B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

24 november 2010

Afvalscan

Het is op dit ogenblik de Europese week van de afvalvermindering. Personen en bedrijven worden aangespoord om minder afval voort te brengen.

Eén van de middelen om personen te sensibiliseren is de afvalscan, een online kwis waarin gepeild wordt naar uw houding ten opzichte van afval.


Mijn indruk is dat de afvalscan op een aantal punten te kort schiet. Sommige vragen zijn onduidelijk in de formulering. Wat wordt bijvoorbeeld met boodschappen bedoeld in "wanneer u boodschappen gaat doen, ...". Sommige vragen bieden onvoldoende antwoordmogelijkheden. Bijvoorbeeld in de vraag "In de afdeling vers vlees, charcuterie of kaas : laat u uw producten snijden ?" wordt verondersteld dat je deze producten steeds in de supermarkt gaat kopen waar je inderdaad de keuze hebt tussen voorverpakt of vers gesneden. Als je bij de lokale slager of kaasboer gaat is het antwoord evident. Voor vraag 5 "Hoe koopt u uw koffie of thee in de afdeling ontbijtwaren ?" moet je kiezen tussen individuele porties versus los in grote pakken. Ten huize BVLG worden deze producten slechts in zeer beperkte mate geconsumeerd, dan is het inderdaad aangewezen geen te grote verpakkingen te kopen. De optie "wij drinken geen koffie of thee" staat er overigens niet bij.

Na elk antwoord, zelfs voor een optimaal antwoord krijg je een tekstje, dat je duidelijk terechtwijst indien je niet de beste keuze gemaakt hebt - zelfs indien je er bijvoorbeeld alle redenen toe hebt. Als alleenstaande grote verpakkingen kopen en eten moeten weggooien leidt immers ook tot afval.


De afvalscan kwam bij mij als zeer belerend en zeer betuttelend over. Mijn resultaat viel overigens al bij al nog mee.

Related Posts with Thumbnails