B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

25 februari 2007

GPS toestellen onder vuur

De laatste dagen hebben verschillende politici nogmaals hun ongenoegen geuit over autobestuurders die dankzij hun GPS toestel sluipwegen door woonwijken opzoeken. Politici dringen aan op overleg met leveranciers van GPS systemen. In Zwitserland is sinds begin dit jaar het bezit van mobiele GPS toestellen die waarschuwen voor flitspalen verboden. Hier kan je de info van de ANWB nalezen.

Als bezitter van een GPS toestel wens ik mijn bijdrage tot de discussie hieromtrent te leveren.

In beide gevallen gaat het over het beschikken onder elektronische vorm van informatie. Informatie die strafbaar wordt (in Zwitserland) of die niet meer zou mogen gebruikt worden (in België). Er is natuurlijk een spanningsveld tussen de vrijheid van verplaatsingen van autobestuurders (al dan niet in het bezit van een GPS toestel) enerzijds en de rust van bewoners van woonwijken. Het verplichten van de leveranciers van GPS toestellen om routes door woonwijken te vermijden lijkt mij een stap te ver. Hoe kunnen de bewoners van deze woonwijken dan zelf nog een GPS toestel gebruiken indien hun straten "no ride" zones worden ? Een dergelijke wijziging zal bovendien enkel effect hebben voor nieuwe toestellen. Alle toestellen die reeds verkocht zijn zullen hun bezitters nog steeds door de woonwijken sturen. Volgens een recent artikel in De Standaard zijn er reeds enkele honderdduizenden toestellen in gebruik, de verkoop voor 2007 wordt op 500.000 toestellen geschat. De navigatiesoftware van deze toestellen zal nog niet aangepast zijn ...

De beste manier voor politici om bezitters van een GPS toestel het noorden te doen verliezen is met een zekere regelmaat de verkeerssituatie in hun steden en gemeenten aan te passen, door bijvoorbeeld de rijrichting in enkelrichtingstraten om te keren. Succes garandeerd. Alleen spijtig dat dergelijke maatregelen de lokale bewoners het leven niet zullen appreciëren.

Als de Brusselse politici van plan zijn op de belangrijkste invalswegen tolhuisjes op te trekken (bron), zullen GPS toestellen nog veel meer gebruikt worden om de sluipwegen rond deze tolhuisjes op te zoeken.

Technorati :

2 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 27 februari, 2007 20:40, de volgende bedenking ...

Niet onlogisch... maar toch... Je kan de mensen toch niet verbieden een by-pass te gebruiken?
Het ware beter moest men eerst het file probleem (nog) wat grondiger aanpakken.
Vind het een beetje dezelfde redenering als; je mag wel een auto kopen, maar je mag er niet teveel mee rijden, want da's niet goed voor het milieu...

 
Blogger yab had op 28 februari, 2007 09:54, de volgende bedenking ...

Ik snap dit niet goed. Wij zetten de instelling van onze GPS meestal zo dat we langs grote wegen rijden. Wij hebben nog nooit de behoefte gehad om kleine sluipwegen te gebruiken, tenzij er echt een monsterfile onze weg versperde.

Ik vind trouwens dat Brussel hetzelfde tolsysteem moet invoeren als Londen. Dat zal de stad meteen een pak leefbaarder maken.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails