B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

08 februari 2011

Kalfje Willy

Het lot van kalfje Willy in het televisieprogramma Basta liet de Vlaamse Twitter gebruikers niet onberoerd. De jongens van Neveneffecten hebben het publiek weer magistraal bespeeld door het lot van het kalfje Willy een hele week te laten afhangen van de reacties van de grote massa. Het feit dat het kalfje Willy uiteindelijk toch gespaard bleef, net als het alternatief kalfje Barabas, haalde zelfs de voorpagina van de website van De Standaard. Alsof er geen andere meer relevante nieuwsfeiten zouden zijn.

Het feit dat er op maandag 7 februari 2011 zo'n 1800 Twitter berichten met de hashtag #basta verschenen leek mij wel de moeite om er nogmaals een bericht op dit blog aan te wijden. De grafiek hieronder geeft het aantal Twitter berichten per uur. Voor de SABAM-uitzending van Basta waren er nog meer Twitter berichten. De uitzending over de belspellen had maatschappelijk gezien de grootste impact.


In Nederland zijn er twee sites die Twitter trends voor Nederlandse/Nederlandstalige Twitter berichten rapporteren. Het onderscheid tussen Nederlands (dwz uit Nederland) en Nederlandstalige (de taal) is niet volledig duidelijk. In de Twirus top 313852 komen een heleboel Vlaamse Twitter accounts voor. De grafiek hieronder geeft aan dat de hashtag #basta volgens Twirus op de twaalfde plaats kwam in de lijst van "NL populaire tags vandaag". Op het plaatje kan u alvast merken dat niet alle #basta Twitter berichten gedetecteerd werden door Twirus.


Twimmer geeft geen plaatje. Het toont de meest populaire trending topics, voor het laatste uur, de laatste 4 uur, de laatste 24 uur, de laatste 7 dagen, de laatste 14 dagen en de laatste 30 dagen. Op het ogenblik dat ik de printscreen genomen heb kwam #basta enkel nog voor in de trending topics voor de laatste 4 uur, op plaats 13. Ofwel ontsnappen een heleboel Vlaamse Twitter accounts eveneens aan de aandacht van Twimmer. Ofwel zijn de Twitter gebruikers uit Nederland nog veel actiever in het hanteren van diverse hashtags.


Engagor, een social media monitoring tool van Belgische makelij, heeft voor 7 februari 2011, tot nu toe reeds 1928 "basta" vermeldingen gevonden. Hier wordt niet op de hashtag gezocht en bovendien gaat Engagor op zoek naar meer dan enkel Twitter berichten. Het plaatje geeft ook dezelfde trend aan.


De kans dat #basta ook in de Twitter trending topics terecht komt is quasi onbestaande. Daarvoor ligt het aantal Twitter berichten nog veel en veel te laag. Maar als we nu met z'n allen voor de allerlaatste aflevering onze best zouden doen ...

Related Posts with Thumbnails