B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

28 november 2010

De Zevende Dag

De zevende dag is de dag des Heren. Deze dag had vroeger een specifieke religieuze betekenis. Het VRT programma De Zevende Dag verwijst echter niet meer naar deze religieuze betekenis. Het is de evidentie dat De Zevende Dag nu verwijst naar de zondag, de dag waarop niet gewerkt wordt en waarvan de VRT verwacht dat we in grote getale op zondag vanaf 11u afstemmen op één.

Twitter is een kanaal waarmee kijkers reacties, feedback, bedenkingen, kritiek, ... kunnen doorgeven op TV-programma's. De uitzending vorige week van Panorama over "Plan B" zorgde bijvoorbeeld voor meer dan 1800 verschillende Twitter berichten, wat u reeds kon lezen in dit eerder bericht.

Voor De Zevende Dag liggen de zaken niet zo eenvoudig. Tijdens het programma wordt niet expliciet gevraagd om te twitteren. Er is wel een Twitter account @dezevendedag maar deze was vandaag niet actief. Voor de uitzending van 21 november was er één enkel Twitter bericht, voor 14 november daarentegen waren er maar liefst 24 Twitter berichten. Enige regelmaat vanwege @dezevendedag zit er op dit ogenblik duidelijk niet in.

De personen die willen reageren op het programma worden aan hun lot overgelaten. Voor sommige events vragen de organisatoren een specifieke term, een hashtag in het jargon, telkens te vermelden in de Twitter berichten. Dit laat dan toe op een eenvoudige manier de Twitter berichten voor het event of de gebeurtenis op te sporen.

Voor De Zevende Dag gebruiken de Twitter gebruikers verschillende hashtags, zoals #7edag, #7dedag, #zevendedag of #dezevendedag. Dit vraagt naar een klein onderzoek.

Voor 28 november 2010 heb ik 136 verschillende Twitter berichten teruggevonden die op één of andere manier naar De Zevende Dag verwijzen.

#7edag : gebruikt door 4 Twitter gebruikers, 5 Twitter berichten

#7dedag : gebruikt door 10 Twitter gebruikers, 17 Twitter berichten

#zevendedag : gebruikt door 20 Twitter gebruikers, 33 Twitter berichten

#dezevendedag : gebruikt door 28 Twitter gebruikers, 37 Twitter berichten

Daarnaast zijn er nog 55 berichten zonder specifieke hashtag die naar De Zevende Dag verwijzen.

Sommige snoodaards (zoals @AidaVd en @bvlg) gebruikten zelfs meerdere hashtags in één Twitter bericht.

Ik heb de indruk dat de VRT programmamakers nog niet goed weten hoe ze met Twitter moeten omgaan. Bij Reyerslaat wordt er expliciet opgeroepen om te twitteren, maar daar wordt niets mee gedaan. Bij Plan B was er een stevige Twitter-storm, maar dit leek mij eerder toeval te zijn. Voor De Zevende Dag wordt er niet opgeroepen om te twitteren, maar er zijn telkens toch verschillende berichten (in verspreide slagorde). Het programma pikt ook helemaal niet in op deze feedback. Wanneer zou het eerste TV programma komen waarin echt ingespeeld wordt op Twitter ? Een beetje zoals "Hallo Hautekiet" (op radio weliswaar) waar luisteraars konden bellen.

2 Bedenking(en) :
Blogger Vromant had op 28 november, 2010 19:22, de volgende bedenking ...

Geen #dzd?

 
Anonymous greystarlet had op 29 november, 2010 00:54, de volgende bedenking ...

#virtualrevolution gemist op @canvastv?

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails