B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

16 december 2008

Site van het jaar 2008

Zoals u ongetwijfeld op een heleboel andere plaatsen zal kunnen lezen, heeft Google nogmaals de prijs van de site van het jaar ontvangen op de Site van het jaar verkiezing van 2008. Het aantal keren dat de medewerkers van Google met deze trofee naar huis mochten gaan (dit jaar een kader en een fles champagne) is al niet meer te tellen, althans niet meer door mij.

Het zag er initieel naar uit dat de goden de uitreiking van de Svhj-prijzen dit jaar niet gunstig gezind waren. 's Morgens was er een monsterfile van Gent naar Brussel, zodat de autobestuurders 's avonds het vooruitzicht kregen ook urenlang stil te mogen staan. Daarenboven bleef een groot deel van Oost-Vlaanderen van leidingwater verstoken, zodat het vooruitzicht van toiletten die niet konden doorgespoeld worden en glazen die niet konden afgespoeld worden ook niet iets was waar reikhalzend naar uitgekeken moest worden. Treinreizigers richting Gent kregen hun deel van de toorn van de goden, door de plotse ontdekking van een vliegtuigbom ter hoogte van één van de perrons. Bij dit plotse karakter kunnen wel vraagtekens gezet worden gezien de Tweede Wereldoorlog al eventjes voorbij is ...

Gelukkig waren er enkele lichtpuntjes. De file richting Gent was niet zo erg, de treinen reden uiteindelijk toch tot Gent Sint Pieters en het leidingwater bleef stromen te Gent.

In de hall van het NTG was er (soms) wifi, in de zaal waar de eigenlijke uitreiking plaatsvond echter niet. Dit had tot gevolg dat Maarten "streaming" Schenk zijn kijkers wel beelden kon aanbieden van het gedrum van de bloggers en andere sitebeheerders voor en na de uitreiking. De eigenlijke uitreiking kon niet live meegemaakt worden. De techneuten in de zaal zorgden echter voor een alternatief. Door middel van Twitter boodschappen werd de achterban op de hoogte gehouden. Dit resulteerde in een competitie om als eerste telkens de winnaar per categorie aan te kondigen (bvlg versus mschenk).

Bij de winnaars waren er enerzijds een aantal vaste waarden en een aantal verrassingen. Google won zoals reeds vermeld de globale prijs en in de rubriek portaal. HLN won weer bij de nieuws & duidingssites, Vlaanderen Vakantieland bij reizen & toerisme. Netlog was de beste community site. Trots kondigden de initiatiefnemers van Netlog aan dat ze volop met expansieplannen bezig zijn, waaronder naar Latijns Amerika en China. Ze zullen dan nog wel moeten leren dat sushi geen Chinees maar wel een Japans gerecht is. Bovendien bleek eerder dat sushi het meest populaire gerecht is op de site recepten.be, de winnaar in de rubriek eten & drinken.

Bij de blogs waren er toch enkele verrassingen. Tales from the Crib was de hoogst scorende persoonlijke blog. Apen was de uitverkoren stadsblog, Asfaltkonijn was de beste groepsblog en Pieter Baert had de populairste fotoblog.

Pieter Baert vertelde bij het ontvangen van de prijs dat hij zijn prijs wel eens zou kunnen te danken hebben aan zijn goede relaties met de vakjury. Het feit dat Asfaltkonijn slechts met een beperkte en uitsluitend vrouwelijke delegatie aanwezig was - de mannelijke hoofdasfaltkonijnen zijn tijdelijk verbannen naar Spanje en Japan - kon ook wel eens meegespeeld hebben bij de overwegend mannelijke initiatiefnemers van Svhj.

Dit jaar was er een vakjury waarvan de mening voor 30% meetelde. De vakjury - waarvan we enkel de voorzitter op het podium te zien kregen tijdens de uitreiking - had haar voorkeur uitgesproken voor AB Concerts - voor de rubriek prijs van de vakjury. Kwatongen achteraf insinueerden dat de vakjury binnenkort vaker in de AB te zien zal zijn.

Zoals kon verwacht worden werd voor de ontbrekende 22ste rubriek geen winnaar aangekondigd.

De heren en dame van Google hoopten bij het in ontvangst nemen van hun prijs dat ze volgend jaar door een andere site zouden opgevolgd worden. Ze stelden onmiddellijk een kandidaat voor : youtube.be. GarageTV krijgt er binnenkort een geduchte concurrent bij.

Het zakje snoepjes dat ik na afloop meegenomen heb heeft mij tijdens de terugreis van het verre Gent naar Vlaams Brabant de nodige inspiratie bezorgd voor dit bericht. Hierbij wil ik de initiatiefnemers van Svhj overigens bedanken voor dit zakje snoepjes (en de broodjes en de drank en kortom het hele event).

Technorati : - - -

Related Posts with Thumbnails