Middenklasse
Zoals het er nu naar uit ziet hebben we morgen een regering. De partijen die het regeerakkoord opgesteld hebben, juichen. De oppositie zet zich schrap om haar pijlen te kunnen richten op de nieuwe regering. Termen dat de middenklasse het gelag mag betalen vliegen alvast in het rond. Dit wordt dan tegengesproken door de politici van de regeringspartijen. Dat er inspanningen moeten geleverd worden is evident. Waar de inspanningen geleverd worden is voer voor discussie.
Ik heb een voorstel. Als de berekening van de impact van de maatregelen in het regeerakkoord eens zouden nagegaan worden op 10 personen uit de middenklasse. Als hun financiële situatie becijferd wordt vooraf en nadien, kunnen de uitspraken wie het gelag betaalt duidelijker gekaderd worden.
Enkele suggesties :
- een student die in juni 2012 de schoolbanken zal verlaten
- een nog niet zo lang getrouwd koppel, beide minder dan 5 jaar afgestudeerd, met concrete planen voor een eigen woning
- een koppel veertigers, beide met een eerder gemiddeld inkomen, met plannen om hun woning te verbouwen
- een alleenstaande ouder met twee kinderen, ergens in de 30, deeltijds werkzaam als bediende en deeltijds loopbaanonderbreking,
- een werknemer die al langdurig ziek is
- een vijfig plusser, actief als bediende, die hoopte binnen enkele jaren te stoppen met zijn actieve loopbaan
- een gepensioneerde ambtenaar
- een gepensioneerde zelfstandige
- een gepensioneerde bediende
- een gepensioneerde arbeider
Ik ben echter geen jurist en geen specialist in fiscaliteit of sociale zekerheid. Welke partij (of studiedienst) of welke krant waagt zich wel aan een dergelijke berekening ?
Heeft u ook een bedenking ?
<< Home