B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

14 juli 2009

Is bloggen nog in ?

Deze blog staat bekend voor de diverse lijstjes die in het verleden hier verschenen. Een jaar terug kon u hier drie lijstjes vinden van Belgische blogs gerangschikt volgens de Technorati rank, één voor Nederlandstalige blogs, één voor Franstalige blogs en de derde voor Belgische blogs waar het Engels gehanteerd wordt. Recent heeft Frank De Graeve vastgesteld dat de blogfrequentie van een aantal bloggers die ook fervente Twitter gebruikers zijn aanzienlijk gedaald is. Het leek mij de moeite na te gaan hoe de top 20 van de Nederlandstalige blogs van vorig jaar (op basis van Technorati rank) nu presteert.

Elke blog die bij Technorati geregistreerd is krijgt van Technorati een Rank en een Authority. De Technorati Authority is het aantal externe sites dat linkt naar de blog in de afgelopen zes maanden. Hoe meer sites linken, hoe hoger de Authority. De Technorati Rank vertelt hoe ver een blog zich van de top bevindt. De blog met de hoogste Authority staat op de eerste plaats. Hoe lager de Authority, hoe populairder de blog.

De resultaten van de vergelijking van de cijfers van 2009 met deze van 2008 zijn onhutsend. De meeste blogs gaan er op achteruit, en nog geen klein beetje. Als je op de afbeelding klikt kan je een grotere en beter leesbare versie bekijken.


Als je de Technorati Authority bekijkt (aantal links van andere blogs), zijn er slechts twee blogs uit de Nederlandstalige top 20 van vorig jaar die nu meer links hebben, drie blogs hebben nog steeds hetzelfde aantal links, en de overige 15 blogs hebben (aanzienlijk) minder links. Als je naar de Technorati Rank kijkt zijn er nog 6 blogs die een hogere ranking hebben en bijgevolg 14 scoren lager in de ranglijst.

Wat ook opvalt is dat je met minder binnenkomende links (of lagere Technorati Authority) een hogere plaats in de rangschikking (Technorati Rank) bekomt. In 2008 kreeg je met 249 binnenkomende links Authority 18.676, voor ditzelfde aantal links krijg je op dit ogenblik reeds Authority 7.745. Eenzelfde fenomeen voor Technorati Authority 141 : van Rank 39.089 in 2008 naar rank 17.841 in 2009. Blijkbaar gaan alle blogs er globaal op achteruit. Een andere mogelijkheid is natuurlijk ook dat Technorati niet alle blogs meer opvolgt en bijgevolg binnenkomende links minder goed terugvindt.

1 Bedenking(en) :
Blogger Pietel had op 20 juli, 2009 11:42, de volgende bedenking ...

Volgens mij is Technorati niet meer in, al geen jaren niet meer.

Het aantal berichten per blog, het volume traffiek naar ieders blog en een overzicht van het aantal blogs, ingedeeld naar activiteit (long tail) lijken mij de variabelen die je nodig hebt om he vraag te beantwoorden?

Is bloggen nog in? Neen gij. Bloggen is de hype cycle al lang voorbij. Maar de gezamelijke blogwereld is nog steeds bijzonder actief en bloggen als format is matuur en ingeburgerd.

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails