B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

02 oktober 2006

Inkomende links

Het aantal bezoekers aan dit blog is sinds de publicatie van de top 100 van Belgische blogs in stijgende lijn gegaan. De verklaring hiervoor moet niet ver gezocht worden. Enkele bloggers die in de top 100 voorkomen hebben hierover op hun eigen blog een bericht geplaatst en naar mijn bericht gelinkt.
De rangschikking van blogs is eigenlijk gebaseerd op het aantal inkomende links dat Technorati detecteert voor een blog. Ondertussen heb ik gemerkt dat Technorati niet alle inkomende links effectief ook herkent (of erkent). Naast Technorati zijn er nog andere diensten die zich baseren op inkomende links om aan een blog een cijfer of een waardering toe te kennen. Laten we eens overlopen hoe dit blog in al deze diensten voor de dag komt. Als concrete case heb ik de links genomen naar de top 100 van Belgische blogs. Ik heb er tot nu toe 11 verwijzers gevonden (met natuurlijk een aantal varianten). In alfabethische volgorde zijn dit : 7seconden, Blogium, Blogologie, Brusselsjournal, Charlo, Clopin, Conversationblog, Coolz0r, Monuments, Planetgent en Volume12.

Technorati
Technorati gaat via een spider op zoek naar nieuwe berichten bij de blogs die het kent. Verschillende blogdiensten sturen een ping naar Technorati om te laten weten dat er nieuw bericht is op een blog. Sommige blogdiensten (zoals Skynetblogs) doen dit echter niet. Technorati laat toe dat je een manuele ping doet om een update te signaleren. Aan de hand van het aantal inkomende links bepaalt Technorati de ranking van een blog - voor zover die blog geregistreerd is bij Technorati . Deze blog staat met 95 links van 47 verschillende blogs op plaats 58.693. Na enige tijd verwijdert Technorati de oudste links, zodat je ranking kan dalen. Hoe meer inkomende links, hoe meer een blog waard is bij de blog value estimator.

Ik heb gemerkt dat een aantal blogs die links naar de top 100 in hun blog opgenomen hebben toch niet als inkomende links geteld werden, niettegenstaande Technorati de blogs wel kent. Uiteindelijk worden 7 van de 11 verwijzers gedetecteerd.

Google
Google spidert websites en spoort links tussen websites op. Het aantal inkomende links bepaalt de pagerank van een webpagina. Verschillende pagina's van een blog kunnen in de praktijk een andere pagerank hebben. Hoe hoger de pagerank is, hoe meer relevantie Google aan informatie op je blog zal toekomen, hoe sneller je zal tevoorschijn komen in zoekresultaten. Indien je via Google Blogsearch zoekt naar inkomende links, zullen interne links ook getoond worden. Indien je je eigen domein uitsluit bekom je geen resultaten meer. De resultaten in Google Blogsearch zijn accurater dan de resultaten in de basisversie van Google. Bovendien voorziet enkel Google Blogsearch in de mogelijkheid om de zoekresultaten te sorteren in volgorde van datum.

Google Blogsearch ontdekt 7 van de 11 verwijzers.

Alexa
Via realtime opvolging door de Alexa Toolbar die je in Internet Explorer kan installeren, krijgt Alexa een beeld over het bezoek aan blogs (en websites in het algemeen). Op de statistiek-pagina's krijg je ook informatie over het aantal inkomende links. De lijst van inkomende links voor dit blog is zeer onvolledig en bevat bovendien links die niet meer geldig zijn. Alexa detecteert geen enkele van de verwijzers. Verwijzers worden immers enkel gedetecteerd op het niveau van de blog en niet voor specifieke berichten.

Blogshares
Blogshares is een fantasy stock market. Van zodra het systeem je blog kent, zal je blog opgevolgd worden. De waarde van je blog wordt onder meer bepaald door het aantal inkomende links en ook uitgaanse links. Ik heb de indruk dat enkel links naar blogs die binnen Blogshares gekend zijn meetellen. Gezien het grote aantal uitgaande links van sommige berichten op dit blog (zoals de top 100), zorg ik er voor dat de beurswaarde van een heleboel blogs positief beïnvloed wordt. Commissie hiervoor heb ik echter nog niet ontvangen. Het aantal gedetecteerde inkomende links lijkt mij niet echt correct te zijn. 4 van de 10 inkomende links voor dit blog komen van hetzelfde domein (blog.forret.com, blog.forret.com/blog, www.forret.com en peter.forret.com). Misschien is het wel aan mij om commissie te betalen aan Peter …

Blogshares detecteert eveneens enkel verwijzers op het niveau van de blog en niet voor specifieke berichten.

TTLB
The Truth Laid Bear of TTLB is een ecosysteem gebaseerd van blogs, waarvoor je je blog natuurlijk eerst moet registreren (wat overigens gratis is). Voor de blogs die tot het systeem behoren kan je informatie opvragen, zoals het aantal bezoekers (gebaseerd op informatie toegeleverd door de Sitemeter teller indien deze op de blog vermeld staat) en het aantal inkomende en uitgaande links. Enkel de links binnen het systeem worden geteld. TTLB krijgt de prijs voor de mooiste voorstelling van de links. Een hoger aantal bezoekers levert je meer bolletjes in de grafiek op. Bovendien verhoogt het je status binnen het TTLB ecosysteem.

TTLB heeft 3 van de 11 verwijzers ontdekt.

Bloglines
Bloglines, de webbased dienst die je toelaat feeds op te volgen, voorziet ook de mogelijkheid om citations op te sporen. De resultaten kunnen gesorteerd worden op relevantie, datum of populariteit. In de lijst van zoekresultaten staan er icoontjes die te toelaten het detail van sommige berichten te bekijken of om je te abonneren op de feed waarin het bericht voorkomt.

Bloglines ontdekt 3 van de 11 verwijzers.

Blogium
Blogium, een dienst ontworpen door Luc Van Braekel, spidert een aantal Belgische weblogs om na te gaan welke (externe) links populair zijn in het Belgische blogwereldje. Blogium stelt 4 keer per dag een nieuwe rangschikking op. Niettegenstaande het feit dat Blogiumveel te weinig blogs bekijkt, ben ik er toch in geslaagd de voorbije dagen op positie nummer 1 te komen.

Blogium heeft 5 van de 11 verwijzers ontdekt. Het is evident dat Blogium zichzelf natuurlijk niet vermeldt.

Referer.org
Referer.org is een site die toelaat op te volgen via welke referers bezoekers op je blog terecht komen. Je hoeft je hiervoor aan te melden op de site, waarna je een stukje javascript in je blogtemplate moet opnemen. Vervolgens detecteert deze dienst automatisch alle referers waarlangs bezoekers langskomen. Het nadeel van deze dienst is dat inkomende links die geen enkele bezoekers opleveren niet gedetecteerd worden. Het voordeel daarentegen is dat je op zeer eenvoudige wijze kan merken welke referer de meeste bezoekers oplevert. Bezoekers die via een search engine op je blog terecht komen worden door Referer.org niet beschouwd. Je kan het dus niet gebruiken om na te gaan welke zoektermen bezoekers opleveren. Een hoog aantal referers of bezoekers levert je niets op, geen hogere ranking, geen hogere waarde, ...

Referer.org heeft 21 verschillende verwijzers ontdekt, die neerkomen op de 11 verwijzers die hierboven vermeld staan. Op alle links is bijgevolg minstens één keer geklikt.

Conclusie
Ik heb tot nu toe nog geen tool gevonden dat met 100% volledigheid alle inkomende links naar een blog (of een willekeurige website) detecteert. Op zichzelf is dit natuurlijk niet erg. Het spijtige is wel dat de rangschikkingen die op basis van deze onvolledige detectie opgesteld worden bijgevolg ook onvolledig zijn. Dit leidt terecht tot het in vraag stellen van deze diverse rangschikkingen. In de top 100 van Belgische blogs volgens de blog value estimator komen bijvoorbeeld amper Skynetblogs voor. Niettegenstaande sommige personen vermoedelijk wel van mening zijn dat dit gerechtvaardigd is, lijkt mij dit niet correct.

Heeft er iemand zin een oplossing te bedenken voor het accuraat opsporen van alle links ?

Technorati : - - - - - - - - - - - -

4 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 03 oktober, 2006 03:18, de volgende bedenking ...

Terzijde: die verwijzer vanuit Brusselsjournal was eigenlijk op zichzelf een publicatie van een referrer, gehaald uit een feed van Google Blogsearch. Die verwijzer was dus ontstaan doordat jij naar Brusselsjournal had gelinkt. Geen gevaar op een oneindige lus, omdat die verwijzer niet in de RSS-feed van Brusselsjournal komt. Daardoor zal hij ook niet opduiken in Google Blogsearch.

 
Anonymous Anoniem had op 03 oktober, 2006 03:19, de volgende bedenking ...

Google Blogsearch werkt op basis van RSS-feeds, Technorati werkt blijkbaar nog steeds op basis van de HTML (net als Blogium), waardoor ook blogrolls op de homepage van blogs een invloed hebben.

 
Blogger Bruno Peeters had op 03 oktober, 2006 09:38, de volgende bedenking ...

Luc,

bedankt voor de info.

Blogrolls die via javascript werken (bv referer.org) worden noch door Technorati noch door Google Blogsearch ontdekt. Ken jij tools die de javascript toch zouden verwerken ?

 
Anonymous Anoniem had op 03 oktober, 2006 11:04, de volgende bedenking ...

Over Google Blogsearch dat werkt op basis van RSS-feeds: dat heeft dus tot gevolg dat mensen die hun feed niet volledige syndiceren, ook niet meegeteld worden als de link niet in het gesyndiceerde stukje (typisch de intro) zit.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails