B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

06 oktober 2007

Blog50.NL

Blog50.NL is een overzicht van de populairste Nederlandstalige weblogs. De initiatiefnemers van Blog50.NL (Yellow Lemon Tree) stellen dat de Blog50.NL een ranglijst is van meest bezochte en best gewaardeerde weblogs in Nederland en België. De rangschikking is gebaseerd op de Google Pagerank, de Technorati Rank en het aantal Bloglines Subscribers.Niettegenstaande beweerd wordt dat deze lijst de best gewaardeerde weblogs in Nederland en België zou bevatten, heb ik maar bitter weinig Nederlandstalige weblogs uit België in de huidige top 50 teruggevonden. Op plaats 9 bevindt zich Netlash en op plaats 47 Dominiek.be.

De jongens en meisjes van Yellow Lemon Tree hebben blijkbaar zo goed als geen tijd besteed aan het opzoeken van Nederlandstalige weblogs uit België. Anders zouden ze ongetwijfeld de diverse lijstjes op dit blog gevonden hebben waar Belgische blogs volgens diverse criteria gepresenteerd werden (volgens bijvoorbeeld Google Pagerank, Technorati Rank en Authority, Alexa Traffic Rank, Del.icio.us bookmarks, Blog Value Estimator, Gunning Fog Readability Scores, Leapfish Domain Name Appraisal, Bloglines Subscribers, Bloginfluence Number en Blogshares Valuations).

Bovendien is er nog de lijst van meest invloedrijke blogs volgens Metatale en de lijst van Enchanté Heroes.

Ik heb bovendien wat moeite met de bewering dat de Blog50.NL rangschikking de meest bezochte en best gewaardeerde weblogs bevat. Google Pagerank en Technorati Rank worden bepaald aan de hand van het aantal links naar een weblog en hebben helemaal niets met waardering te maken, laat staan met bezoekers. Het aantal Bloglines Subscribers geeft aan hoeveel personen de berichten van een blog via de Bloglines webbased feed reader volgen. Het zegt helemaal niets over het aantal rechtstreekse lezers van een blog.

Blog50.NL heeft de blogs ook in verschillende rubrieken opgedeeld. Er is een rubriek "Vrouw", maar er is geen rubriek "Man". In welke rubriek zou een blog als Zattevrienden, ongetwijfeld de vaakst bezochte weblog uit België, best ondergebracht worden nu er geen rubriek "Man" is ?

Technorati : - -

8 Bedenking(en) :
Anonymous Anoniem had op 06 oktober, 2007 19:21, de volgende bedenking ...

Direct eens aangemeld.

 
Anonymous Anoniem had op 06 oktober, 2007 23:19, de volgende bedenking ...

Wij vallen met nr. 54 nét buiten de boot. Ach ja :)

 
Anonymous Anoniem had op 07 oktober, 2007 11:36, de volgende bedenking ...

Je hebt helemaal gelijk. Er zitten nog niet voldoende Vlaamse blogs in de Blog50, net als het feit dat er ook nog vele Nederlandse blogs toegevoegd moeten worden. We nodigen dan ook iedereen uit om zijn/haar weblog aan te melden. Ook de meetmethode behoeft nog enige verbetering. Is bloglines wel goed, of moeten we naar feedburner kijken? Maar ja dat heeft weer niet iedereen... Kunnen er nog meer meetmethodes worden toegevoegd zoals Del.icio.us of Alexa traffic rank? We zijn er nog niet, dat klopt. We hebben een basis gepresenteerd in BETA versie. Die we in de komende maanden volop gaan aanvullen met nieuwe weblogs en verbeteren met nieuwe meetmethodes of een andere berekening. Graag horen we dan ook van de webloggers hoe zij er over denken om samen tot een zo representatieve lijst te komen. Gr. Ruben (Blog50)

 
Blogger Muggenbeet had op 07 oktober, 2007 20:38, de volgende bedenking ...

lijstjes = geeuwen

 
Blogger Bruno Peeters had op 07 oktober, 2007 21:35, de volgende bedenking ...

hallo Ruben,

Bedankt voor je reactie. Alles hangt samen met de doelstellingen die je met de Blog50 wil bereiken. Wil je deze lijst laten uitgroeien tot de referentielijst van Nederlandstalige blogs ? Of verkies je dat dit enkel een clubje wordt van blogs die aangemeld zijn ?

Hebben de 400+ blogs die nu reeds opgenomen zijn zich overigens allemaal zelf aangemeld ?

 
Anonymous Anoniem had op 07 oktober, 2007 22:55, de volgende bedenking ...

Onze doelstelling is om zo volledig mogelijk te zijn. We hebben er nu inderdaad bijna 500 zelf verzameld en hier gaan we ook mee door. De blogosfeer is echter erg groot, dus als webloggers zich aanmelden gaat het nog een stukje sneller ...

 
Blogger Bruno Peeters had op 07 oktober, 2007 23:09, de volgende bedenking ...

Ruben,

als je de links in mijn bericht volgt bekom je op vrij eenvoudige wijze de belangrijkste Nederlandstalige blogs uit Belgie. Het is een illusie te denken dat al deze bloggers zelf de moeite gaan doen om zich zelf aan te melden. Volgens Maarten Schenk (blogoloog.be) zijn er overigens zo'n 100.000 Belgische blogs ...

 
Anonymous Anoniem had op 08 oktober, 2007 09:06, de volgende bedenking ...

klopt, daarom blijven we zelf ook doorgaan met toevoegen. Bedankt voor de link ...

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails