B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

14 augustus 2008

Virtueel tikkertje spelen

Tijdens deze vakantiemaanden zou je misschien verwachten dat het komkommertijd is in de blogosfeer. Niets is minder waar. Misschien heeft dit wel te maken met studenten die vrije tijd hebben. Of heeft het te maken met het minder goede weer dat de bloggers binnen houdt. Of zou het wel eens te kunnen maken hebben met het brillante premio weblog award stokje dat al meerdere weken de ronde doet in de Belgische (en internationale) blogosfeer ?

Het principe van een stokje (een meme in het Engels) is dat een blogger een opdracht krijgt van een collega-blogger. Meestal houdt de opdracht in dat de blogger iets over zichzelf moet vertellen. Vervolgens is het de bedoeling dat de opdracht doorgegeven worden aan meerdere andere blogs. Kan het fenomeen van een stokje ook beschouwen als een vorm van virtueel tikkertje spelen.

De opdracht deze keer is het nomineren van 7 blogs voor een blogaward. Elke blogger mag dus zijn eigen bwards organiseren. Vermits dit brillante premio weblog award stokje al een heel tijdje circuleert moet er toch iets zijn wat er voor zorgt dat het doorgeven blijft duren. In verleden bleken andere stokjes na een tijdje uit te doven, lees dit bericht van twee jaar terug nog eens terug.

Voor het brillante premio weblog award stokje hebben een heleboel bloggers die maar recent gestart zijn het stokje ontvangen en netjes doorgegeven. Deze bloggers vinden zo'n stokje misschien wel nieuw, iets leuks, extra fun in de blogosfeer. Zeker gezien het thema van het stokje (een award), zullen bloggers die het ontvangen, het beschouwen als een teken van aandacht en erkenning. Een andere mogelijke reden voor het doorgeven van het stokje is het gevoel om er bij te horen. Stokjes worden tussen bevriende blogs (en bevriende bloggers) uitgewisseld. Het ontvangen van een stokje is een teken dat je er bij hoort. Door het verder te geven kan een blogger publiek aangeven wie zijn connecties zijn. Het ontvangen van een stokje houdt ook de impliciete verwachting in dat de ontvanger het stokje moet doorgeven. De verzender creëert een verwachting naar de ontvanger toe, de ontvanger aan de andere kant kan zich verplicht voelen de verzender een dienst te bewijzen.

Oude blogrotten zouden misschien wel overwegen het stokje door te geven voor de neveneffecten. Het trekt extra bezoekers aan (met eventueel extra reclame-inkomsten) en het verhoogt het aantal links naar je blog (zodat de Google pagerank en de Technorati authority in positieve zin beïnvloed worden).

Tot nu toe is dit blog nog niet bestookt door één of meerdere toegeworpen virtuele voorwerpen. Ik hoef dus nog geen hartverscheurende keuze te maken welke 7 blogs ik zou nomineren. Het stokje heeft wel mijn aandacht getrokken. De komende dagen mag u nog enkele analyses verwachten over dit stokjesgebeuren.

Technorati : - -

1 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 15 augustus, 2008 00:55, de volgende bedenking ...

Grappig. Jij was écht waar de laatste die afviel bij mijn eliminatie naar 7. Omdat ik van lijstjes hou. En omdat ik niet voor de usual suspects wilde kiezen!

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails