B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

21 april 2014

Klout-scores van de politieke partijen

De Klout-score is een getal tussen 0 en 100 dat aangeeft hoe een invloedrijk iemand op social media is. De score wordt berekend op basis van interacties op verschillende netwerken, zoals Twitter, Facebook, Linkedin, Instagram, Foursquare, Google+, ... Hoe meer netwerken je aan je Klout-profiel verbindt, hoe hoger je score kan worden. Het algoritme waarmee Klout de scores berekent is niet vrijgegeven.

De politieke partijen hebben ook allemaal een Twitter-account, waarvoor ook een Klout-score berekend wordt. Klout-scores zijn moment-opnames, het is best mogelijk dat de scores op het ogenblik dat u dit bericht leest al veranderd zijn.
N-VA heeft op dit ogenblik de hoogste score, 74. N-VA heeft verschillende social media accounts gekoppeld aan de Klout-account, waaronder zelfs de persoonlijke Lnkedin-account van de social media coördinator van de N-VA. De Twitter-account van N-VA is de laatste tijd zeer actief en komt vaak ter sprake in conversaties op Twitter (niet altijd in positieve zin). Gewoon ter sprake komen in conversaties is voor Klout al voldoende om een hogere score toe te kennen.
De tweede hoogste Klout-score is voor de OpenVLD, score 70. OpenVLD heeft ook verschillende netwerken gekoppeld aan hun Klout-account, onder meer de persoonlijke Foursquare-account van de persoon die de digitale marketing en communicatie verzorgt.
Groen bekomt score 67. Groen heeft maar drie netwerken gekoppeld aan hun Klout-account : Twitter, Facebook en Instagram. De score zou nog kunnen verhogen door het koppelen van de overige netwerken waar ze actief zijn, zoals Google+, YouTube en Flickr.
CD&V bekomt score 64, louter en alleen door de Twitter-account. Andere netwerken zijn niet gekoppeld aan hun Klout-account. Er is dus nog potentieel om de score op eenvoudige wijze op te drijven.
sp.a bekomt score score 64, louter en alleen door de Twitter-account. Andere netwerken zijn niet gekoppeld aan hun Klout-account. Ook hier is er potentieel om de score omhoog te krijgen door het koppelen van de andere netwerken.
Vlaams Belang komt achteraan in het lijstje met score 58. Net als CD&V en sp.a komt deze score enkel door de prestaties van de Twitter-account, die blijkbaar minder actief is of minder vaak in conversaties op Twitter aan bod komt.

De betrouwbaarheid en relevantie van het algoritme van Klout wordt door velen (vermoedelijk niet volledig onterecht) in vraag gesteld. Drie partijen hebben duidelijk al werk gemaakt van het optimaliseren van hun Klout-score, de drie andere partijen nog niet. Het is maar de vraag of een hogere score enig effect heeft. Er zijn vermoedelijk andere en meer effectieve manieren om kiezers te overtuigen voor een partij te stemmen.

1 Bedenking(en) :
Blogger Stijn Vercamer had op 26 april, 2014 09:39, de volgende bedenking ...

Bruno, dank om dit even te posten. Onze Facebook Pagina (sp.a) was inderdaad niet (meer?) gelinkt. Dat is nu opgelost. De Klout-score is nu inderdaad een stuk hoger voor sp.a.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails