B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

02 juni 2015

Instagram

Een tijdje terug was ik op bezoek bij een Vlaams mediabedrijf. Er werd verteld dat dit mediabedrijf met de Instagram-accounts meer personen bereikte dan met de Twitter-accounts. Instagram had nog niet zo lang geleden aangekondigd meer actieve gebruikers te hebben dan Twitter - er was sprake van wereldwijd 300 miljoen actieve gebruikers. De focus op dit blog lag - zeker in het verleden - zeer sterk op Twitter. Dit kwam grotendeels omdat de Twitter-API zeer eenvoudig toeliet info te bekomen over alles wat er zich op Twitter afspeelde. Dit leidde er toe dat er een heleboel sites waren waar je makkelijk info kon opvragen. Van die sites maakte ik dan ook gretig gebruik voor berichten op dit blog over Twitter in België.

Voor Instagram is er geen open API (de Twitter-API is nu ook overigens door een heleboel beperkingen minder makkelijk te exploiteren). Er zijn zo goed als geen tools die inzicht bieden in alles wat er zich nu op Instagram afspeelt. Dit bericht is mijn eerste poging om wat inzicht te bieden in de Belgische Instagram-accounts.

Ik ben een zoektocht gestart naar Instagram-accounts, niet van gewone personen, van mediapersoonlijkheden, van politici, van bekende sporters, ... maar naar accounts van Belgische bedrijven, Belgische organisaties of Belgische merken. Een dergelijke zoektocht is niet evident, vermits er geen publieke directory is van Instagram-accounts. Er is een lijst van Most Popular Brands on Instagram, maar daar kan je niet zoeken op locatie. Wereldwijd is overigens Nike op dit ogenblik de meest populaire brand.

Dit is de top 10 van Belgische Instagram-accounts van bedrijven, organisaties en merken, telkens met het aantal followers, following en het aantal gepubliceerde posts.
De meeste van deze Instagram-accounts blinken uit door heel veel followers en slechts een zeer laag aantal following. StellaArtois volgt zelfs geen enkele andere account.

Indien u alsnog andere Belgische bedrijven, organisaties of merken zou kennen die in deze top 10 hadden moeten opgenomen zijn, dan mag u mij dit steeds laten weten, door bijvoorbeeld een reactie onderaan dit bericht.

1 Bedenking(en) :
Blogger JSteurs had op 02 juni, 2015 13:51, de volgende bedenking ...

Mooi overzicht Bruno!

In 2013 heb ik een soortgelijk overzicht gemaakt. Als je naar de cijfers van toen kijkt en vergelijkt met toen, merk je pas hoe groot de sprong van Instagram de afgelopen 2 jaar was. Vgl Tomorrowland (toen nog Tomorrowland_event) -> van nog geen 5000 users naar meer dan 1 miljoen.
Overzicht 2013 kan je hier terugvinden:
http://jsteurs.be/belgian-instagram-users/

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails