B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

21 november 2013

Wikipedia-gebruiker

Eergisteren kreeg ik op Twitter de vraag hoe iemand zich kan registreren op Wikipedia.

Als je niet geregistreerd (of aangelogd) bent op Wikipedia, krijg je bovenaan rechts dit te zien.


Aanmelden is zeer eenvoudig, je klikt op de link Aanmelden. Je hoeft enkel een gebruikersnaam en een wachtwoord op te geven.


Bij de keuze van je gebruikersnaam moet je opletten. Je gebruikersnaam mag nooit naar een bedrijf of organisatie verwijzen. Louter de naam van een bedrijf of een organisatie mag niet. De combinatie van de naam met je bedrijf organisatie met een (voor-) naam, zoals EvaVanBelgacom, mag evenmin. Een uitgebreide lijst van criteria waaraan een gebruikersnaam moet voldoen kan je terugvinden op Criteria voor een gebruikersnaam.


Je kan steeds een gebruikersnaam aanmaken die niet voldoet aan de criteria, de kans is echter groot dat deze vrij snel opgespoord en geblokkeerd wordt. Op de pagina Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/RegBlok kan je nagaan welke gebruikersnamen de laatste tijd geblokkeerd werden.

Als een gebruikersnaam geblokkeerd wordt, zal de blokkerende moderator een bericht nalaten op de overlegpagina van de gebruiker, zoals deze van de geblokkeerde naam Team Selecteq Schaatsteam.


Moet je een "anonieme" gebruikersnaam hanteren of moet je gebruikersnaam verwijzen naar je "echte" naam? Er zijn voorstanders van beide benaderingen. De Wikipedia-incrowd hanteert doorgaans "anonieme" gebruikersnamen, zodat ze niet persoonlijk kunnen aangepakt worden voor hun activiteiten op Wikipedia. Het "outen" van een anonieme gebruiker wordt niet geapprecieerd en kan je een levenslange blokkering opleveren. In de Wikipediaklas van Benedict Wydooghe wordt voorgesteld je eigen naam te gebruiken. In je Wikipedia-profiel kan je geen linken leggen naar je profielen op andere sociaalnetwerksites. Als geregisteerde gebruiker beschik je wel over een gebruikerspagina die je naar eigen goeddunken kan inrichten, waar je dus van alles over jezelf kwijt wil. Daar kan je bijvoorbeeld wel aangeven of je actief bent op Facebook, Twitter, Linkedin, ... (natuurlijk enkel als je er voor uit wil komen wie je bent).

Wat zijn de voordelen om je te registeren als gebruiker op Wikipedia?
  • Al je bijdragen aan Wikipedia worden gegroepeerd, je hebt zelf zicht op al je bijdragen, maar ook alle andere gebruikers kunnen dit zien (je kan dit niet verbergen).
  • In de Nederlandstalige pagina's kunnen je nog als anonieme gebruiker wijzigingen doen, op de Engelstalige Wikipedia gaat dit niet meer (in het kader van vandalismebestrijding).
  • Bijdragen van anonieme gebruikers zullen met meer aandacht bekeken worden, wijzigingen van geregistreerde gebruikers stralen naar verluidt meer vertrouwen uit.
  • Als geregistreerde gebruiker met voldoende bijdragen kan je deelnemen aan stemmingen op Wikipedia. Bijvoorbeeld, Wikipedia-gebruikers met speciale rechten (zoals moderatoren) moeten verkozen worden. Je kan dan voor of tegen een kandidaat stemmen.
  • Als geregistreerde gebruiker kan je een volglijst opbouwen.

Als geregistreerde (en aangelogde) gebruiker krijg je bovenaan elk artikel een wit sterretje te zien.

Als je op dit sterretje klikt, dan geef je aan dit artikel te willen toevoegen aan je volglijst.

Als geregistreerde (en aangelogde) gebruiker kan je je volglijst opvolgen.

Alle wijzigingen aan de pagina's op je volglijst worden gemeld. Namen van artikels in het vet zijn artikels die je nog niet bekeken hebt. Voeg artikels naar waar je interesse uitgaat (privé of beroepsmatig) toe aan je volglijst. Op mijn volglijst staan bijvoorbeeld de Wikipedia-pagina's over mijn werkgever en enkele concurrenten, maar ook enkele pagina's uit mijn woonplaats, evenals pagina's die ik zelf aangemaakt hebt of waaraan een aanzienlijke bijdrage geleverd heb.

Hopelijk heb je iets aan deze beknopte info. Op Wikipedia zelf kan je ook een heleboel hulppagina's terugvinden.


Related Posts with Thumbnails