B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

10 juni 2007

Verkiezingen en de blogosfeer

De stemmen zijn uitgebracht, de posities (grondig) herschikt. Ik wil nog even terugkomen op de periode voor de stemgang. Verschillende websites werden gelanceerd waar je aan de hand van een aantal vragen kon nagaan welke partij het best aansloot bij je persoonlijke standpunten : Kieskompas van De Standaard, Doe de stemtest van de VRT nieuwsdienst,Kieswijzer van Bart Vanhauwaert voor de Vlaamse partijen.

In de Vlaamse blogosfeer kon je verschillende patronen herkennen.

  1. Bloggers die één of meerdere stemtesten afgelegd hebben en die de resultaten in grafische vorm (de prentjes) op hun blog geplaatst hebben.
  2. Bloggers die één of meerdere stemtesten afgelegd hebben en die over hun resultaat iets geschreven hebben, met vermelding van de partij die het best aansloot bij hun mening.
  3. Bloggers die iets over de stemtesten geschreven hebben zonder hun eigen mening vrij te geven.
  4. Bloggers die gewoonweg alle stemtesten genegeerd hebben.
De eerste groep van bloggers zijn dikwijls personen die politiek actief zijn en er bijgevolg belang bij hebben om aan te tonen dat ze inderdaad hun partij goed gekozen hebben. Voor het Kieskompas van De Standaard zijn er bijvoorbeeld op dit ogenblik reeds 65 bloggers in kaart gebracht met hun politieke keuze. Gezien het beperkte aantal bloggers die deze test (of één van de andere) afgelegd hebben kan er geen conclusie getrokken worden of de Vlaamse bloggers nu eerder links of rechts zijn.

De totale omvang van de eerste drie groepen kan geschat worden op enkele honderden bloggers, door af te gaan op het aantal keren dat de termen "kieskompas", "stemtest" en "kieswijzer" door Google Blogsearch teruggevonden worden. Ten opzichte van het totaal aantal Vlaamse blogs, vermoedelijk zo'n 50.000, is dit natuurlijk zeer weinig.

De laatste groep omvat bijgevolg de meeste bloggers. Dit lijkt ook aan te sluiten bij de aard van de Vlamingen. Hoeveel personen in een café gaan hun stemgedrag bekend maken aan alle omstaanders ? Hoeveel personen vertellen hun collega's iets over hun politieke voorkeur ? Hoeveel personen bespreken hun politieke voorkeuren met hun vriendenkring ? Mijn eigen ervaring leert mij dat dergelijke personen dun gezaaid zijn.

Naast deze 4 groepen zijn er ook nog de bloggers die de drang voelen om iets te schrijven over bloggers en de stemtesten (bijvoorbeeld LVB en mezelf ...).

Binnenkort kunnen we binnenkort nogmaals een analyse maken van de bloggers die de verkiezingsuitslag geanalyseerd hebben. Zo blijven we analyseren ...

Technorati : - - - - -

3 Bedenking(en) :
Blogger Wolf had op 11 juni, 2007 08:48, de volgende bedenking ...

Ik blog niet over politiek omdat mijn blog niet over politiek gaat :) simple as that.

 
Anonymous Anoniem had op 11 juni, 2007 09:33, de volgende bedenking ...

Hello
Met een antaal bloggers hebben we de franstalige verkieziegen geblogeerd inside de RTBF
zie hier: http://blogrtbf.typepad.com/rtbf_elections2007/

 
Anonymous Anoniem had op 11 juni, 2007 10:39, de volgende bedenking ...

Volgens het kieskompas van De Standaard was ik een Spiritist. Ik heb mij daar niets van aangetrokken en voor de SP-a gestemd.
Veel valt er niet over te bloggen. Alleen vandaag wel.

Groetjes,
GDB.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails