B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

27 januari 2009

Obameter van PolitiFact

PolitiFact is een project van de St. Petersburg Times, de grootste krant uit Florida en winnaar van verschillende Pulitzer Prijzen. Elke dag gaan journalisten en onderzoekers uitspraken van het Amerikaanse congres, de president, stafleden van het Witte Huis, leden van de regering, lobbyisten en dies meer na waarbij ze kijken of de genoemde feiten kloppen. Elke uitspraak krijgt een score, gaande van "True", "over Mostly True", "Half True", "Barely True" tot "False". Compleet uit de lucht gegrepen uitspraken krijgen de ereprijs "Pants on Fire".

Nu de presidentiële verkiezingscampagne achter de rug is men gestart met een nieuw initiatief, de Obameter. Hierbij wordt nauwkeurig opgevolgd in welke mate de beloftes van Obama gedaan tijdens de campagne effectief gerealiseerd worden. Voorlopig ziet het er goed uit. Van de 509 beloftes zijn er al 5 gerealiseerd.Onlangs werd mij de vraag gesteld of ik vond of bloggers gevaarlijk zijn. Natuurlijk zijn bloggers niet gevaarlijk, er is nog niemand gestorven door het lezen van een bericht op een blog. Maar initiatieven als PolitiFact en Obameter kunnen wel vlijmscherp uithalen naar politici die een loopje nemen met de waarheid.

Misschien moet één van de Belgische kranten ook maar eens starten met een gelijkaardig initiatief. Wat waren de uitspraken en beloftes gedaan tijdens de campagne voor de laatste federale verkiezingen ? Wie zal er bijhouden wat de policiti beloven tijdens de komende Europese en regionale verkiezingen ? Die beruchte uitspraak over de 5 minuten politieke moed (gedaan op 15 juni 2004) zal ongetwijfeld ondergebracht moeten worden in de rubriek "Promise broken". Vermoedelijk zal dit niet de enige belofte zijn die ingeslikt werd.

Related Posts with Thumbnails