B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

17 oktober 2013

Twitter gebruikers in België

Op de Peerreach blog staat een interessant bericht over het aantal Twitter Nederlandstalige gebruikers.

Volgens Twitter zijn er 215 miljoen maandelijke actieve gebruikers, maar Twitter geeft geen opdeling per land. Een Twitter-gebruiker kan een locatie opgeven in zijn Twitter-profiel, maar is hiertoe helemaal niet verplicht. Er is bovendien geen enkele controle op de opgegeven locatie. Sommige locaties zijn helemaal niet eenduidig, Zwijndrecht kan zowel betrekking hebben op de Belgische gemeente als op de Nederlandse gemeente. En Limburg kan je terugvinden in België, Nederland en Duitsland.

PeerReach heeft het aantal maandelijke twitterende gebruikers geschat op 115 miljoen, of iets meer dan de helft van de actieve Twitter-gebruikers.

Peerreach heeft ook een poging gedaan om de Nederlandstalige Twitter-gebruikers te detecteren. Er zouden in totaal 5 miljoen Nederlandstalige Twitter accounts zijn, waarvan er 1,05 miljoen Nederlandstalige gebruikers maandelijks minstens één bericht publiceren.

Van de 1.05 miljoen accounts zijn er nog steeds volgens Peerreach 60.000 (+/- 25.000) naar België te herleiden.

Als er 60.000 (+/- 25.000) Nederlandstalige Twitter-gebruikers in België zouden zijn die maandelijks iets publiceren, dan moet het totaal Belgische Twitter-gebruikers een pak hoger zijn. In België wordt er immers ook nog in het Frans en het Engels getweet (en vermoedelijk nog in een heleboel andere talen waaronder het Spaans of het Turks). Er zijn geen statistieken over de verdeling van het aantal Twitter-gebruikers per taal in België.

De Vlamingen vormen zo'n 60% van de Belgische bevolking (bron). Als dezelfde verhouding genomen wordt voor het aantal Twitter-gebruikers, zouden we uitkomen op 100.000 actieve Twitter-gebruikers in België.

Franstaligen zijn minder actief op Twitter in vergelijking met Vlamingen, maar dan zijn er ook nog de Twitterende expats in Brussel evenals de Belgen die niet hun moedertaal maar wel het Engels hanteren op Twitter. Indien de Nederlandstalige Twitter-gebruikers maar de helft van de Belgische Twitter-gebruikers zouden uitmaken, dan zouden er 120.000 actieve Twitter-gebruikers in België te situeren zijn.

Op basis van de informatie vrijgegeven door Peerreach zouden er bijgevolg 100.000 tot 120.000 actieve Twitter-gebruikers in België kunnen zijn. Naar mijn aanvoelen lijkt mij dit een pessimistische schatting. Hoe gaat Peerreach om met Twitter-gebruikers die geen locatie in hun Twitter-profiel opgeven? Hoe gaat Peerreach om met Twitter-gebruikers die verbasterd Nederlands hanteren in hun tweets, worden die tweets als Nederlandstalig herkend? Het is best mogelijk dat de 100.000 tot 120.000 actieve gebruikers een onderschatting is. Het probleem is echter dat er vermoedelijk niemand een idee heeft hoe groot de onderschatting zou kunnen zijn. Zolang er geen betere bronnen zijn, zullen we het met de schatting van 100.000 tot 120.000 actieve Twitter-gebruikers in België moeten doen.

Related Posts with Thumbnails