B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

09 maart 2013

Verlichtingspalen

Daarstraks ben ik nogmaals langs de E19 van Brussel naar Antwerpen (en terug) gereden. Deze snelweg heeft als speciale bezienswaardigheid de afgezaagde verlichtingspalen. Zo'n twee jaar terug waren er op korte tijd enkele verkeersongevallen veroorzaakt door vallende verlichtingspalen. De minister drong aan op inspectie van alle palen. Alle palen die tekenen van roest vertoonden werden afgezaagd. Dit afzagen gebeurde op zo'n meter boven de grond, met als gevolg dat er nu een heleboel holle palen nog boven de de vangrails uitsteken. Tussen Mechelen en Antwerpen zijn er stroken waar er tientallen stompjes naast elkaar staan, soms onderbroken door nog een overblijvende paal.

Initieel waren de afgezaagde palen nog afgedekt met plastic folie. Deze is nu bij zo goed als alle palen verdwenen, zeker bij de palen tussen Antwerpen en Mechelen. Van Mechelen richting Vilvoorde is er hier en daar nog een afgedekte paal.

Je kan je natuurlijk afvragen waarom de Vlaamse Overheid indertijd zo'n krakkemikkige palen heeft laten plaatsen. Bovendien is het triest dat pas actie genomen werd na het vallen van enkele slachtoffers. Het feit dat er nog steeds tientallen (en vermoedelijk zelfs meer dan honderd) holle palen staan is geen teken van snelle besluitvoering van de Vlaamse Overheid. Het gevolg is wel dat de palen dankbaar onderwerp zijn van spot, bijvoorbeeld in de eindejaarsconference van Geert Hoste.

Misschien heeft de Vlaamse Overheid een extra plannetje met de verlichtingspaalstompjes. Ze zouden ze bijvoorbeeld kunnen overbrengen naar het Martelarenplein te Brussel, hoofdkwartier van de Vlaamse ministers te Brussel. Of de burgemeester van Brussel hiervoor zijn goedkeuring zal geven is uiterst betwijfelbaar. Een andere mogelijkheid voor de Vlaamse Overheid is de palen te verloten onder de frequente gebruikers van de E19. Misschien kan minister Crevits de palen verdelen onder personen die een like of share doen van een bericht op haar Facebookpage. Wie weet hebben ze nog creatieve ideeën met de stompjes van palen.

PS. Wat ik mij ook afvraag is dat ik mij nog steeds veilig kan voelen op de E19. Worden de overblijvende palen vaak genoeg gecontroleerd ? Hoe groot is de kans dat nog er nog extra paal doorroest ?

Related Posts with Thumbnails