Partijvoorzitters op social media
De afgelopen weken kon u op dit blog al kennismaken met enkele berichten over de Vlaamse politieke partijen op social media. Deze keer gaat mijn interesse uit naar de aanwezigheid van de partijvoorzitters op social media. De partijvoorzitters zijn de boegbeelden van hun partij, zijn ze dit ook op social media? Het antwoord is genuanceerd. Bart De Wever (N-VA) en Bruno Tobback (sp.a) zijn maar koele minnaars van social media. Ze gaan er prat op er zelf niet actief te zijn. Hoe brengen zij en hun collega's het er van af?
Een politicus kan er voor kiezen om een persoonlijk profiel te hebben, of een page. Een persoonlijk profiel kan maar 5000 vrienden hebben, een page kan een onbeperkt aantal fans hebben.
Wouter Beke (CD&V) heeft alvast een page met 5758 fans (likes), een persoonlijk profiel vond ik niet zo dadelijk terug.
Voor Gwendolyn Rutten (OpenVLD) vond ik zowel een persoonlijk profiel als een page met 2207 fans.
Wouter Van Besien is bescheiden, hij heeft enkel een persoonlijk profiel. Voor Wouter Van Besien bestaat er ook een page, maar dan een page die Facebook automatisch aangemaakt heeft, op basis van info beschikbaar in Wikipedia.
Gerolf Annemans (Vlaams Belang) heeft ook een page, met 579 fans. Een persoonlijk profiel vond ik niet zo dadelijk.
Voor Bart De Wever (N-VA) bestaat er zoals te verwachten geen persoonlijk profiel. Er is wel een automatisch aangemaakte page. Deze vrij lege page telt maar liefst 4565 likes.
Bruno Tobback (sp.a) heeft ook een automatisch aangemaakte page, weliswaar met wat minder likes (646).
Voor de zes partijvoorzitters heb ik telkens een Twitter-account gevonden, weliswaar niet altijd actief.
Gwendolyn Rutten (OpenVLD) is zeer actief op Twitter en heeft ook het grootste aantal followers (19.900) : @RuttenGwendolyn
Op de tweede plaats wat betreft het aantal followers komt Bart De Wever (N-VA), weliswaar met een inactieve account : @Bart_DeWever. Het is overigens helemaal niet zeker op deze account beheerd wordt door de Bart De Wever himself of de N-VA.
Wouter Beke (CD&V) komt op de derde plaats dankzij de 13807 followers, met een actieve account : @wbeke
Gerolf Annemans (Vlaams Belang) staat op plaats vier met 4998 followers, met overigens de account met het grootste aantal gepubliceerde berichten (4144) : @gannemans
Wouter Van Besien (Groen) is maar in beperkte mate actief op Twitter : @WouterVanBesien. Het aantal followers valt nog mee (3679), maar het aantal Twitter accounts dat gevolgd wordt (278) en het aantal gepubliceerde berichten (117) zijn aan de lage kant.
Voor Bruno Tobback (sp.a) bestaat er een Twitter-account, met reeds 830 followers maar voor de rest geen enkele activiteit : @brunotobback. Net als bij Bart De Wever kan je er nog het "Twitter-eitje" bewonderen.
Linkedin is het grootste sociaalnetwerksite voor professioneel gebruik. Sommige politici kan je er ook vinden (maar niet allemaal ...).
De Linkedin-account van Wouter Beke (CD&V) heeft het grootste aantal connecties (meer dan 500).
Gwendolyn Rutten (OpenVLD) is ook aanwezig op Linkedin, weliswaar met een verouderd profiel. Dirk Van Mechelen is al een tijdje geen minister meer en Gwendolyn Rutten werkt bijgevolg al een tijdje niet meer op diens kabinet.
De aanwezigheid van Gerolf Annemans (Vlaams Belang) op Linkedin kan enkel maar symbolisch genoemd worden. Het profiel ziet er maar zeer mager uit (weliswaar wel correct : "MP at Parliament"). Waarvoor dat een Vlaams Belanger het Engels gebruikt in plaats van het Nederlands is bizar.
De andere voorzitters (Wouter Van Besien, Bruno Tobback en Bart De Wever) kon ik niet terugvinden op Linkedin.
Conclusie
De aanwezigheid van de voorzitters van de belangrijkste Vlaamse politieke partijen op social media is al bij al beperkt. De partijen zetten blijkbaar eerder in op de aanwezigheid van de partijen zelf, wat mij een verdedigbare keuze lijkt. Het feit dat sommige partijvoorzitters zelf weinig affiniteit hebben met social media, zal ook niet helpen ...
Heeft u ook een bedenking ?
<< Home