B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

29 maart 2013

Pinterest-gebruikers per provincie

Waar moet je de Belgische Pinterest-gebruikers gaan zoeken ? Het antwoord hierop kan je in de profielinfo van de Belgische Pinterest-gebruikers vinden. Maar dan moet je wel een verzameling aanleggen van Belgische Pinterest-gebruikers. Toevallig heb ik dit onlangs gedaan.

De locatie-informatie in de profielen van 13.046 Pinterest-gebruikers die aan België konden toegewezen worden (op basis van locatie-info, een .be domeinnaam of andere info in het profiel met link naar België) heb ik gebruikt om de Belgische Pinterest-gebruikers toe te wijzen aan een Belgische provincie.

Voor 90% van de 13.046 gedetecteerde Belgische Pinterest-gebruikers was er een locatie opgegeven in het profiel (zoals reeds gemeld in dit bericht). Voor een aanzienlijk aantal Pinterest-gebruikers was het niet mogelijk een provincie toe te wijzen. Er stond bijvoorbeeld België, Belgique of Belgium. Of er stonden meerdere locaties te situeren in verschillende provincies. Dit leidde er toe dat 34,1% van de gedetecteerde Belgische Pinterest-gebruikers niet toe te wijzen zijn aan een Belgische provincie. Het goede nieuws is dat dit voor de andere gedetecteerde Belgische Pinterest-gebruikers wel het geval is!

De infografiek hieronder geeft aan waar je de Belgische Pinterest-gebruikers moet gaan zoeken. De provincie Antwerpen telt net iets meer  Pinterest-gebruikers dan Brussel : 16,3% ten opzichte van 16,2%. Op de derde plaats komt de provincie Oost-Vlaanderen met 13%, gevolgd door West-Vlaanderen met 6%, gevolgd door Vlaams-Brabant met 5,4% en Limburg met 3,6%. De provincies in het zuiden van het scoren tellen beduidend minder Pinterest-gebruikers. De provincie Luik telt het grootste aantal Pinterest-gebruikers - 2,1%, gevolgd door Henegouwen - 1,2%, Namen - 1,0%, Waals-Brabant - 0,8% en met de provincie Luxemburg als hekkensluiter met 0,3%.

Samengevat levert dit het volgende resultaat op :
  • Vlaanderen telt 44,3% van de gedetecteerde Belgische Pinterest-gebruikers
  • Brussel telt 16,2% van de gedetecteerde Belgische Pinterest-gebruikers
  • Wallonië telt 5,4% van de gedetecteerde Belgische Pinterest-gebruikers


Door op de afbeelding te klikken, kan je een grotere versie bekijken.

Deze infografiek is opgesteld op basis van Pinterest-gebruikers die via hun profiel duidelijk maken dat ze iets met België te maken hebben. Beginnende Pinterest-gebruikers zouden wel eens minder info in hun profiel vrijgeven zodat ze ook niet als "Belgisch" kunnen gecatalogeerd worden. Het is bijgevolg aannemelijk dat de cijfers relevant zijn voor de actieve Pinterest-gebruikers. In een vorig bericht kan je overigens kennis maken met enkele cijfertjes over de Belgische Pinterest-gebruikers.

28 maart 2013

Pinterest infografiek

In een eerder bericht kon u al vernemen dat ik een zoektocht gestart ben naar Belgische Pinterest-gebruikers. De teller is voorlopig gestopt op 13.046.  De criteria waren dat ofwel de locatie naar België verwees, ofwel dat de website die in het profiel opgegeven werd een .be domeinextensie had, ofwel dat er andere info in het profiel naar België verwees.

Op basis van de informatie in de profielen van deze 13.046 Belgische Pinterest-gebruikers heb ik een overzicht opgesteld over de bedrijvigheid van deze gebruikers.

Een "gemiddelde" Belgische Pinterest-gebruiker (de mediaan) volgt 44 andere Pinterest-gebruikers, wordt zelf door 18 andere Pinterest-gebruikers gevolgd, en heeft 8 boards aangemaakt waarin 84 pins ondergebracht zijn. De infografiek geeft nog wat context over deze cijfertjes.


Deze infografiek is opgesteld op basis van Pinterest-gebruikers die via hun profiel duidelijk maken dat ze iets met België te maken hebben. Beginnende Pinterest-gebruikers zouden wel eens minder info in hun profiel vrijgeven zodat ze ook niet als "Belgisch" kunnen herkend worden. Het is bijgevolg aannemelijk dat de cijfers relevant zijn voor actieve Pinterest-gebruikers uit België.

27 maart 2013

Pinterest profielen

In een eerder bericht kon u al vernemen dat ik een zoektocht gestart ben naar Belgische Pinterest-gebruikers. De teller is voorlopig gestopt op 13.046.  De criteria waren dat ofwel de locatie naar België verwees, ofwel dat de website die in het profiel opgegeven werd een .be domeinextentie had, ofwel dat er andere info in het profiel naar België verwees.

In een Pinterest-profiel kan een gebruiker een heleboel zones invullen :
  • username
  • foto
  • naam
  • about
  • locatie
  • eigen website
  • Twitter-account
  • Facebook-account
Van de 13.046 reeds in kaart gebrachte Belgische Pinterest-gebruikers zijn er slechts 1645 of 12,6% die al deze zones ingevuld hebben. De onderstaande afbeelding toont in de eerste plaats één van deze 1645 Belgische Pinterest-gebruikers. De afbeelding geeft per zone ook aan hoeveel Belgische Pinterest-gebruikers er de zone ingevuld hebben in hun profiel.


De inventaris van Pinterest-profielen gebeurde aan de hand van de locatie, wat het hoge aantal profielen met ingevulde locatie verklaart (90%). Opmerkelijk is dat 162 Pinterest-gebruikers (of 1,24%) nog geen moeite gedaan hebben een foto op te laden in hun Pinterest-profiel (of hun Facebook- of Twitter-foto over te nemen).

Van de externe links in  de Pinterest-profielen zijn de links naar de Facebook-profielen het populairst (66% van de opgespoorde profielen). Eigen websites komen op de tweede plaats met 50% (een heleboel personen vermelden bovendien hun website in de about-zone). Slechts 44% van de Belgische Pinterest-profielen bevat een link naar een Twitter-account.

En is uw Pinterest-account volledig ingevuld ?

26 maart 2013

Belgen op Pinterest

Gebruikers van Pinterest dienen een profiel in te vullen. Sommige personen maken er werk van om hun profiel heel volledig te maken. Anderen daarentegen houden het zeer beperkt. Vergelijk onderstaande profielen maar.



Op basis van de informatie in de Pinterest-profielen heb ik een inventaris opgesteld van Belgische Pinterest-gebruikers. De criteria waren dat ofwel de locatie naar België verwees, ofwel dat de website die in het profiel opgegeven werd een .be domeinextentie had, ofwel dat er andere info in het profiel naar België verwees. Deze beperkte zoektocht leidde reeds tot de ontdekking van 13.046 verschillende Pinterest-gebruikers. Er zijn ongetwijfeld nog een heel pak meer Belgen met een Pinterest-account. Maar omdat deze gebruikers zich niet kenbaar maken aan de hand van hun Pinterest-profiel, blijven ze onopgemerkt in de gehanteerde benadering. En mijn zoektocht naar Belgische profielen was bovendien ook niet gegarandeerd volledig.

Hoeveel Belgen zouden zich aangemeld hebben op Pinterest ? Het zijn er in ieder geval minstens 13.046. Bij Twitter werd er aangenomen dat maar de helft van de gebruikers het profiel invulde. Indien dit bij Pinterest ook het geval zou zijn, zouden er al zo'n 26.000 Belgische Pinterest-accounts zijn.  Maar iets doet mij vermoeden dat het er nog een heel pak meer zouden kunnen zijn ...

Als u nuttige info heeft over de Pinterest-accounts in een specifiek land, dan mag u mij dit steeds laten weten.

PS De komende dagen kan u hier nog bijkomende interessante info over de Belgische Pinterest-gebruikers vernemen.

25 maart 2013

Pinterest search

Pinterest heeft onlangs een nieuwe interface aangekondigd, natuurlijk met meer mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld de volgende zaken zien :
-Pins from the same board: You can explore the entire board without leaving the page you’re on.
-Pins from the same source: Here you’ll find other things pinned from the same website.
-People who pinned this also pinned: This is literally what it says it is. Clever, we hope. We’ll be updating our Android and iOS apps soon to include this.
Spijtig genoeg is de zoekfunctionaliteit niet verbeterd, dit blijft een mager beestje. In de nieuwe interface linksboven is er een zoekbox.


Als je er een zoekterm ingeeft, bijvoorbeeld "ing", krijg je een heleboel pins (de afbeeldingen) te zien. Standaard krijg je de pins te zien die overeenkomen met de zoekterm (pinterest.com/search/?q=ing) :


Rechtsbovenaan krijg je de mogelijkheid de zoekopdracht uit te voeren in de verzameling van boards. Voor zoekterm "ing" geeft dit het volgende resultaat (pinterest.com/search/boards/?q=ing) :

De laatste optie is het zoeken in de verzameling van pinners (gebruikers van Pinterest) (pinterest.com/search/people/?q=ing) :


Pinterest maakt geen onderscheid tussen "gewone" gebruikers en "business" gebruikers. Je zou kunnen verwachten dat ING (de bank- en verzekersingroep) op Pinterest aanwezig is. Maar de ING-gebruikers en boards vallen nu helemaal niet op tussen de "gewone" gebruikers. De eerste "ING" pinner duikt pas heel wat verder op.


De Pinterest-zoekfunctionaliteit geeft geen aantallen weer, je krijgt helemaal geen idee van het aantal resultaten van je zoekopdracht, iets dat je bijvoorbeeld wel bij Google vindt. Linkedin heeft een mooie zoekfunctionaliteit, waar je meerdere facetten aan je zoekopdracht kan toevoegen. Je kan je zoekopdracht naar personen in Linkedin bijvoorbeeld beperken tot een bepaald land, of specifieke functies. Iets dergelijks ontbreekt bij Pinterest. Je kan bijvoorbeeld geen geografische criteria opgeven, of aangeven dat je enkel business-accounts zou willen zien. Dat maakt het zoeken naar Pinterest-accounts van bedrijven zoals ING niet zo evident.

De zoekfunctionaliteit bij Facebook is eveneens zeer beperkt. Daarom zou het wel eens een bewuste keuze kunnen zijn bij Pinterest om de zoekfunctionaliteit niet verder uit te bouwen, maar eerder de gebruikers binnen de Pinterest-omgeving te houden met de recent aangekondigde uitbreidingen. Voor bedrijven met een eerder korte en courante naam (zoals ING, SAP, SAS, KBC, DVV, ...) blijft het op dit ogenblik moeilijk vooraan op te duiken in de Pinterest-zoekresultaten.

Er is eventueel een alternatief. Je kan van Google gebruik maken om te zoeken binnen Pinterest. Je moet dan wel hopen dat Google voldoende info van Pinterest geïndexeerd heeft. Voor de Google-zoekopdracht naar "ing" binnen Pinterest duikt een ING Pinterest-account bovenaan op. Google meldt zo'n 634.000 zoekresultaten voor "ing" binnen Pinterest. Je zal dus even zoet zijn om deze te doorlopen.


Oh ja, hoe zit het nu met ING op Pinterest ? Er zijn inderdaad verschillende Pinterest-accounts. Het onderstaande plaatje geeft er enkele weer. Sommige van deze Pinterest-account blinken niet uit door een hoge activiteitsgraad ...


23 maart 2013

Pinterest statistieken

Ik heb op de informatieve pagina's op de Pinterest-site en op de Pinterest-blog geen eigen info van Pinterest gevonden over het aantal gebruikers, aantal bezoekers, aantal pins, ... Ik heb dan ook een zoektocht gestart naar andere sites met hopelijk interessante info over Pinterest-gebruik en Pinterest-gebruikers.

Pinterest is een site waarvoor er nog geen publieke API's beschikbaar zijn. Dit maakt dat het helemaal niet zo eenvoudig is om gegevens vanuit een externe site naar Pinterest op te laden en ook om gegevens uit Pinterest te bekomen (Twitter blonk vanaf de beginperiode uit door de open API (alhoewel er nu toch meer en meer beperkingen opgelegd worden voor het gebruik van de API).

Welke publieke gegevens zijn wel beschikbaar op het gebruik van Pinterest en het aantal gebruikers ?

Volgens Experian Hitwise staat Pinterest op de vierde plaats volgens het aantal visits aan social media sites. Bij de tabel staat niets vermeld over de bron van de info en ook over de geografische zone waarop de gegevens betrekking hebben. Vermits Experian Hitwise een Amerikaans bedrijf is, zou het wel eens kunnen dat deze cijfers enkel op de Verenigde Staten betrekking hebben.


Volgens Compete had Pinterest in februari 2013 iets minder dan 30 miljoen unique visitors. Pinterest staat in de Compete rangschikking op de 35ste plaats. Dit zijn echter US data only cijfers, bezoekers uit Europa, Azië en andere werelddelen ontbreken spijtig genoeg. Bovendien zijn het geen "direct measurement" cijfers, wat wil zeggen dat de trafiek geschat is.


Quantcast is nog zo'n site met trafiekgegevens over websites. Ook hier is de trafiek niet rechtstreeks gemeten. Volgens Quantcast staat Pinterest op de 14de plaats in de US rank. Quantcast heeft het over een geschat aantal van 55 miljoen bezoekers.


Google Ad Planner is soms ook een interessante bron. De info hier wijkt wel lichtjes af van de vorige bronnen. Hier is sprake van 100K-500K impressions per dag en 1,9 miljoen bezoekers (wereldwijd).


Alexa is eveneens een bron van trafiek naar websites, weliswaar niet zo betrouwbaar. Volgens Alexa staat Pinterest op de 34ste plaats op de globale ranglijst volgens bezoekcijfers, voor de Verenigde Staten staat Pinterest op de 14de plaats. Volgens Alexa zou Pinterest in België de 25ste meest bezochte site zijn.


Google Trends for websites was ook een interessante bron voor verkeer aan websites. Spijtig genoeg heeft Google deze dienst ook al enige tijd terug stilgelegd. Je kan er nog wel het zoekvolume bekijken. Het zoekvolume volgens Google Trends komt op gang in de loop van 2010, bereikt een piek in het voorjaar van 2012 en stabiliseert zich nadien. Deze cijfers zeggen helemaal niets over het aantal bezoeken of het aantal bezoekers.


AppData geeft informatie over personen die Facebook-apps gebruiken. Uit de grafiek van AppData kan afgeleid worden dat de Pinterest-app op Facebook iets minder dan 25 miljoen maandelijkse gebruikers telt. Gebruikers die rechtstreeks naar Pinterest surfen worden in deze cijfers niet meegeteld.


Zoomsphere heeft een manier gevonden om het aantal geregistreerde Pinterest-gebruikers te pakken te krijgen. De grafiek toont evenwel sinds oktober 2012 geen stijging meer. Ofwel komen er geen geregistreerde gebruikers meer bij (wat uiterst onwaarschijnlijk is), ofwel is er een probleem bij Zoomsphpere.



In een persbericht van 20 februari jongstleden naar aanleiding van een volgende kapitaalronde van Pinterest was er sprake van 48,7 miljoen gebruikers wereldwijd (gebaseerd op Comscore info).

Conclusie : er is op dit ogenblik geen eenduidige bron waar het gebruik van Pinterest en het aantal gebruikers kan teruggevonden worden. Op de verschillende sites die hierboven vermeld worden is bovendien sprake van verschillende begrippen : geregistreerde gebruikers, bezoeken en bezoekers en unieke bezoekers. Dit alles maakt het er niet makkelijk op. Het lijkt mij aannemelijk dat zowel het aantal geregistreerde gebruikers, het aantal maandelijkse bezoekers en het aantal unieke bezoekers in de miljoenen loopt ...

11 maart 2013

#ACWmovies

Iedereen die de actualiteit zo'n beetje volgt, kon de afgelopen weken niet naast de commotie rond het ACW kijken. Dit laat ook zijn sporen na op Twitter. Op zaterdag startte Twitter-gebruiker @gelerobbie een meme rond filmtitels met een ACW-verwijzing.

Zijn voorbeeld werd door een heleboel andere tweeps gevolgd. De meest voorkomende woorden zijn weergegeven in de onderstaande woordenwolk. Dat er weinig complimenten gegeven werden aan het ACW en de hoofdrolspelers mag geen verwondering wekken.

Nu meer dan twee dagen later is de meme stilgevallen, er duiken geen nieuwe filmtitels meer op. De onderstaande grafiek geeft aan dat #ACWmovies een sterke opgang kende zaterdag in de late namiddag. Iets na middernacht viel alles stil, de tweets gingen al dan niet braafjes slapen. De tweede piek stak de kop op zondagnamiddag vanaf 16u. Vandaag (11 maart) waren er in de vroege morgen nog enkele tweets, maar zeker geen nieuwe piek. Dit toont aan dat een dergelijke meme meestal maar een zeer kort leven kent.


Wat waren nu de vaakst aangehaalde filmtitels ?
1. Gone with the winst
2. Leterminator
3. Arcopalypse Now
4. Der Untergang
5. An Inconvenient Truth

Op de meest populaire titel waren nog enkele varianten : "Gone with the bewind", "Gone with the winstbewijzen", "Gone with the winsten". De collectie geciteerde films (meer dan 500) oogt overigens zeer indrukwekkend. Een filmgebeuren waar deze films zouden getoond worden, zal ongetwijfeld heel wat kijkers moeten aantrekken.

Xavier was de ijverigste Twitter-gebruiker met maar liefst 67 tweets, op een totaal van reeds 906 tweets. In het totaal hanteerden 238 Twitter-gebruikers de hashtag #ACWmovies.

Er was een schuchtere poging om de meme ook bij Franstalige Twitter-gebruikers te lanceren #ACWMoviesenfrancais, met maar zeer beperkt effect (3 tweets). Sommige creatievelingen lanceerden ineens enkele extra hashtags zoals #ACWSongs (40-tal tweets), #ACWbooks (6 tweets), #ACWsprookjes (5 tweets) en #GHmovies (voor de Gemeentelijke Holding) (4 tweets).

De politieke partijen riskeren ook onderwerp te worden van een volgende meme. Deze hashtags doken al op : #CDenVmovies, #NVAmovies, #OVLDmovies, #PVDAmovies en #Groenmovies.  

#BVLGmovies ontbreekt nog, ik zit er overigens helemaal niet op te wachten. Maar het ACW zat vermoedelijk ook niet te wachten op #ACWmovies.

10 maart 2013

Like, share en win

Op verschillende Facebook-pagina's van winkels of merken vind je om de haverklap berichten waarin je gevraagd wordt het bericht te liken en te sharen om vervolgens kans te maken op een mooie prijs. Als je één van je Facebook-vriendjes zich aangesproken voelde door zo'n oproep, krijg je die boodschappen ook te zien.

Dat zo'n like, share en win actie volledig indruist tegen de Facebook-regels is maar een detail.
iv.    You must not use Facebook features or functionality as a promotion’s registration or entry mechanism. For example, the act of liking a Page or checking in to a Place cannot automatically register or enter a promotion participant.
v.    You must not use Facebook features or functionality, such as the Like button, as a voting mechanism for a promotion.

Belgen zijn vaak creatief als het gaat over omgaan met regels, denk maar aan het respecteren van snelheidsbeperkingen, de kleur van geld, het minimaliseren van belastingen, ... En als een heleboel anderee pagina's het ook doen, waarom zou ik het met mijn pagina dan ook niet mogen zullen de beheerders van deze pagina's vermoedelijk denken.

Hieronder kan je alvast de oogst van de voorbije dagen vinden. Ik wil deze like, share en win acties delen omdat ik de lezers van dit blog deze mooie aanbiedingen niet wil laten missen.


Maak kans op een iPad mini



Bekom een heel pak boeken


En als je vindt dat er nog plaats is voor een mooie bikini in je kleerkast


En als je op zoek bent naar een mooi paar schoenen


Of als je kans wil maken op een overnachting te Gent


Als je dergelijke like, win en share acties opmerkt, aarzel niet mij deze door te sturen (via de bedenkingen onderaan deze blogpost, via een Twitter DM naar @bvlg, via een Facebook-boodschap, of via een e-mail. Dan publiceer ik binnenkort misschien wel een volgend overzicht. Veel succes overigens als je zou deelneemen aan de bovenstaande acties.

09 maart 2013

Verlichtingspalen

Daarstraks ben ik nogmaals langs de E19 van Brussel naar Antwerpen (en terug) gereden. Deze snelweg heeft als speciale bezienswaardigheid de afgezaagde verlichtingspalen. Zo'n twee jaar terug waren er op korte tijd enkele verkeersongevallen veroorzaakt door vallende verlichtingspalen. De minister drong aan op inspectie van alle palen. Alle palen die tekenen van roest vertoonden werden afgezaagd. Dit afzagen gebeurde op zo'n meter boven de grond, met als gevolg dat er nu een heleboel holle palen nog boven de de vangrails uitsteken. Tussen Mechelen en Antwerpen zijn er stroken waar er tientallen stompjes naast elkaar staan, soms onderbroken door nog een overblijvende paal.

Initieel waren de afgezaagde palen nog afgedekt met plastic folie. Deze is nu bij zo goed als alle palen verdwenen, zeker bij de palen tussen Antwerpen en Mechelen. Van Mechelen richting Vilvoorde is er hier en daar nog een afgedekte paal.

Je kan je natuurlijk afvragen waarom de Vlaamse Overheid indertijd zo'n krakkemikkige palen heeft laten plaatsen. Bovendien is het triest dat pas actie genomen werd na het vallen van enkele slachtoffers. Het feit dat er nog steeds tientallen (en vermoedelijk zelfs meer dan honderd) holle palen staan is geen teken van snelle besluitvoering van de Vlaamse Overheid. Het gevolg is wel dat de palen dankbaar onderwerp zijn van spot, bijvoorbeeld in de eindejaarsconference van Geert Hoste.

Misschien heeft de Vlaamse Overheid een extra plannetje met de verlichtingspaalstompjes. Ze zouden ze bijvoorbeeld kunnen overbrengen naar het Martelarenplein te Brussel, hoofdkwartier van de Vlaamse ministers te Brussel. Of de burgemeester van Brussel hiervoor zijn goedkeuring zal geven is uiterst betwijfelbaar. Een andere mogelijkheid voor de Vlaamse Overheid is de palen te verloten onder de frequente gebruikers van de E19. Misschien kan minister Crevits de palen verdelen onder personen die een like of share doen van een bericht op haar Facebookpage. Wie weet hebben ze nog creatieve ideeën met de stompjes van palen.

PS. Wat ik mij ook afvraag is dat ik mij nog steeds veilig kan voelen op de E19. Worden de overblijvende palen vaak genoeg gecontroleerd ? Hoe groot is de kans dat nog er nog extra paal doorroest ?

07 maart 2013

Belgian Social Media Monitor - maart 2013

Door een samenloop van omstandigheden is er begin februari 2013 geen editie van de Belgian Social Media Monitor verschenen. En dit voor de eerste keer sinds juli 2009! Merkwaardig genoeg heb ik daar geen opmerkingen over gekregen, niet online en ook niet op de events waarop ik aanwezig was. Aan de andere kant krijg ik vaak te horen dat de info in de Belgian Social Media Monitor toch zo interessant is ...

Begin maart heb ik opnieuw de verschillende cijfertjes verzameld en hieronder kan u kennis maken met de analyse. De situatie van begin maart 2013 wordt voor zover mogelijk vergeleken met de situatie van vorige maand (februari 2013) en van vorig jaar (maart 2013). De basis van dit maandelijks overzicht van publiek beschikbare cijfers over de omvang van het social media gebeuren in België werd gelegd in juli 2009.

In een Vlaamse krant stond afgelopen weekend een artikel rond het feit dat Socialbakers de daling van het aantal Facebook-members vastgesteld heeft. Volgens de cijfers die ik verzamel lijkt er toch nog een kleine stijging te zijn. Op jaarbasis is er nog steeds een groei van 10%. Linkedin groeit nog steeds veel sneller, 31% op jaarbasis.

De onderstaande grafiek geeft alvast de evolutie van enkele platformen over de voorbije 12 maanden, van maart 2012 tot maart 2013.







Blogs
- skynetblogs : 201.322 blogs begin juli 2010, sindsdien wordt het aantal blogs niet meer opgegeven
- seniorennet : 21.409 blogs, zo goed als stabiel ten opzichte van vorige maand, een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar
- bloggen.be : 148.202 blogs, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar
- Skyrock : 31.642.736 blogs, een daling van 1% ten opzichte van vorige maand, een daling van 4% ten opzichte van vorig jaar
- Canalblog : 1.090.254 blogs, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 14% ten opzichte van vorig jaar

Linkedin
- Linkedin profiles : 1.448.477 Linkedin profiles voor Belgium, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een groei van 31% ten opzichte van vorig jaar
- Linkedin groups : 2.153 groups refering to Belgium, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 16% ten opzichte van vorig jaar
- Linkedin events : Linkdin heeft zoals aangekondigd in november 2012 de stekker uit de events-module getrokken, het is wachten op een opvolger of alternatief
- Linkedin Jobs : 1.532 jobs in Belgium, een stijging van 19% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 52% ten opzichte van vorig jaar

Volgens Quantcast staat België op de 16de plaats wat betreft het aantal bezoeken aan Linkedin, achter Argentinië en voor Zweden.

Tot december gaf Zoomsphere info over het aantal Linkedin profielen per land. Deze info is nu echter niet meer terug te vinden op de site, de link geeft geen resultaat meer. Een alternatief dat ik in het verleden hanteerde was het aantal personen bereikt in België door het plaatsen van een Linkedin-advertentie. Dit geeft nog steeds een cijfer, maar veel te laag. Het alternatief dat ik nu toepas is het gemiddelde van het aantal personen bekomen door een search van alle Linkedin-profielen vanaf Brussel (postcode 1000) voor 80km en 120km. Voor het verleden kwam  het gemiddelde van beide zoekopdrachten vrij goed overeen met de cijfers van Zoomsphere en de Linkedin Ads (toen deze bronnen nog "werkten").

De cijfertjes voor Linkedin staan hieronder ook in een grafiek voorgesteld. De grafiek geeft een eerder stabiele groei aan voor de opgevolgde indicatoren.






En hier volgt de gedetailleerde grafiek van het aantal Linkedin profielen in België. De groei lijkt zich mooi door te zetten.






Facebook
- Facebook : 4.948.920 people who live in Belgium, een zeer lichte stijging ten opzichte van vorige maand, een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar
- Checkfacebook : 4.923.480 Belgium Country Audience, iets minder dan het cijfer van Facebook
- Socialbakers : Number of users on Facebook in Belgium: 4.923.480, iets minder dan het cijfer van Facebook, hetzelfde cijfer als Checkfacebook, op de Checkfacebook staat er een link naar Socialbakers, dus het zou mij niet verbazen indien beide sites samenwerken

Volgens Socialbakers staat België op de 37de plaats op de wereldranglijst wat betreft Facebook Accounts. België staat achter Marokko en wordt gevolgd door Zweden.

De evolutie van het aantal Belgische Facebook accounts over de voorbije maanden wordt hieronder grafisch voorgesteld. Sinds het najaar van 2011 is de groei aanwienlijk aan het vertragen.





Netlog
- Netlog : 3.990.612  NL leden, een zeer lichte daling ten opzichte van vorige maand, eveneens een lichte daling ten opzichte van vorig jaar

De evolutie van het aantal NL leden van Netlog kan u ook op de onderstaande grafiek bekijken.






Geregistreerde .be domeinen
dns.be stelt op haar website informatie ter beschikking over het aantal geregistreerde .be domeinen. Sinds enkele maanden worden deze cijfers hier ook overgenomen, als vergelijkingspunt met de informatie over de sociaalnetwerksites.

Voor februari 2013 waren er 1.364.139 geregistreerde .be domeinen, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 9% ten opzichte van vorig jaar.






De onderstaande grafiek geeft de relatieve evolutie van de verschillende opgevolgde platformen sinds augustus 2009. Waarde 100 werd toegekend aan de cijfers van augustus 2009. U kan op de grafiek de bokkesprongen van sommige indicatoren op terugvinden, evenals de platformen waarvoor er geen betrouwbare cijfers meer zijn.






De onderstaande grafiek geeft de evolutie van de omvang van de verschillende opgevolgde platformen over de laatste 12 maanden. Waarde 100 werd bijgevolg toegekend aan de cijfers van maart 2012.





Twitter
Een eenduidige bron waar het aantal Belgische Twitter accounts kan opgevraagd worden bestaat niet. Er zijn wel verschillende sites waar je een idee kan krijgen van het aantal Belgische Twitter accounts en de evolutie hiervan. Mijn ervaringen de afgelopen tijd wezen uit dat deze sites een zeer onvolledig beeld geven van Twitter in België. Bijgevolg worden deze sites niet meer opgenomen. U kan deze sites nog terugvinden in vorige edities van de Belgian Social Media Monitor.

In het verleden kon u op dit blog eigen analyses van het aantal Twitter gebruikers in België terugvinden. Begin oktober 2010 kwam ik in dit bericht tot een aantal van 63.172 Twitter accounts uit België. Op de VRT Barcamp in januari 2011 heb ik een presentatie gegeven over Twitter in België. Op Slideshare kan u de slides nog bekijken, toen was er sprake van 75.000 Belgische Twitter accounts. In februari 2012 kon u in dit bericht vernemen dat ik op 31/12/2011 167.679 Twitter accounts die aan België konden gekoppeld worden geïdentificeerd had. Ik herneem hieronder nogmaals de grafiek die het aantal Belgische Twitter accounts per maand aangeeft (tot 31/12/2012). Ik beschik op dit ogenblik niet over meer recente cijfers.



Google Plus
Op veel sites kon je lezen dat Google Plus op korte tijd een enorm aantal gebruikers wist aan te trekken. Het probleem met Google Plus is dat het niet evident is te weten te komen hoeveel gebruikers er per land zijn. Initieel waren er enkele sites met info over het aantal Google Plus accounts in België.

FindPeople onPlus - Country Belgium geeft sinds maart 2012 steeds hetzelfde cijfer, meer bepaald 46.243 Google+ users. Andere bronnen zijn er niet (meer).

CircleCount - Countries (Europe) meldt dat België op de 12de plaats staat in de lijst van Europese landen, vlak na Polen en voor Noorwegen. Voor België wordt deze maand het cijfer 1.9 vermeld (vorige maand was het eveneens 1,9), maar zonder verklaring van de betekenis ervan.

Zoomsphere geeft een overzicht van de meest populaire Google Plus profielen, maar geen totaal aantal gebruikers : Zoomsphere - Top pages for Googleplus for Belgium.

Tumblr
Globale statistieken over Tumblr kan u bij Tumblr zelf bekijken. Op dit ogenblik zijn er bijvoorbeeld 96,4 miljoen blogs (+5% ten opzichte van vorige maand) en 44,5 miljard posts (+5% ten opzichte van vorige maand). Over het aandeel van de Belgische accounts op Tumblr heb ik nog geen betrouwbare bron kunnen vinden.

Via Quantcast is er wel betrouwbare informatie over het aantal bezoeken aan Tumblr. België staat op de 26ste plaats, net na Zuid-Korea en vlak voor Colombië.

Flickr
- Belgium group : 5.256 members, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 8% ten opzichte van vorig jaar
- Tag "Belgium" : 1.872.027 items, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 17% ten opzichte van vorig jaar
- Geotag "Belgium" : 1.727.234 items, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 19% ten opzichte van vorig jaar

Deze cijfers geven op zichzelf niet aan hoeveel personen uit België Flickr gebruiken. Door dezelfde zoekopdrachten telkens te herhalen, zijn ze wel indicatoren van de groei van het gebruik van Flickr in België. De opgevolgde indicatoren geven sinds april 2011 een stabiele evolutie aan. In december was er heel wat te doen rond de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Instagram, wat sommige er toe bracht opnieuw over te stappen naar Flickr, althans naar eigen zeggen. In de bovenstaande cijfers is dit echter nog niet terug te vinden.





Picasa
- België : 188.738 foto's in Community photos, een daling van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar
- Belgique : 169.845 foto's in Community photos, een daling van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 1% ten opzichte van vorig jaar
- Belgium : 265.111 foto's in Community photos, een daling van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 8% ten opzichte van vorig jaar

Deze cijfers geven niet het totaal aantal foto's in Picasa, enkel de foto's die publiek zijn. Bizar is dat het aantal foto's zo goed als elke maand daalt en niet toeneemt zoals bij andere foto-sites.





500px
Door het vermeende gebrek van visie bij Flickr door het Yahoo-management hebben een aantal Flickr-gebruikers de overstap gemaakt naar 500px. Die site biedt gelukkig ook info aan over het aantal foto's voor zoektermen. De cijfers tonen aan dat 500px duidelijk nog het (zeer) kleine broertje blijft naast Picasa en Flickr.
- België : 710 foto's, een stijging van 5% ten opzichte van vorige maand
- Belgique : 1.336 foto's, een stijging van 13% ten opzichte van vorige maand
- Belgium : 12,092 foto's, een stijging van 11% ten opzichte van vorige maand

De zoektermen "Belgium" en "Belgique" groeien veel sterker dan "België", wat misschien te verklaren is door het feit dat 500px een internationale site is.





Youtube
- Youtube videos for Belgie : 118.000, een daling van 1% ten opzichte van vorige maand, een daling van 8% ten opzichte van vorig jaar
- Youtube videos for Belgique : 173.000, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een daling van 28% ten opzichte van vorig jaar
- Youtube videos for Belgium : 841.000, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 35% ten opzichte van vorig jaar

Het beeld dat YouTube geeft over de afgelopen maanden was zeer wispelturig. De laatste maanden lijken opnieuw eerder stabiel te zijn.





Vimeo
- Vimeo videos for Belgie : 2.439, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 24% ten opzichte van vorig jaar
- Vimeo videos for Belgique : 5.358, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 39% ten opzichte van vorig jaar
- Vimeo videos for Belgium : 16.400, status quo ten opzichte van vorige maand, een stijging van 38% ten opzichte van vorig jaar

In tegenstelling met de soms wispelturige zoektocht naar video's bij Youtube is er voor Vimeo een consistente opwaartse trend te zien.





Dailymotion
- Dailymotion videos for Belgie : 1.463, een daling van 13% ten opzichte van vorige maand, een daling van 74% ten opzichte van vorig jaar
- Dailymotion videos for Belgique : 31.562, een daling van 19% ten opzichte van vorige maand, een daling van 34% ten opzichte van vorig jaar
- Dailymotion videos for Belgium : 12.716, een daling van 16% ten opzichte van vorige maand, een stijging van 25% ten opzichte van vorig jaar

Dailymotion lijkt een opkuis ingezet te hebben, het aantal video's lijkt al enkele maanden na elkaar lichtjes tot sterk te dalen.





Slideshare
Slideshows
- Slideshare slideshows for Belgie : 6,511, een stijging van 11% ten opzichte van vorige maand, een onrealistische stijging van 1739% ten opzichte van vorig jaar
- Slideshare slideshows Belgique : 7.183, een stijging van 2% ten opzichte van vorige maand, een onrealistische stijging van 522% ten opzichte van vorig jaar
- Slideshare slideshows for Belgium : 47.382, een stijging van 1% ten opzichte van vorige maand, een onrealistische stijging van 63% ten opzichte van vorig jaar

Het aantal slideshows in Slideshare dook voor het eerst op in de Belgian Social Media Monitor in november 2010. Maar Slideshare gaf een tijdje geen cijfers meer. Ondertussen zijn er terug cijfers en ze leken min of meer stabiel te zijn tot vorige maand. Sinds januari 2013 is er echter een plotse stijging zonder duidelijke verklaring, wat voor onrealistische stijgingen zorgt.






Issuu
issuu is een platform waar een bedrijf, een organisatie of een privé-persoon publicaties kan ter beschikking stellen. In dit overzicht worden al sites opgevolgd waar foto's, video's en presentaties geshared worden, een sites zoals issuu waar publicaties kunnen opgeladen en bekeken worden hoort in dit rijtje thuis.
- België : 6.814 publicaties, een stijging van 4% ten opzichte van vorige maand
- Belgique : 43.655 publicaties, een stijging van 4% ten opzichte van vorige maand
- Belgium : 135.785 publicaties, een stijging van 3% ten opzichte van vorige maand

De eerste maand was er een sterke stijging, nu lijkt de groei eerder beperkt te zijn tot enkele procenten per maand.





Pinterest
Volgens Zoomsphere waren er begin december 2012 22.383.173 "registered users on Pinterest", nu geeft de link geen resultaat mer op. Hoeveel Belgen er daar bij toen waren is niet duidelijk. Volgens AppApeal genereren de Belgische gebruikers van Pinterest 0,6% van de pageviews op Pinterest en staat België op de 27ste plaats. Maar vermits deze cijfers afkomstig lijken te zijn van Alexa moeten ze met een grote korrel zout genomen worden. In een vorig bericht op dit blog kwam ik uit op een schatting van 15.000 tot 25.000 geregistreerde Pinterest gebruikers in België. Enkele Pinterest accounts van Belgische bedrijven en organisaties kan u alvast bekijken op het board From Belgium.



Reacties op de bovenstaande verzameling cijfers en grafiekjes zijn altijd welkom. Als u deze grafieken in uw presentaties gebruikt, gelieve dan ook steeds de bron te vermelden.

Indien u nog op de hoogte bent van interessante bronnen over social media, met een focus op België, dan mag u mij dit steeds laten weten.

Related Posts with Thumbnails