B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

13 september 2017

Belgische Politici op Twitter

Wie is de populairste Belgische politicus op Twitter? Op deze vraag kon u vroeger af en toe het antwoord vinden op dit blog, bijvoorbeeld in dit bericht van juni 2017. En nu kan u vernemen welke politici er deel uitmaken van de top 10 op 1 september 2017.

Elio Di Rupo is nog steeds de politicus die bovenaan de rangschikking terug te vinden is, hij heeft meer dan 261.000 followers (kwatongen beweren dat er daar een heleboel fake accounts bij zouden zijn ...). Elio Di Rupo heeft een ruime voorsprong op de tweede politicus, Guy Verhofstadt, tegenwoordig actief in het Europees Parlement.  Guy Verhofstadt telt al meer dan 195.000 followers, waarvan hij er meer dan 110.000 bijgewonnen heeft de afgelopen 12 maanden. Op de derde plaats vinden we Charles Michel, Eerste Minister, met meer 162.000 followers. In de top 10 vinden we nog steeds 3 OpenVLD politici terug (Guy Verhofstadt, Vincent Van Quickenborne en Alexander De Croo), 2 PS politici (Elio Di Rupo en Paul Magnette) en 2 MR politici (Charles Michel en Didier Reynders). N-VA, CD&V en sp.a hebben telkens 1 politicus in de top 10 (respectievelijk Bart De Wever, Kris Peeters en Daniel Termont). Dit wil zeggen dat verschillende partijen niet aanwezig zijn in de top 10: Groen, Vlaams Belang, cdH, Ecolo en DéFi.


Het tweede overzicht toont nogmaals de top 10 politici, maar telkens met de evolutie van het aantal followers de afgelopen 12 maanden. De spectaculaire aangroei van het aantal followers van Guy Verhofstadt valt duidelijk op. Van de politici in de top 10 is Vincent Van Quickenborne de politicus die de minst grote aangroei kende de afgelopen twaalf maanden, maar 6494 nieuwe followers. Een jaar terug stond hij nog op de 5de plaats in de top 10, nu kan je hem terugvinden op plaats 7. De 10de plaats van Kris Peeters is nog eventjes veilig. Na hem komen drie politici met zo'n 50.000 followers (Gwendolyn Rutten, Theo Francken en Hilde Crevits). Voorlopig heeft Kris Peeters nog een mooie voorsprong op dit trio.

De onderstaande grafiek toont eveneens de evolutie van de followers. Indien de evolutie van de afgelopen 12 maanden zich doorzet, zal Guy Verhofstadt in de loop van 2018 Elio Di Rupo voorbijsteken qua aantal followers. Charles Michel blijft hoogstwaarschijnlijk nog een tijdje comfortabel op de derde plaats. De kloof met Didier Reynders lijkt maand na maand ietsje groter te worden en een andere challenger lijkt er voorlopig niet te zijn.

Het derde overzicht toont de 10 politici die de grootste toename kenden van het aantal followers het afgelopen jaar. In deze rangschikking kan je Guy Verhofstadt bovenaan vinden met een indrukwekkende toename van meer dan 110.000 followers. Op de tweede plaats vinden we Charles Michel terug, met een toename van meer dan 56.000 followers. Op de derde plaats komt Elio Di Rupo met nog steeds meer dan 31.000 nieuwe followers. Theo Francken kwam de laatste 12 maanden vaak in de pers en was zelf zeer actief op Twitter. Dit had duidelijk effect op de toename van het aantal followers, meer dan 30.000 nieuwe followers de afgelopen maanden. Niettegenstaande Bart De Wever (of de personen die zijn Twitter-account beheren) amper actief is op Twitter (slechts 88 gepubliceerde berichten de afgelopen 12 maanden), bekwam zijn Twitter-account meer dan 28.000 nieuwe followers, waarbij hij op de vijfde plaats komt in de rangschikking van de groeiers.

Het vierde overzicht geeft de aangroei van het aantal followers per maand. De toename in augustus, waar de politieke activiteit traditioneel op een laag pitje staat, is opmerkelijk. Charles Michel telt bijvoorbeeld meer dan 10.000 nieuwe followers. Tijdens de vakantiemaanden heeft Hilde Crevits, de Vlaamse minister van onderwijs, ook veel nieuwe followers weten aan te trekken ...
De laatste grafiek geeft de cumulatieve toename van het aantal followers. De toename sinds juni 2017 is opmerkelijk. De ruwe cijfertjes laten spijtig genoeg niet toe uit te maken of de toename te wijten is aan "echte" of aan "fake" accounts.

Labels: , ,

1 Bedenking(en) :
Blogger canhostowngateway had op 09 juni, 2018 17:37, de volgende bedenking ...

https://homelandgroup68.wordpress.com/
https://ello.co/toanben68
https://canhosinhloitphcm.wordpress.com/

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails