B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

07 december 2016

Politici op Twitter

Hoe hebben de Belgische politici het er van af gebracht de afgelopen maand op Twitter? Hier volgt een poging tot antwoord.

Net als de afgelopen maanden is Elio Di Rupo nog steeds de politicus die bovenaan de rangschikking terug te vinden is, die dus de meeste followers wist te bekomen (naar verluidt zitten er wel "fake" followers bij ...). Hij heeft een zeer ruime voorsprong op de tweede politicus, de huidige premier Charles Michel. De top 10 is overigens dezelfde gebleven ten opzichte van vorige maand. In de top 10 vinden we nog steeds 3 OpenVLD politici terug (Guy Verhofstadt, Vincent Van Quickenborne en Alexander De Croo), 2 PS politici (Elio Di Rupo en Paul Magnette) en 2 MR politici (Charles Michel en Didier Reynders). N-VA, CD&V en sp.a hebben telkens 1 politicus in de top 10 (respectievelijk Bart De Wever, Kris Peeters en Daniel Termont). Dit wil zeggen dat verschillende partijen niet aanwezig zijn in de top 10: Groen, Vlaams Belang, cdH, Ecolo en DéFi.

Het tweede overzicht toont de 10 politici die de grootste toename kenden van het aantal followers in november 2016. Hier staat Guy Verhofstadt deze maand bovenaan. Op de tweede plaats vinden we Charles Michel terug. Op de derde plaats komt Bart De Wever opzetten. Gwendolyn Rutten en Theo Francken staan al in de top 10 van de grootste toenames, maar nog niet in de top van top 10 van followers. Misschien komt er dat er ooit nog van ...

Het derde overzicht geeft de toename per maand van de 10 politici die de grootste toename kenden van het aantal followers in november 2016. Verschillende politici kenden in maart 2016 een iets grotere toename: Charles Michel, Bart De Wever, Didier Reynders en Theo Francken. Guy Verhofstadt doet het de laatste maanden goed. Indien de Twitter-account van Guy Verhofstadt in dezelfde mate nieuwe followers weet aan te trekken, zou die binnen enkele maanden zelfs meer followers hebben dan de Twitter-account van Charles Michel. Een Europarlementslid dat de premier de loef afsteekt!

De afgelopen 11 maanden kende de Twitter-account van Charles Michel een netto toename van 52.567 followers, of een stijging van 82% ten opzichte van het aantal followers op 1 januari 2016. De tweede grootste globale toename is voor Guy Verhofstadt met 37.292 extra followers of +56%. Voor Elio Di Rupo bedroeg de netto toename 35.280 followers of +16%. De minst grote toename over de afgelopen 11 maanden in de top 10 was voor Vincent Van Quickenborne, zijn Twitter-account kende een netto toename van 3.547 followers op slechts +5%. De globale toename over de afgelopen 10 maanden was +/- 26%. Vincent Van Quickenborne is de enige politicus die iets creatiefs doet met zijn profiel-foto. Die verwijst regelmatig naar een event in Kortrijk, de stad waar hij burgemeester is.

Als de verkozen Belgische politici gegroepeerd worden per partij, bekomen we nog een bijkomend beeld. De procentuele toename van het aantal followers van de Vlaamse politici in november bedroeg 2,3%, een zeer lichte stijging ten opzichte van vorige maand. Sinds augustus 2016 is er telkens een iets grotere globale toename van het aantal followers van de Twitter-accounts van de Vlaamse politici.

Bij de Franstalige partijen was er in oktober 2016 een plotse toename, te wijten aan de spectaculaire stijging van het aantal followers van Paul Magnette - wat hoogstwaarschijnlijk te maken had met zijn rol in de CETA-discussies. De globale groei van het aantal followers van de Franstalige politici is in november 2016 teruggevallen tot 2,0%, wat nog steeds is hoger is dan de toename van juni 2016 tot september 2016.

Related Posts with Thumbnails