B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

14 juni 2017

Belgische Politici op Twitter

In 2016 kon je regelmatig op dit blog berichten lezen over Belgische politici op Twitter. De laatste update dateerde van november 2016. Het werd stilaan tijd voor een update. De afgelopen maanden heb ik de evolutie van de Twitter-accounts van de verkozen Belgische poitici verder opgevolgd, het kwam er niet van om de inzichten te delen ...

De 10 politici die in november 2016 opdoken in de top 10 van politici op basis van het aantal followers van hun Twitter-accounts zijn dezelfde gebleven, sommige politici staan echter op een andere plaats.

Elio Di Rupo is nog steeds de politicus die bovenaan de rangschikking terug te vinden is, met meer dan 250.000 followers. Het gerucht gaat dat een deel van zijn followers wel eens fake zouden kunnen zijn ... Op de tweede plaats staat ondertussen Guy Verhofstadt met zo'n 163.000 followers. Guy Verhofstadt  is al een tijdje vertrokken uit de Belgische politiek, hij is al een tijdje actief op Europees niveau, wat hem ongetwijfeld extra populariteit op Twitter oplevert. Premier Charles Michel heeft met zijn 140.000 followers voldoende om de derde plaats in te nemen. Hij heeft een ruime voorsprong op Didier Reynders, minister van buitenlandse zaken die zo'n 106.000 followers heeft. Alexander De Croo, op plaats 5, heeft ondertussen Vincent Van Quickenborne voorgestoken. Bart De Wever staat nog steeds op de 7de plaats. Paul Magnette heeft van plaats gewisseld met Daniel Termont. De top 10 wordt net als 6 maanden terug afgesloten door Kris Peeters, die zo'n 51.000 followers heeft voor zijn Twitter-account.

De tweede grafiek toont de evolutie van het aantal followers de afgelopen maanden voor de top 10. Bij Guy Verhofstadt valt de sterke toename op, maand na maand. Bij Elio Di Rupo daarentegen lijkt de maandelijkse aangroei van het aantal followers lichtjes te dalen. De Twitter-account van Vincent Van Quickenborne is de account met de laagste maandelijkse toename, gemiddeld zo'n 350 tot 400 netto toename elke maand.

Het derde overzicht toont de 10 politici die de grootste toename kenden van het aantal followers in mei 2017. Hier staat Guy Verhofstadt bovenaan, wat natuurlijk geen verrassing is. Op de tweede plaats vinden we Charles Michel. Didier Reynders komt op de derde plaats, op de voet gevolgd door Elio Di Rupo. Gwendolyn Rutten heeft ook haar plaats verdiend in de top 10 van de grootste toename van het aantal followers. Met zo'n 1100 nieuwe followers staat ze op plaats 8. In de globale rangschikking staat ze elfde, nog een eindje achter Kris Peeters op plaats 10. Paul Magnette kreeg in oktober 2016 een sterke toename van het aantal followers, wat samenviel met zijn betrokkenheid in het CETA-dossier. Ondertussen is de aangroei van followers van zijn Twitter-account teruggevallen. De aangroei van het aantal followers van de Twitter-account van Kris Peeters blijft achter bij de aangroei voor Wouter Beke.

De vierde grafiek geeft de maandelijkse toename van het aantal followers van de 10 politici die de grootste toename kenden van het aantal followers in mei 2017.

Het valt op dat de twee lijstjes (top 10 op basis van followers en top 10 van sterkste aangroei) in grote mate gedomineerd worden door politici van liberale partijen, met telkens 5 politici. Politici van Groen en Ecolo staan ruim achter de top 10, met zo'n 23.000 followers (rond plaats 20) heeft Kristof Calvo nog een zeer sterke achterstand goed te maken. De meest populaire Vlaams Belang politicus is Filip Dewinter met iets meer dan 16.000 followers (rond plaats 30). De top lijstjes kleuren bijgevolg stevig blauw, met een vleugje rood (sp.a en PS) en oranje (N-VA en CD&V).

Related Posts with Thumbnails