B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

16 november 2011

Technorati State of the Blogosphere 2011

Via een bericht op theconversationmanager.be werd ik attent gemaakt op de Technorati State of the Blogosphere 2011. Er was een tijd dat er reikhalzend uitgekeken werd naar dit jaarlijks rapport, voor de eerste keer verschenen in 2004. Tot 2008 / 2009 was Technorati een referentie-site voor blogs. Er werd in die periode uitvoerig op blogs gebruik gemaakt van Technorati tags. Op dit blog heb ik tot november 2009 eveneens dergelijke tags opgenomen in de berichten. In iets meer dan 600 van de 1300 berichten op dit blog komt de term 'Technorati' voor. Technorati was ook een interessante bron om Belgische blogs te rangschikken. Maar sinds midden 2009 hadden alle Belgische blogs hun Technorati authority verloren, wat u nog kan nalezen in dit bericht.

In de loop van 2009 was de neergang van Technorati al begonnen. Technorati heeft op één of andere manier de boot gemist, het slaagde er niet in uit te groeien tot de toonaangevende blogzoekmachine. Ondertussen waren blogs al op hun retour en begong de opgang van Twitter en vooral Facebook.

Over naar de meest recente Technorati State of the Blogosphere 2011. Deze is opgebouwd uit een intro en drie delen die elk over meerdere pagina's verspreid zijn. Deze pagina's bevatten tal van grafieken met wetenswaardigheden over blogs en bloggers. De onderliggende cijfers werden gebaseerd op een internet survey : "Penn Schoen Berland conducted an Internet survey from September 13-October 4, 2011 among 4,114 bloggers around the world. The margin of error is +/- 1.4% at the 95% confidence level and larger for subgroups."

De plaatjes van deze Technorati State of the Blogosphere 2011 zullen ongetwijfeld hun weg vinden naar presentaties van zelfverklaarde social media goeroes. Ik heb zo mijn twijfels bij de relevantie van deze cijfers voor de Belgische situatie. Ik heb even gekeken naar het aantal blogs in de Technorati blog directory voor het zoekargument "Belgium". Spijtig genoeg waren er geen blogs voor "Belgium".De advanced search naar posts voor "Belgium" leverde nog 518 resultaten op.De advanced search naar posts voor "Dexia", leverde maar 26 resultaten op, niettegenstaande Dexia toch vaak in het Belgische nieuws vermeld werd en zelfs meermaals op Belgische blogs aan bod kwam. Het meest recente bericht volgens Technorati dateert van een week terug. Toevallig begint dit meest recent bericht met "be positive ...".De cijfers in de Technorati State of the Blogosphere 2011 lijken mij bijgevolg allerminst toepasbaar te zijn op de situatie van blogs in België. U weze dus gewaarschuwd als u binnenkort een social media consultant deze cijfers in zijn presentatie aanhaalt als ook van toepassing op België.

Related Posts with Thumbnails