B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

17 oktober 2013

Verkeerslichten

Toenmalig Vlaams minister Johan Sauwens heeft er voor gezorgd dat de palen van verkeerslichten in het Vlaams Gewest zwart/geel moeten zijn in plaats van het vroegere rood/wit. De omzendbrief van 1990 was van toepassing op de verkeerslichten op gewestwegen. Door te kijken naar de kleuren van de verkeerslichten kan je een idee krijgen van de grens van het Brussels Gewest. Het Vierarmenkruispunt bevindt zich nog op Vlaams grondgebied, de verkeerslichten zijn immers zwart/geel. In de beruchte RTBF-reportage "Bye bye Belgium" moeten de passagiers van de tram uitstappen aan de "grens". In de reportage is de tram echter op Vlaams grondgebied gestopt ...


foto van Google Streetview van het Vierarmenkruispunt op het grondgebied van de gemeente Tervuren

Als je aan het Vierarmenkruispunt naar het centrum Brussel rijdt, dan kruis je na zo'n honderd meter de tramsporen. Deze palen van de overwegsignalisatie zijn rood/wit, je bevindt je immers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

foto van Google Streetview van de overweg op het grondgebied van de gemeente Sint-Pieters-Woluwe

Onlangs reed ik door het centrum van Kraainem, één van de zes faciliteitgemeenten rond Brussel. Het viel me op dat niettegenstaande Kraainem deel uitmaakt van het Vlaams Gewest, de verkeerslichten toch nog steeds in het rood/wit uitgedost zijn. Het feit dat de meerderheid in de Kraainemse gemeenteraad niet opgezet is met sommige besluiten van de Vlaamse overheid zou wel eens de verklaring kunnen zijn voor de kleurkeuze.

foto van Google Streetview van de Arthur Dezangrélaan te Kraainem

Sommige politici en inwoners uit Kraainem misschien wel willen ondergebracht worden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Maar de nieuwe verkeerslichten in dat Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn niet meer in het rood/wit, maar wel in donkergrijs. Het Kunst-Wet kruispunt is al een tijdje uitgerust met dergelijke grijze palen, zoals ook blijkt uit de onderstaande foto.


foto van het Kunst-Wet kruispunt

Zou Kraainem (en misschien ook de andere faciliteitengemeenten) binnenkort donkergrijze verf aanschaffen om de verkeerslichten conform te maken aan die te Brussel ?

1 Bedenking(en) :
Anonymous Tim G had op 03 maart, 2014 14:45, de volgende bedenking ...

Het moet toch ook vermeld worden dat ook in Vlaanderen nog heel wat rood-witte verkeerslichten staan (in Leuven bijvoorbeeld heel wat). Gemeentewegen waar de verkeerslichten nooit een beurt gekregen hebben. Ook in Wallonië en in Antwerpen (opnieuw: gemeentewegen) duiken de grijze verkeerslichten op.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails