gebruik zijn, weet ik niet. Het bedrijf dat die toepassingen ontwikkelde, OO Partners, is intussen hernoemd tot Mediagenix.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails