B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

06 januari 2014

Belgian Social Media Monitor - januari 2014

Net als de voorbije manden kan u verder in dit bericht kennis maken met de nieuwe verzameling social media cijfers met een focus op België. De trends van de afgelopen maanden zetten zich door, wat op zichzelf natuurlijk geen verrassing is. Maar eerst waag ik mij aan enkele voorspellingen voor 2014, sommige daarvan zijn redelijk voorspelbaar.  • Facebook blijft de grootste sociaalnetwerksite in België, het zal echter nog moeilijker worden exacte cijfers over het aantal gebruikers te pakken te krijgen.
  • Linkedin zal in 2014 de kaap van 2 miljoen members in België halen, de groei zal zich nog verder zetten. De kaap van 2,5 miljoen members zal voor 2014 echter te hoog gegrepen zijn.
  • Blogs blijven aanwezig, een beetje op de achtergrond in vergelijking met sommige andere social media platformen.
  • Het zal een uitdaging blijven om van sommige platformen betrouwbare cijfers te pakken te krijgen (zoals Twitter, Pinterest, Foursquare, ...).
Wat zijn de belangrijkste trends ten opzichte van vorige maand.
  • De enige bron voor het aantal Facebook-gebruikers per land is doen alsof je een Facebook-advertentie plaatst. Het cijfer dat Facebook geeft voor België is opnieuw 5,4 miljoen, hetzelfde cijfer als de afgelopen maanden. Het ziet er dus naar uit dat Facebook geen gedetailleerde cijfers meer wil vrijgeven, zowel via de ads-module als via externe sites die vroeger de API konden aanspreken.
  • Linkedin pikt terug aan met de groei van de voorbije maanden. Het cijfer van vorige maand leek veel te laag. Op jaarbasis is er nog steeds een groei van bijna 40%.
  • De opgevolgde blogplatformen geven een verspreid beeld. Sommige groeien nog steeds sterk (Canalblog 11%, Bloggen.be 10%), andere dalen (Skyrock -8%).
  • De volgorde van de verschillende platformen verder in dit bericht is ten opzichte van vorige maand lichtjes aangepast.
De basis van dit maandelijks overzicht van publiek beschikbare cijfers over de omvang van het social media gebeuren in België werd gelegd in juli 2009. De situatie van begin januari 2014 wordt voor zover mogelijk vergeleken met de situatie van vorige maand (december 2013) en van vorig jaar (januari 2013).

De onderstaande grafiek geeft alvast de evolutie van enkele platformen over de voorbije 12 maanden, van januari 2013 tot januari 2014.
Facebook
- Facebook : 5.400.000 people who live in Belgium, status quo ten opzichte van vorige maand, een stijging van 9% ten opzichte van vorig jaar

Sinds enkele maanden is er geen info meer van Socialbakers en Checkfacebook.

De evolutie van het aantal Belgische Facebook accounts over de voorbije maanden wordt hieronder grafisch voorgesteld. De groei per semester wordt ook telkens aangegeven. De groei over de afgelopen 6 maanden is teruggevallen tot 4%.
Linkedin
- Linkedin profiles : 1.916.319 Linkedin profiles voor Belgium, een stijging van 9% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 39% ten opzichte van vorig jaar, het aantal Linkedin profiles voor Belgium wordt bepaald als het aantal Linkedin profielen dat kan bereikt worden door een advertentie te plaatsen
- Linkedin groups : 2.313 groups refering to Belgium, status quo ten opzichte van vorige maand, een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar
- Linkedin Jobs : 2.039 jobs in Belgium, een daling van 5% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 95% ten opzichte van vorig jaar

Al enige tijd laat Linkedin toe het aantal bedrijven voor een land op te vragen.
- Companies in Belgium present on Linkedin : 23.973 companies, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand

Volgens Quantcast staat België op de 14de plaats wat betreft het aantal bezoeken aan Linkedin, achter Turkije en voor China.

De cijfertjes voor Linkedin staan hieronder ook in een grafiek voorgesteld. De groei per semester wordt ook telkens aangegeven. De groei over de afgelopen 6 maanden blijft indrukwekkend.
En hier volgt de gedetailleerde grafiek van het aantal Linkedin profielen in België.
Twitter
Een eenduidige bron waar het aantal Belgische Twitter accounts kan opgevraagd worden bestaat niet. Er zijn wel verschillende sites waar je een idee kan krijgen van het aantal Belgische Twitter accounts en de evolutie hiervan. Mijn ervaringen wezen uit dat deze sites een zeer onvolledig beeld geven van Twitter in België. Bijgevolg worden deze sites niet meer opgenomen. U kan deze sites nog terugvinden in oudere edities van de Belgian Social Media Monitor (2011 en vroeger).

In het verleden kon u op dit blog eigen analyses van het aantal Twitter gebruikers in België terugvinden. Begin oktober 2010 kwam ik in dit bericht tot een aantal van 63.172 Twitter accounts uit België. Op de VRT Barcamp in januari 2011 heb ik een presentatie gegeven over Twitter in België. Op Slideshare kan u de slides nog bekijken, toen was er sprake van 75.000 Belgische Twitter accounts. In februari 2012 kon u in dit bericht vernemen dat ik op 31/12/2011 167.679 Twitter accounts die aan België konden gekoppeld worden geïdentificeerd had. Ik herneem hieronder nogmaals de grafiek die het aantal Belgische Twitter accounts per maand aangeeft (tot 31/12/2011). Ik beschik op dit ogenblik niet over meer recente cijfers.


Twitto.be is een site die de top Twitter influencers in Belgium by topic, location and language toont. Begin januari 2014 waren er 84.575 dergelijke top Twitter influencers, een stijging van 12% ten opzichte van vorige maand. Dit zijn al mooie cijfers, maar het totaal aantal Twitter accounts in België is ongetwijfeld hoger.
Google Plus
Op veel sites kon je lezen dat Google Plus op korte tijd een enorm aantal gebruikers wist aan te trekken. Het probleem met Google Plus is dat het niet evident is te weten te komen hoeveel gebruikers er per land zijn. Google zelf geeft geen informatie vrij over het aantal gebruikers of de mate van het gebruik. We moeten dus info zoeken op enkele onafhankelijke websites. Op plus.miernicki.com wordt een overzicht gegeven van de groei van Google+ op basis van publiek beschikbare info. De teller staat ondertussen op 1,274 billion accounts, een stijging van 9% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 145% ten opzichte van vorig jaar.
FindPeople onPlus - Country Belgium gaf van maart 2012 tot oktober 2013 steeds hetzelfde cijfer, meer bepaald 46.243 Google+ users. Ondertussen is die site er ook mee gestopt.

Op CircleCount - Countries (Europe) wordt België opnieuw vermeld. Het staat op de 16e plaats met waarde 1,6 (wat dit ook mag betekenen ...). België staat achter Oostenrijk (score 1,7) en voor Denemarken (score 1,5)

Zoomsphere geeft een overzicht van de meest populaire Google Plus profielen, maar geen totaal aantal gebruikers : Zoomsphere - Top pages for Googleplus for Belgium.

Blogs
- skynetblogs : 201.322 blogs begin juli 2010, sindsdien wordt het aantal blogs niet meer opgegeven
- seniorennet : 22.101 blogs, zo goed als status quo ten opzichte van vorige maand, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar
- bloggen.be : 158.797 blogs, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar
- Skyrock : 29.526.458 blogs, een zeer lichte stijging ten opzichte van vorige maand, een daling van 9% ten opzichte van vorig jaar
- Canalblog : 1.176.997 blogs, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar

Tumblr
Tumblr is een microblogging-systeem dat al actief is sinds februari 2007. Op de about-pagina  geven ze info vrij over de bedrijvigheid op hun site.
- 164,0 miljoen blogs, een stijging van 7% percent ten opzichte van vorige maand, een stijging 87% ten opzichte van vorig jaar
- 72,0 miljard posts, een stijging van 5% percent ten opzichte van vorige maand, een stijging van 82% ten opzichte van vorig jaar

De cijfers die Tumblr vrijgeeft worden niet opgesplitst per land. Het aandeel van Belgische gebruikers op Tumblr blijft bijgevolg ongekend. De info van Quantcast over het bezoek aan Tumblr wordt niet meer vrijgegeven.
Wordpress.com
Wordpress is een volwaardig content management systeem dat in mei 2007 gestart is als een blogging systeem. Op de stats-pagina geven ze info vrij over het aantal Wordpress sites in de wereld.
- 73.890.991  blogs, een stijging van 1% percent ten opzichte van vorige maand, een stijging van 24% percent ten opzichte van vorig jaar

De cijfers die Wordpress.com vrijgeeft worden niet opgesplitst per land. Het aandeel van Belgische gebruikers op Wordpress.com blijft bijgevolg ongekend. Op de stats-pagina worden wel de 10 belangrijkste talen aangegeven, Nederlands staat niet in de top 10 en zal dus een aandeel hebben van minder dan 1,0%.
Drupal
Drupal is een open source content management systeem, overigens met Belgische roots. Drupal wordt ondersteund door een wereldwijde community van Drupal-gebruikers. Op drupal.org wordt het totaal aantal geregistreerde Drupal-gebruikers aangegeven. Je kan er ook het aantal gebruikers per land vinden, dus ook voor België. Het aantal gebruikers van Drupal is natuurlijk geen indicator van het aantal websites waar gebruik gemaakt worden van Drupal. De groei van het aantal gebruikers is wel een indicator van de populariteit van Drupal bij developers.
- 1.019.315 members on Drupal.org, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand
- 12.190 members on Drupal.org who live in Belgium, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand
Netlog
Netlog, een Belgisch initiatief, was belangrijk enkele jaren terug. Ondertussen is dit platform veel minder belangrijk geworden.
- Netlog : 3.972.309 NL leden, net als de afgelopen maanden een zeer lichte daling ten opzichte van vorige maand, een daling van 1% ten opzichte van vorig jaar
Badoo
Badoo is een social networking site, met een focus op dating. Op de Corporate-info page staat een teller van het aantal geregistreerde leden. Badoo heeft al vaak beschuldigingen over zich gekregen over fake leden. Deze zullen dus ook inbegrepen zijn in dit aantal.
- 200.750.677 leden, een stijging van 1% percent ten opzichte van vorige maand, een stijging van 19% ten opzichte van vorig jaar
Twoo
Twoo is een Belgisch initiatief, eveneens met een focus op dating. Op de hoofdpagina staat een teller van het aantal geregistreerde leden.
- 33.824.040 leden, een stijging van 7% percent ten opzichte van vorige maand, na de plotse stijging van enkele maand terug lijkt er opnieuw een "realistische" groei te zijn
Flickr
- Belgium group : 5.557 members, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar
- Tag "Belgium" : info is niet meer beschikbaar sinds de nieuwe interface van Flickr
- Geotag "Belgium" : 2.004.646 items, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 17% ten opzichte van vorig jaar

Deze cijfers geven op zichzelf niet aan hoeveel personen uit België Flickr gebruiken. Door dezelfde zoekopdrachten telkens te herhalen, zijn ze wel indicatoren van de groei van het gebruik van Flickr in België. De opgevolgde indicatoren geven sinds april 2011 een stabiele evolutie aan. In december 2012 was er heel wat te doen rond de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Instagram, wat sommige er toe bracht opnieuw over te stappen naar Flickr, althans naar eigen zeggen. In de bovenstaande cijfers is dit echter nog niet terug te vinden. De vernieuwde aanpak van Flickr heeft evenmin al impact op de opgevolgde indicatoren.
Picasa
Picasa liet toe het aantal foto's voor een zoekopdracht op te vragen. Sinds oktober 2013 zijn er geen cijfers meer. De URL picasaweb.google.com/lh/view?q=belgie verwijst door naar Google+ plus.google.com/u/0/s/belgie/photos. Op die pagina worden geen aantallen meer getoond.

500px
Door het vermeende gebrek van visie bij Flickr door het Yahoo-management hebben een aantal Flickr-gebruikers de overstap gemaakt naar 500px. Die site biedt gelukkig ook info aan over het aantal foto's voor zoektermen. De cijfers tonen aan dat 500px duidelijk nog het (zeer) kleine broertje blijft naast Flickr.
- België : 1.160 foto's, een stijging van 14% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 81% ten opzichte van vorig jaar
- Belgique : 2.587 foto's, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 149% ten opzichte van vorig jaar
- Belgium : 44.095 foto's, een stevige stijging van 6% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 352% ten opzichte van vorig jaar
Instagram
Instagram is één van de populairste fotosharing diensten van dit ogenblik. Instagram geeft nog geen info per land, maar op de Instagram site is er wel globale info terug te vinden. Spijtig genoeg is de info niet geactualiseerd ten opzichte van vorige maand.
- 150 million monthly active users
- 16 billion photos shared
- 55 million average photos per day
Via Web.stagram kan je nagaan hoeveel vaak een zoekterm gebruikt wordt als tag van Instagram-foto's. De evolutie van het de tags #belgie, #belgique, #belgium geeft een idee van de populariteit van Instagram in België.
- Web.stagram photos with tag #belgie : 34.521 photos, een stijging van 8% ten opzichte van vorige maand
- Web.stagram photos with tag #belgique : 110.903 photos, een stijging van 9% ten opzichte van vorige maand
- Web.stagram photos with tag #belgium : 1.030.551 photos, een stijging van 5% ten opzichte van vorige maand
Youtube
- Youtube videos for Belgie : 465.000, een daling van 6% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 284% ten opzichte van vorig jaar
- Youtube videos for Belgique : 899.000, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 442% ten opzichte van vorig jaar
- Youtube videos for Belgium : 3.830.000, een daling van 14% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 364% ten opzichte van vorig jaar

Het beeld dat YouTube geeft over de afgelopen maanden blijft wispelturig. Na de stijging van de laatste maanden is er opnieuw sprake van een lichte daling.
Vimeo
- Vimeo videos for Belgie : 1.920, een stijging van 14% ten opzichte van vorige maand, een daling van 20% ten opzichte van vorig jaar
- Vimeo videos for Belgique : 5.099, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een daling van 1% ten opzichte van vorig jaar
- Vimeo videos for Belgium : 16.500, een stijging van 6% ten opzichte van vorige maand, status quo ten opzichte van vorig jaar

Bij Vimeo was er een consistente opwaartse trend te zien tot enkele maanden. Na de plotse daling gaan de lijnen weer omhoog.
Dailymotion
- Dailymotion videos for Belgie : 1.212, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een daling van 17% ten opzichte van vorig jaar
- Dailymotion videos for Belgique : 24.047, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een daling van 1% ten opzichte van vorig jaar
- Dailymotion videos for Belgium : 14.125, status quo ten opzichte van vorige maand, status quo ten opzichte van vorig jaar

Het wispelturig beeld van Dailymotion lijkt zich de laatste maanden te stabiliseren.
Slideshare
Slideshows
- Slideshare slideshows for Belgie : 10.289, een stijging van 5% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 97% ten opzichte van vorig jaar
- Slideshare slideshows Belgique : 9.334, een stijging van 5% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 37% ten opzichte van vorig jaar
- Slideshare slideshows for Belgium : 58.765, een stijging van 4% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 28% ten opzichte van vorig jaar

Het aantal slideshows in Slideshare dook voor het eerst op in de Belgian Social Media Monitor in november 2010. Maar Slideshare gaf een tijdje geen cijfers meer. Ondertussen zijn er terug cijfers en ze leken min of meer stabiel te zijn tot vorige maand. Sinds januari 2013 is er echter een plotse stijging.
Pinterest
Begin december 2012 waren er volgens Zoomsphere 22.383.173 "registered users on Pinterest", nu geeft de link geen resultaat meer op. Hoeveel Belgen er daar bij toen waren is niet duidelijk. Volgens AppApeal genereren de Belgische gebruikers van Pinterest 0,8% van de pageviews op Pinterest. Maar vermits deze cijfers afkomstig lijken te zijn van Alexa moeten ze met een grote korrel zout genomen worden. In een vorig bericht op dit blog kwam ik uit op een schatting van 15.000 tot 25.000 geregistreerde Pinterest gebruikers in België. Enkele Pinterest accounts van Belgische bedrijven en organisaties kan u alvast bekijken op het board From Belgium. Enkele infografieken over Pinterest-gebruikers in België kan u ook nog terugvinden in deze berichten : Pinterst infografiek, Pinterest-gebruikers per provincie en Pinterest profielen.

Nederlandstalige Wikipedia
Wikipedia is een open omgeving, die ook statistieken vrijgeeft over enkele interessante indicatoren.
- artikels : 1.715.193, zo goed als status quo ten opzichte van vorige maand, een stijging van 51% ten opzichte van vorig jaar
- geregistreerde gebruikers : 572.154, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar
- actieve gebruikers : 4.336, een daling van 6% ten opzichte van vorige maand, een daling van 10% ten opzichte van vorig jaar
Geregistreerde .be domeinen
dns.be stelt op haar website informatie ter beschikking over het aantal geregistreerde .be domeinen. Sinds een tijdje worden deze cijfers hier ook overgenomen, als vergelijkingspunt met de informatie over de sociaalnetwerksites.

Voor november 2013 waren er 1.433.990 geregistreerde .be domeinen, een zeer lichte stijging van minder dan 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar. De groei per semester wordt op de grafiek hieronder ook aangegeven. De groei blijkt lichtjes af te nemen.

De onderstaande grafiek geeft de evolutie van de omvang van enkele van de opgevolgde platformen over de laatste 12 maanden. Waarde 100 werd bijgevolg toegekend aan de cijfers van januari 2013.
De onderstaande grafiek geeft de relatieve evolutie van de verschillende opgevolgde platformen sinds augustus 2009. Waarde 100 werd toegekend aan de cijfers van augustus 2009. U kan op de grafiek de bokkesprongen van sommige indicatoren op terugvinden, evenals de platformen waarvoor er geen betrouwbare cijfers meer zijn.
Reacties op de bovenstaande verzameling cijfers en grafiekjes zijn altijd welkom. Als u deze grafieken in uw presentaties gebruikt, gelieve dan ook steeds de bron te vermelden.

Indien u nog op de hoogte bent van interessante bronnen over social media, met een focus op België, dan mag u mij dit steeds laten weten.

2 Bedenking(en) :
Blogger Carl Vanormelingen had op 07 januari, 2014 11:09, de volgende bedenking ...

Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 
Blogger Carl Vanormelingen had op 07 januari, 2014 11:16, de volgende bedenking ...

Dag Bruno,

Een algemene bedenking: waar haal je je info over LinkedIn? In je artikel spreek je over "Linkedin zal in 2014 de kaap van 2 miljoen members in België halen". Op welke bron baseer je je? Als ik even een zoekopdracht doe op "personen" zonder een zoekterm in te vullen bovenaan de LinkedIn website kom ik uit op 1.544.764 resultaten? Als ik klik op je link "Companies in Belgium present on LinkedIn" krijg ik telkens een foutmelding "Er is een fout opgetreden tijdens het verwerken van uw verzoek. Probeer het opnieuw".

Allicht een relevantere vraag: hoeveel percent gebruikt actief zijn LinkedIn account? Velen hebben de voorbije 2 jaren een Pinterest account die ze amper tot niet (nooit) gebruiken zo merk ik onder mijn Facebook-vrienden, kan je diezelfde conclusie trekken voor LinkedIn?

Verder in je tekst schrijf je "Google Plus: op veel sites kon je lezen dat Google Plus op korte tijd een enorm aantal gebruikers wist aan te trekken". Had interessant geweest te linken naar enkele websites in je blogbericht die dit argument staven. Zonder enige bronvermelding blijft het gissen naar de juistheid van deze informatie.

Waarom spreek je steeds over "LinkedIn profiles in Belgium", LinkedIn groups in Belgium", "Companies in Belgium present on LinkedIn" en niet gewoon over "Belgische LinkedIn profielen", "Belgische LinkedIn groepen", "Belgische bedrijven actief op LinkedIn" :-)

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails