B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

09 april 2012

Linkedin volgens Zoomsphere

Zoomsphere is een nieuwe bron van cijfers over Linkedin. De site laat je toe op een overzichtelijke wijze allerlei interessante cijfers over Linkedin te ontdekken. Zoomsphere geeft echter nergens aan welke de bron is van de cijfers.

Uit het overzicht van het totaal aantal geregistreerde gebruikers blijkt dat de gegevensbron waarop Zoomsphere zich baseert enigszins onstabiel was de afgelopen weken. Op 23 februari 2012 was nog sprake van 143 miljoen gebruikers, op 26 maart 2012 waren het er 165 miljoen en op 9 april 2012 bleven daar nog 135 miljoen van over. Begrijpe wie begrijpe kan. Bovendien geeft Linkedin zelf aan dat ze op 9 februari 2012 150+ miljoen gebruikers telden.


In de landenrangschikking volgens Zoomsphere staat Nederland op de vijfde plaats, België staat op de twintigste plaats. Het grootste bedrijf in Nederland - gemeten volgens het aantal followers van de corporate page - is Philips. Voor België is Zoomsphere niet in staat het grootste bedrijf te bepalen (althans op de overzichtspagina met alle landen).

Voor elk land geeft Zoomsphere de evolutie van het aantal gebruikers, de leeftijdsverdeling, de top 10 bedrijven (volgens followers), de opdeling van de gebruikers per industriesector en ten slotte de opdeling van de gebruikers volgens de grootte van het bedrijf. Dit geeft voor België de onderstaande opdeling per industriesector. Op de eerste plaats staat de ICT sector met 27,6%, gevolgd op de tweede plaats door marketing en advertentiebureau's (11,7%), gevolgd door de overheid (10%), met op de vierde plaats het hoger onderwijs (8,9%).


Voor Nederland is de opdeling per industriesector enigszins anders. Op de eerste plaats staat de overheid (21,6%), op de tweede plaats de gezondheidssector (15,4%) en op de derde plaats de ICT-sector (13,9%), met op de vierde plaats de olie en energiesector (10,8%).


Er klopt echter iets niet met deze taartdiagrammen. Het totaal van de 10 sectoren is telkens 100%, alsnog er geen andere sectoren voorkomen in beide landen. Het is ook niet duidelijk hoe de percentages berekend werden. De ICT sector in België zou bijvoorbeeld 237.317 medewerkers tellen (27,6% van de 859.844 geregistreerde gebruikers). De Nederlandse overheid zou bijvoorbeeld 678.611 medewerkers tellen (21,6% van de 3.141.717 geregistreerde gebruikers). Bovendien zullen er zowel in België als in Nederland nog een heleboel professionelen zijn die niet aanwezig zijn op Linkedin. De cijfers die op basis van de percentages van Zoomsphere afgeleid werden, zijn bijgevolg nog een onderschatting.

Zoomsphere lijkt een leuke site met interessante info, het is echter aangewezen iets aandachtiger te kijken of de mooi voorgestelde info wel correct is.

Related Posts with Thumbnails