B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

27 oktober 2014

Belgische bedrijven op Ello

Sinds 24 september is er in het social media wereldje heel wat te doen rond Ello. Ello onderscheidt zich van andere sociaalnetwerksites door - althans op dit ogenblik - de volledige afwezigheid van advertenties. In een recent bericht vernam ik dat Ello geregistreerd is als een Public Benefit Corporation in de Amerikaanse staat Delaware. Dit zou tot gevolg hebben dat advertenties er nooit zouden komen. Afwachten maar ...

Bedrijven en organisaties hebben de weg naar Ello al gevonden. Ook enkele Belgische bedrijven zijn reeds aanwezig op Ello.
Waarom zou een bedrijf of een organisatie aanwezig zijn op een sociaalnetwerksite? Er zijn veel redenen te bedenken, auteurs van boeken over dit onderwerp en consultants zullen allemaal wel een eigen redenering opzetten. De mijne is zeer eenvoudig. Is de doelgroep waarop het bedrijf of organisatie mikt aanwezig op de site? En heeft het bedrijf of organisatie iets relevants te vertellen?

Er zijn geen officiële cijfers bekend van het totaal aantal gebruikers op Ello (wereldwijd), of voor een specifiek land. Ik heb reeds 1100 Ello-accounts geïdentificeerd die met België te maken hebben. Voor elke geïdentificeerde account zijn er ongetwijfeld verschillende die nog niet opgespoord zijn - de zoekfunctie in Ello werkt bijvoorbeeld nog steeds niet naar behoren. Bovendien vermelden sommige accounts helemaal geen relevante profielinfo, zodat niet kan uitgemaakt worden in welk land de beheerder ervan te situeren valt. Het totaal aantal Ello-accounts in België bedraagt vermoedelijk enkele duizenden, een heel pak minder in vergelijking met Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Pinterest, Slideshare, ...

De krant Het Laatste Nieuws had snel de weg naar Ello ontdekt : ello.co/hln. Het laatste bericht dateert van verschillende dagen terug. Op die periode is het bericht 63 keer gezien. De HLN-account op Ello heeft nog maar 6 berichten gepubliceerd en heeft 12 volgers op Ello. In vergelijking met het bereik van hun activiteiten op andere sociaalmediakanalen (Facebook en Twitter) is hun prestatie op Ello minder dan een borrelnootje. Misschien is dit wel de reden dat er al zoveel tijd overgegaan is sinds het laatste bericht.

Radiozender MNM heeft op Ello al een grotere achterban (69 volgers) : ello.co/mnmbe. Het laatste bericht dateert van 18 dagen terug. Na vijf berichten is het daar ook stilgevallen. Gelukkig wordt er nog steeds radio gemaakt voor meer luisteraars dan hun aantal Ello-volgers.
Een heleboel muziekliefhebbers, meestal van specifieke genres, hebben de weg naar Ello ontdekt. Ello-accounts van bedrijven (labels) en organisaties in die domeinen kennen wel meer bijval dan bovenstaande voorbeelden. Bovendien worden er op sommige van deze accounts regelmatig berichten geplaatst. Enkele voorbeelden zijn ello.co/indiestyle, ello.co/elektropedia, ello.co/fuzzmagazine, ello.co/xtraplexrecords, ello.co/muziekclubn9.

Het bedrijf Talking Heads dat diensten aanbiedt in het sociaal media domein, is het meest actieve Belgische bedrijf op Ello. ello.co/talkingheads volgt al 925 andere Ello-accounts (Belgische en overige) en wordt zelf gevolgd door 332 Ello-accounts.

Stad Niklaas is de eerste Belgische stad met eigen Ello-account : ello.co/stadsintniklaas. Voorlopig is er nog geen enkel bericht gepubliceerd, er zijn al 5 volgers. Ik ben benieuwd of de bevolking van de stad Sint-Niklaas in grote getale de weg naar deze Ello-account zal vinden.
Het aantal personen aanwezig op Ello is nog steeds zeer laag (in het beste geval enkele duizenden). Voor de meeste bedrijven en organisaties lijkt mij dit nog veel te weinig om er een relevante aanwezigheid op uit te bouwen. De weinige bedrijven en organisaties die er al aanwezig zijn, hebben tot nu toe nog niet getoond dat ze er relevante berichten op kunnen publiceren. De enige reden voor een bedrijf of organisatie die ik kan bedenken om toch een account aan te maken, is om zeker te zijn dat de account met je bedrijfsnaam of productnaam niet ingepikt wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval voor een heleboel Belgische telecombedrijven, zoals ello.co/telenet, ello.co/jimmobile, ello.co/voo, ello.co/mobistar, ello.co/proximus, ello.co/belgacom, ...
Indien Ello toch zou doorbreken, zullen er hoogstwaarschijnlijk mogelijkheden komen voor bedrijven om hun accounts op te eisen op basis van hun trademarks. Door nu al een account te claimen wordt deze meestal niet zo evidente procedure vermeden. Vandaar dat account ello.co/mobistar_be vermoedelijk door Mobistar zelf opgezet werd. Mobile Vikings is er ook al aanwezig met ello.co/mobilevikingsbe.

De Ello-account ello.co/belgium_companies volgt een heleboel Ello-accounts van Belgische bedrijven en organisaties. Suggesties van Ello-accounts die door @belgium_companies zouden moeten gevolgd worden mag u mij steeds bezorgen (bv via de bedenkingen onderaan dit bericht).

Op Ello kan u mij volgen op ello.co/bvlg.

Related Posts with Thumbnails