B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

14 februari 2007

Google News versus Copiepresse

Met het bericht About the Copiepresse decision heeft België de Googleblog gehaald. Rachel Whetstone, European Director of Communications and Public Affairs, bespreekt in dit bericht het standpunt van Google met betrekking tot de Copiepresse versus Google zaak.

Waar draait het eigenlijk om ? Google News indexeert nieuwsberichten uit een heleboel nieuwsbronnen. Bezoekers aan Google News krijgen een overzicht van nieuwsberichten, met een korte samenvatting op Google News van de belangrijkste berichten. Google News, dat overigens vrij is van reclameboodschappen, linkt vervolgens door naar de betrokken nieuwsbronnen zelf. Google News heeft talrijke lokale versies, voor België zijn er Google Nieuws België en Google Actualités Belgique.

Copiepresse, die een heleboel Franstalige en duitstalige kranten uit België vertegenwoordigt, ziet de werkwijze van Google News niet zitten en stapt naar de Belgische rechtbanken. De rechtbank gaat akkoord met de eiser die vraagt dat Google alle verwijzingen vanuit Google News naar artikels van publicaties van de Copiepresse groep verwijderd worden. Copiepresse zou aansturen op een akkoord met Google (en vermoedelijk later met andere zoekmachines) waarbij Google zou betalen voor de (gedeeltelijke) overname van de berichten (zie bijvoorbeeld dit artikel).

Google Nieuws België is eigenlijk een lachertje. De info die daar getoond wordt is voor een zeer groot deel afkomstig van nieuwsbronnen uit Nederland.Zojuist heb ik even nagegaan welke informatie op Google Niews België beschikbaar was.
46 nieuwsbronnen uit Nederland zorgden voor 122 doorverwijzingen (zowel naar artikels als foto's).
20 nieuwsbronnen uit België zorgden voor 41 doorverwijzingen (zowel naar artikels als foto's).

Dit waren de nieuwsbronnen.
Voor Nederland : Algemeen Dagblad, AT5, Blik op Nieuws, Blog.nl, BN/De Stem, Brabants Dagblad, Computer Partner , Dagblad de Limburger, Diskidee, DutchCowboys, Elsevier, Frontrunner, GameCore, Gamed, GamerCC, Gamersnet, Gelderlander, Gezondheidsnet, Hcc Magazine, Hollandse Nieuwe, Gran Canaria, InfoThuis TV, NieuwNieuws.nl, Nos, NRC Handelsblad, Nu.nl, Omroep Brabant, Parool, Planet Internet, Provinciale Zeeuwse Courant, Reformatorisch Dagblad, RTL Nieuws, Soccernews.nl, Spits, Sport One, Sporttribune, Stentor, Techzine, Telegraaf, Tiscali, Trouw, Voetbal Centraal, Voetbalblad Elf, Volkskrant, ZDNet.nl, Zibb.nl

Voor België : Advalvas, ATV, Belgium PUB news, Belgium soccer, Brussel nieuws, Cash.be, Datanews, Express.be, GayLive.be, Holebi Info, Jopo.be, Media Marketing, Metro Time, netties.be, RTV Kempen en Mechelen, Sport.be, Stadsomroep Brugge, Trends, Voetbalkrant, ZDNet.be

De nieuwsbronnen en de berichten uit Nederland zijn duidelijk in de meerderheid (70% van de nieuwsbronnen en 75% van de doorverwijzingen). Bovendien komen in het lijstje met nieuwsbronnen uit België eerder minder bekende bronnen voor die dikwijls in een specifieke niche actief zijn. De traditionele nieuwsbronnen (zoals kranten - met uitzondering van de gratis krant Metro - en radio en televisie) ontbreken volledig. De verantwoordelijken van deze traditionele nieuwsbronnen hebben Google gevraagd hun nieuwsbronnen niet meer te indexeren, zonder hiervoor een rechtzaak aan te spannen.

Het beeld dat Google Nieuws België biedt op de actualiteit komt mijns inziens niet overeen met de werkelijkheid.Daarom dat ik Google Nieuws België niet meer bekijk.

Indien Copiepresse aanstuurt op een confrontatie met Google zou het wel eens kunnen gebeuren dat alle verwijzingen naar kranten van de Copiepresse groep uit alle Google indexen verwijderd worden, niet enkel van Google News. Voorlopig is dit nog niet het geval.

Gezien de dominante positie van Google als zoekmachine kunnen we ons wel afvragen of een dergelijke positie wel wenselijk is voor zowel aanbieders van informatie (websitebeheerders, zowel particulieren als bedrijven) als van afnemers van informatie. Welk verhaalrecht heeft een aanbieder van informatie indien Google beslist een bepaalde site niet op te nemen in de indexen, of indien Google beslist rond een bepaald onderwerp geen resultaten meer te tonen ? Hoe kunnen we als afnemer van informatie zeker zijn dat Google ons alle relevante vermeldingen bezorgt ? Adsense, de advertentiedienst van Google die een zeer belangrijke positie bekleedt voor advertenties op websites, beslist zonder enige motivatie om websites (waaronder weblogs) uit te sluiten wegens vermoedens van klikfraude. De eigenaars van deze websites hebben geen enkel verhaal en krijgen geen antwoord op hun vragen naar verduidelijking. Deze verbanning lijkt bovendien levenslang te zijn, lees de berichten bij Michel er maar eens ove na.

Zitten wij nu echt te wachten op nog een dominant bedrijf ?

Technorati : - - - -

5 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 14 februari, 2007 13:31, de volgende bedenking ...

Jouw quote:

"Indien Copiepresse aanstuurt op een confrontatie met Google zou het wel eens kunnen gebeuren dat alle verwijzingen naar kranten van de Copiepresse groep uit alle Google indexen verwijderd worden, niet enkel van Google News. Voorlopig is dit nog niet het geval."

Dat is wel al zo. Na het vorige vonnis zijn de kranten van Copiepresse nergens meer in Google terug te vinden... (voorbeeld).
Mede door een slechte formulering dat vonnis, denk ik.

 
Blogger Bruno Peeters had op 14 februari, 2007 16:19, de volgende bedenking ...

Pascal,

Via google.com kan je nog wel info vinden op de site lesoir.be : http://www.google.com/search?hl=nl&q=site%3Alesoir.be&meta=

Blijkbaar blijven enkel de opdrachten via google.be zonder resultaat.

 
Anonymous Anoniem had op 14 februari, 2007 23:16, de volgende bedenking ...

Een poging tot overzicht van de Vlaamse nieuwsbronnen op news.google.be.

 
Anonymous Anoniem had op 16 februari, 2007 20:35, de volgende bedenking ...

"Gezien de dominante positie van Google als zoekmachine kunnen we ons wel afvragen of een dergelijke positie wel wenselijk is"

Google heeft een dominante positie, louter en alleen omdat de gebruikers Google verkiezen boven andere zoekmachines.

Als je dus tegen een dergelijke dominante positie gekant bent, dan moet je consequent zijn, en stoppen met Google te gebruiken.

 
Blogger Unknown had op 03 mei, 2007 16:09, de volgende bedenking ...

Het merkwaardige is dat DiskIdee ook een Belgische site is, maar dat Google News alleen de Nederlandse site opneemt, hoewel we dit via het aanmeldingsformulier al herhaalde malen hebben proberen recht te zetten. Denkelijk is Google News België niet echt een prioriteit voor Google. En zoals LVB al opmerkte: uiteraard is niemand verplicht Google te gebruiken.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails