B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

03 juli 2006

Vakantie

De vakantie is voor een heleboel personen reeds begonnen. Ik merk dat de ochtenddrukte op de snelweg al een beetje minder is. Op het werk is het al niet meer zo evident vergaderingen te beleggen wegens “reeds vertrokken”. De vakantie-industrie draait ondertussen op volle toeren. De berichten over de files op de snelwegen of de drukte in de nationale luchthaven zijn hiervan getuige.

Vakantie-aanbieders doen er alles aan vakantiegangers in een mooie droom onder te dompelen. Maar is op vakantie gaan soms geen illusie ?

1. Stress
Vakantiegangers gaan op reis om te ontsnappen aan de stress op het werk. De stress op het werk wordt echter vervangen door andere stress. In de de eerste plaats is er de stress om op de vakantiebestemming te geraken. Overvolle luchthavens, wachtrijen, vertragingen, ... Overvolle snelwegen, tol op buitenlandse snelwegen, files, minimale stops om toch maar op tijd op de vakantiebestemming aan te komen. Eens aangekomen op de vakantiebestemming is er de stress om toch maar alle bezienswaardigheden die in de reisgids beschreven zijn gezien te hebben. Het feit dat vakantiegangers niet altijd de taal van de inwoners van de vakantiebestemming beheersen zorgt soms nog voor bijkomende stresserende situaties.

2. Typische elementen
Tijdens een buitenlandse reis moet je toch in contact komen met de typische elementen van het land of de streek waar je naar toe gaat. Je kan je natuurlijk wel afvragen wat er typisch is. Is het dat wat in de talrijke reisgidsen beschreven staat ? Heeft er al iemand nagegaan welke typische elementen de reisgidsen over België of over Brussel ophangen ? Hoeveel Belgen bezoeken er de Grote Markt van Brussel, de Beenhouwersstraat of Manneken Pis ? Wat is de typische klederdracht in België ? Wat zijn de typische eetgewoonten ?

3. Lokale keuken
Tijdens een buitenlandse reis moet je toch proeven van de typische gerechten van het land of de streek waar je naar toe gaat. Je kan je natuurlijk wel afvragen wat er typisch is. Is het dat wat de talrijke restaurants in de buurt van de vakantieplaatsen aanbieden ? Komen de menukaarten van de typische toeristenrestaurants in de Brusselse Beenhouwersstraat, de Antwerpse Suikerrui of in de Brugse binnenstad overeen met wat Belgen dagelijks thuis eten ?

4. Andere culturen
Tijdens een buitenlandse reis moet je toch in contact komen met inwoners van het land of de streek waar je naar toe gaat. Hoe dikwijls heb je als toerist echt contact met inwoners die geen job uitoefenen in de toeristische sector (in de ruime zin) ? Hoe dikwijls hebben wij als Belgen echt contact met de horden toeristen die ons landje bezoeken ? Wie heeft er gepraat al met een Japanner, Chinees, Amerikaan, Brit, Fransman, ... in een café of op restaurant, laat staan thuis over de vloer gehad ?

5. Ver weg
Tijdens een buitenlandse reis probeer je je af te sluiten van het leven thuis. Vakantie-aanbieders brengen vakantiegangers ver van huis: Turkije, Egypte, Kenya, Dominicaanse Republiek, Cuba, ... De huidige communicatietechnologie laat toe vrij nauw contact te blijven te onderhouden met het thuisfront : telefoon, gsm, internet, blog met vakantie-ervaringen en foto’s. Waar is de tijd dat op vakantie gaan echt inhield afgesloten te zijn ?

Ziezo, zo zie je maar dat op vakantie gaan af en toe ook gepaard gaat met enkele illusies.

4 Bedenking(en) :
Blogger Luc Van Braekel had op 03 juli, 2006 23:57, de volgende bedenking ...

Wat ik raar vind aan het gedrag van de kudde:

Als het hier warm is, gaan ze elders op zoek naar plaatsen waar het nog warmer is.

Als het hier koud is, gaan ze elders op zoek naar plaatsen waar het nog kouder is (skivakantie!).

Om te vertrekken en terug te keren kiezen ze heel precies die datums uit waarop de wegen gegarandeerd vol zitten.

 
Blogger Bruno Peeters had op 04 juli, 2006 11:29, de volgende bedenking ...

@luc

bedankt voor deze leuke aanvullingen

 
Anonymous Anoniem had op 15 juli, 2006 14:23, de volgende bedenking ...

Hier in de VAE wordt op de radio reclame gemaakt voor reizen richting Schotland onder het motto "If you want to escape the heat".

 
Blogger zalmi had op 20 november, 2021 09:28, de volgende bedenking ...

vlc media player crack
youtube by click crack
atom rpg trudograd download
no mans sky pc download
endnote x8 mac crack
avast premier activation crack
ammyy admin keygen crack
windows 11 pro product key

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails