B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

07 april 2013

Wikipedia-censuur

De Franse inlichtingendienst DCRI heeft stevige druk uitgeoefend op een Franse Wikipedia-admin om een artikel over een militair zendstation (Station hertzienne militaire de Pierre-sur-Haute) te verwijderen. De admin was verplicht in de kantoren van de DCRI het artikel te verwijderen. Spijtig genoeg voor de Franse inlichtingendienst stond het artikel snel opnieuw online en kreeg het bovendien veel meer bekendheid dan voordien.


Dat de Franse Wikimedia organisatie niet opgezet was met de eis van DCRI is duidelijk te lezen in hun officieel bericht, zowel in het Engels als in het Frans :

French homeland intelligence threatens a volunteer sysop to delete a Wikipedia Article

La DCRI menace un administrateur de Wikipédia pour supprimer un article


De poging tot censuur door DCRI is daarna door de pers opgepikt. De actie heeft er onder meer voor gezorgd dat het artikel enorm veel bezoekers over de vloer kreeg.

Bovendien is de informatie die de Franse inlichtingendienst DCRI zo graag zou geheim houden ondertussen ondertussen ook overgenomen in andere Wikipedia-artikels (in andere talen). Het artikel in het Nederlands (Militair zendstation van Pierre-sur-Haute) is voorlopig nog maar een mager beestje. Het is bovendien ook amper bekeken, de drukte gaat vooral naar het Franstalige artikel.


Het lijkt er op dat de Franse inlichtingendienst DCRI deze veldslag verloren heeft. Het zou mij niet verbazen dat ze het hierbij niet zullen laten. De Franstalige Wikipedia-versie kunnen ze misschien nog onder controle krijgen door (bijvoorbeeld juridische) druk uit te oefenen op de Franstalige Franse Wikimedia organisatie. Dat dit ook zou lukken bij de andere taalversies van Wikipedia lijkt mij minder evident.

Related Posts with Thumbnails