B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

29 mei 2007

Chief Blogging Officer

In gesprekken en discussies over blogs en bedrijven wordt meestal heel snel overgegaan naar de vraag waarom er zo weinig bedrijven zijn die een bedrijfsblog hebben, laat staan een CEO-blog. Vermits deze amper te vinden zijn in België, komt snel de (voorbarige) conclusie dat bloggen en bedrijven weinig met elkaar te maken hebben. Door enkel de nadruk te leggen op bedrijfsblogs en CEO-blogs wordt uit het oog verloren dat bedrijven heel wat meer kunnen doen.

Een bedrijf dat zijn on-line reputatie belangrijk vindt doet er best aan zijn reputatie in de blogosfeer op te volgen. Dit kan bijvoorbeeld door gratis hulpmiddelen ter beschikking gesteld onder meer door Google (Google Alerts, Google Blogsearch), Technorati (Technorati Watchlist) of BlogPulse. Bovendien bieden verschillende bedrijven in dit domein betalende diensten aan (Attentio, Buzzmetrics). Wie binnen een bedrijf gaat na of er in blogberichten voor een bedirjf onprettige zaken geschreven worden of ronduit beschuldigingen geuit worden ? Wie neemt eventueel actie ? Welke acties kunnen eventueel overwogen worden ? Wat doen we met klanten of gebruikers die slechte ervaringen via hun blog kenbaar maken ?

Wie gaat er na of de domeinnamen die verwijzen naar het bedrijf en de diensten of producten effectief in handen zijn van het bedrijf ? Wie gaat er na of de naam het bedrijf en de diensten of producten nog vrij zijn in allerhande sites, zoals bijvoorbeeld Twitter, Flickr, Wordpress.com, Blogger.com, ... (zie dit bericht over Twitter)

Een bedrijf dat zijn on-line reputatie belangrijk vindt doet er best aan met zijn medewerkers duidelijk afspraken te maken over wat er wel en wat er niet mag geblogd worden. Indien het bedrijf beursgenoteerd is gelden er bovendien strikte regels voor bedrijfscommunicatie. Mogen werknemers van een bedrijf namen van vroegere of huidige klanten of prospecten vermelden ? Moet een blogger vermelden voor welk bedrijf hij werkt indien hij het op zijn blog heeft over diensten of producten van zijn eigen werkgever of een concurrent ?

Een bedrijf dat zijn on-line reputatie belangrijk vindt moet overwegen of bij marketingcampagnes bloggers betrokken zullen worden. Hierbij kan gekozen worden voor een select clubje van bloggers of eerder voor een benadering naar alle bloggers (Nokia N95 versus Electrabel Slimme Tips).

Een blog kan ook ingeschakeld worden voor communicatie naar en tussen medewerkers, zonder dat de buitenwereld kan meelezen. In welke omstandigheden kan een interne blog toegevoegde waarde bieden ?

Indien het bedrijf dan toch een externe blog opzet, moet vooraf goed bepaald worden wat de doelstellingen zijn. Kadert de blog in een marketingcampagne, is het kanaal om de bloggers met technici in contact te brengen, worden enkel nieuwe features van producten en diensten via de blog aangekondigd, vertolkt de bedrijfsblog het standpunt van de communcatiedienst, is het de CEO die zelf aan het woord is, ... ? Wie zal het bedrijf inschakelen voor het schrijven van berichten op de externe blog(s) ? Worden externe schrijvers (ghost writers) ingeschakeld ? Zullen commentaren op de blogberichten toegelaten worden ? Hoe zal er mee omgegaan worden ? Wie reageert er eventueel ?

Het zoeken naar antwoorden op de bovenstaande vragen lijkt mij de taak te zijn van een Chief Blogging Officer. In een groot bedrijf is dit best een persoon (eventueel meerdere personen) die bij voorkeur geplaatst wordt in het onderdeel van de organisatie dat met communicatie begaan is (PR, Externe Communicatie, Marketing, ...). In een kleine organisatie zal het vermoedelijk eerder een taak zijn die bij het takenpalet van een reeds aanwezige medewerker toegevoegd wordt. Met het installeren van Chief Blogging Officer geeft een bedrijf een duidelijk teken dat het belang hecht aan blogs en er actief mee om wenst te gaan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het bedrijf de converstaties in de blogosfeer zal kunnen manipuleren, daar zijn bloggers veel te slim voor.

In het voorgaande had ik het steeds over een bedrijf. Mij lijkt echter dat de bovenstaande argumentatie eveneens opgaat indien het geen bedrijf betreft, maar wel een overheidsdienst, een non-profit instantie, een vereniging, een politieke partij, ...

Wie staat op als de eerste Chief Blogging Officer in België ?

Technorati : - - -

9 Bedenking(en) :
Blogger Wolf had op 29 mei, 2007 19:34, de volgende bedenking ...

Een toiletmadam kan je sanitair assistente noemen.

En als je echt wil kan je de PR van een bedrijf nog een extra titeltje meegeven. Als je dat echt nodig vind.

Wat je zegt wordt al gedaan, het heeft gewoon niet de naam die je eraan geeft.

 
Blogger Maarten Schenk had op 30 mei, 2007 10:14, de volgende bedenking ...

Mijn bedenkingen hier: http://www.blogologie.be/2007/05/cbo_chief_blogg.html

--> Ik vind ook dat de titel iets te overdreven is, ik zou gaan voor Blogging Evangelist of zoiets. Ik ken zelfs al een paar mensen die een dergelijke functie hebben.

 
Blogger Jesse Wynants had op 30 mei, 2007 11:25, de volgende bedenking ...

Wij noemen het hier bij i-merge niet zo maar wij hebben ook zo'n functie. "Über Blogger" of "Father of the blog" wordt die hier genoemd.

 
Blogger Bruno Peeters had op 30 mei, 2007 15:29, de volgende bedenking ...

@wolf

Ik twijfel er sterk aan of de meeste bedrijven wel reeds nagedacht hebben over de gestelde vragen. Slechts enkele witte raven besteden er nu reeds aandacht aan.

 
Blogger Bruno Peeters had op 30 mei, 2007 15:35, de volgende bedenking ...

@maarten

Chief Blogging Officer klinkt inderdaad zeer sterk. Recent was er elders sprake van een community evangelist of community manager. Zolang de persoon die de titel krijgt zijn job maar goed doet ...

 
Anonymous Anoniem had op 30 mei, 2007 18:04, de volgende bedenking ...

@bvlg: doel je soms op mijn post op http://www.clopin.be/archives/2007/05/23/i-want-to-be-a-community-evangelist/ met je laatste reactie?

 
Anonymous Anoniem had op 30 mei, 2007 18:40, de volgende bedenking ...

Heerlijke job, 30% van mijn tijd op het werk is het monitoren van klanten hun website en naam op het net.

 
Blogger Bruno Peeters had op 30 mei, 2007 20:43, de volgende bedenking ...

@clopin

Ik heb op meerdere plaatsen verwijzingen gezien naar het bericht van James Lim. Ik vermoed dat ik het de eerste keer opgemerkt heb bij Marco Derksen (upstream.nl). Nadien pas heb ik het bericht bij jou gelezen.

 
Anonymous Anoniem had op 31 mei, 2007 12:28, de volgende bedenking ...

De naam is zeker overdreven en het takenpakket lijkt me volledig te passen in PR, omdat het hier toch gaat over monitoring, externe/interne communicatie. En die zaken gebeuren. Misschien niet bij kleinere bedrijven. Een bedrijf moet zich ook eerste de vraag stellen of het uberhaupt nodig is of een meerwaarde zal opleveren. Verder hoeven er volgens mij geen extra titels bedacht te worden, het zal eerder een uitbreiding zijn voor de PR (of andere gelijkwaardige) die zich met dergelijke zaken dient bezig te houden.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails