B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

11 december 2011

De MIA's op Twitter


Gisterenavond was de uitreiking van de MIA's op TV, op één. Tijdens het programma werd geen hashtag in beeld gebracht. Dit leidde er toe dat verschillende hashtags gebruikt werden ; #mia, #mia11, #mias, #mias11, #mias2011, ... Op de website van één stond wel aangekondigd dat er een Twitter account was voor de MIA's : @mias_awards, evenals de hashtag #mias11.

Sommige hashtags worden voor meerdere doeleinden gebruikt, wat het niet makkelijk maakt voor personen die de hashtag volgen om het kaf van het koren te scheiden. De hashtag #mia was in deze situatie. Sommige programma's hebben het inherent makkelijker om herkenbaar te zijn op Twitter, zoals #reyerslaat bijvoorbeeld.

Terug naar de MIA's, de Music Industriy Awards. Na afloop van het progamma maakte er iemand de "Music Irritation Awards" van. Anderen daarentegen vonden het een geweldige show.

Je kan je afvragen waarom Twitter gebruikers zich geroepen voelen tijdens de uitzending boodschappen de wereld in te sturen. Er zijn vele verklaringen mogelijk. Een eerste mogelijke verklaring is dat er nu een kanaal is waar kijkers rechtstreeks hun mening kunnen geven die verder gaat dan de huiskamer. Sommigen zullen dan weer supporteren voor hun favoriete groep of nummer. Anderen daarentegen zullen hun ongenoegen voor sommige artiesten en/of nummers niet sparen. Enkele personen die in de studio aanwezig waren lieten af en toe ook van zich horen.

Vaak kwam er ongenoegen naar boven in de Twitter berichten. Verschillende personen vroegen zich dan ook af waarom de auteurs van de negatieve berichten verder bleven kijken. Dominiek zei het vrij mooi : Er werd niét gezaagd over het programma, wel over de winnaars. Mag je enkel naar voetbalmatch kijken waar jouw club wint?.

De Twitter account @mias_awards was tijdens de uitzending niet actief. Interactie met de programmamakers was dus niet mogelijk. Zelfs op Facebook was er geen interactie. Toen de website van de MIA's er even uitlag, werd dit wel gemeld op de Twitter account en op de Facebook page. Maar er waren geen aankondigingen van de winnaars per rubriek. De collega's van Vilvoorde waren daarentegen wel present op Twitter via @vtmTheVoice met dergelijke tweets. Zelfs op hun Facebook page kwamen de MIA's uitgebreid aan bod. Waar is de tijd dat zenders elkaar niet konden uitstaan ?

Hoeveel Twitter berichten heeft dit programma nu opgeleverd ? Dat is eigenlijk niet uit te maken. Ik heb in mijn eigen Twitter stream verschillende berichten zien passeren die met de MIA's te maken hadden, maar waar geen hashtag (of geen correcte hashtag) vermeld werd. En het probleem met hashtags is dat er soms teveel tweets gedetecteerd worden. Op 10 december waren er zo'n 2.200 tweets voor de hashtags #mia11, #mias, #mias11 en #mias2011. Deze 2.200 tweets waren afkomst van zo'n 750 verschillende Twitter gebruikers. Welke hashtag het vaakst voorkwam kan je op de onderstaande word cloud duidelijk opmaken.


Een word cloud zonder de hashtags geeft wel wat meer info.


Uit de onderstaande grafiek - die per kwartier het aantal tweets toont - blijkt zeer duidelijk dat de activiteit op Twitter zich hoofdzakelijk afspeelde tijdens de uitzending zelf. Na afloop van het programma werd er nog wat nagepraat over hoe het leuk het wel was, hoe grof Marcel Vanthilt voor de dag kwam, hoe verdiend (of niet) de awards voor Milow en Selah Sue wel waren, ...


En wat hebben we van dit alles geleerd ? Dat de VRT een kans heeft laten liggen om tijdens de uitzending op social media actief te zijn. Dat zelfs vooraf niet al het mogelijke gedaan werd, de Twitter account heeft nog geen gepersonaliseerde achtergrond en de Facebook page heeft nog geen gepersonaliseerde URL. Dat kijkers op Twitter voornamelijk tijdens de uitzending actief zijn. Dat na afloop de stroom van berichten snel opdroogt. En dat dit een mooie aanleiding was om nogmaals een bericht op dit blog te plaatsen.

Related Posts with Thumbnails