B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

30 augustus 2006

Insites over de Belgische bloglezers en blogschrijvers

In de persbericht van Skynet naar aanleiding van hun 100.000ste blog stond vermeld dat 9% van de Belgische online bevolking een actieve bloglezer en/of blogschrijver is. Dit cijfer is afkomstig uit de laatste Insites Belgian Internet Mapping (BIM) studie die van juni 2006 dateert. Deze studie vermeldt eveneens het aantal bloggers voor een aantal Europese landen.

De resultaten voor de vraag How often do you engage in the following Internet activities for private purposes ? voor het deelaspect Making or watching weblogs zijn :


Deze resultaten zijn gebaseerd op 17.806 antwoorden, waarbij er minstens 1.200 antwoorden per land zijn.

In vergelijking met de andere Europese landen scoort België eerder aan de lage kant. Opmerkelijk is de hoge score voor Spanje (27%), iets wat bijvoorbeeld niet tot uiting komt in de State of the Blogosphere van Augustus 2006 van David Sifry van Technorati. Een ander aandachtspunt is de relatief lage score voor Frankrijk (12%). Volgens een andere bron zou 28% van de Fransen vertrouwd zijn met blogs.Nog steeds volgens de BIM-studie waren er in juni 2006 4,9 miljoen regelmatige Internet gebruikers. Het aantal bloglezers in België kan bijgevolg op 441.000 geschat worden.

Ter illustratie, LVB.net, één van de populairste Nederlandstalige Belgische blogs, heeft volgens de OneStat-teller die het bezoek aan de site opvolgt, dagelijks 1200 bezoekers, waarvan 76% uit België. LVB.net bereikt dagelijks bijgevolg 0,21% van de Belgische bloggers (1200 * 76% ten opzichte van 441.000). BVLG heeft eveneens volgens OneStat gemiddeld 18 bezoekers per dag waarvan 91% uit België. BVLG bereikt dagelijks bijgevolg 0,0037% van de Belgische bloggers. Bloglezers die blogs via een blogreader lezen worden natuurlijk niet mee geteld in de OneStat-cijfertjes. Gelukkig zijn dit er voor BVLG een 60-tal per dag.

Het aantal bezoekers voor LVB.net (en zeker voor BVLG) valt maar magertjes uit als je het vergelijkt met het aantal bezoekers voor Zattevrienden de bekendste Belgische shocklog (gemiddeld 97.600 per dag volgens Metriweb). LVB.net en BVLG scoren beiden wel beter dan de Krant van West-Vlaanderen (gemiddeld 15 per dag volgens Metriweb).

Technorati : - - - - -

6 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 31 augustus, 2006 03:50, de volgende bedenking ...

Als je schrijft "LVB.net bereikt dagelijks bijgevolg 0,21% van de Belgische bloggers", dan bedoel je in plaats van "bloggers" wellicht "bloglezers" (vermits het gaat over "making or watching blogs").

 
Anonymous Anoniem had op 31 augustus, 2006 14:47, de volgende bedenking ...

OneStat, meet dat unieke bezoekers? (die 1200, 18, ..)

 
Blogger Michel had op 31 augustus, 2006 16:47, de volgende bedenking ...

Um. Ik ken toch een aantal weblogs met meer dan een paar duizend unieke bezoekers per dag hoor. :)

 
Anonymous Anoniem had op 31 augustus, 2006 17:17, de volgende bedenking ...

Je stelt dat LVB.net volgens Onestat 1200 unieke bezoekers per dag heeft.

De waarde "bezoeken vandaag" hangt af van het moment van de dag waarop je kijkt.

Je kijkt dus best naar "gisteren" (om gegevens van een volledige dag te hebben) en vervolgens naar "dag unieke bezoekers" (en NIET naar "bezoeken vandaag, want dat gaat over de onvolledige dag van vandaag). Bij "dag unieke bezoekers" van gisteren staat 1889.

 
Blogger Bruno Peeters had op 31 augustus, 2006 18:06, de volgende bedenking ...

@Luc

Het aantal bezoekers heb ik genomen van de pagina statistieken waar aan de rechterkant de gemiddelden vermeld staan. Vandaag staat daar 1.206 voor lvb.net. Het is wel mogelijk dat dit aantal het gemiddelde is over de ganse periode waarop de teller actief is. In mijn geval zorgt de beginperiode er voor dat het gemiddeld aantal nogal laag is.

 
Blogger Bruno Peeters had op 31 augustus, 2006 18:09, de volgende bedenking ...

@asfaltkonijn

In bezoekersstatistieken heb je pageviews, bezoeken/visits en bezoekers/visitors. Ik hoop dat OneStat inderdaad de bezoekers op een correcte manier berekent. De andere tellers die zowel bij lvb.net als bij bvlg beschikbaar zijn geven meestal enkel pageviews en visits.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails