B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

27 juni 2009

Yasmine en Michael Jackson

Je kan er deze dagen niet meer aan ontsnappen, Yasmine (Hilde Rens) en Michael Jackson zijn overleden. De radio bericht er over, het nieuws was er de afgelopen dagen vol van en er waren bovendien speciale uitzendingen op de TV-zenders. Ook op internet is het overlijden van deze artiesten niet onopgemerkt voorbij gegaan. Het bericht dat platenverkoop van Michael Jackson een enorme vlucht genomen had trok mijn aandacht.

En inderdaad, in de Amazon beststellers in music domineert Michael Jackson volop de top 25. De eerste 17 bestsellers hebben allen te maken met Michael Jacskon. In de top 25 bevinden er zich slechts 6 albums die niets met Michael Jackson te maken hebben.


Bij Proxis, de Belgische online platenboer, ziet de toplijst van muziek er wel lichtjes anders uit. Eén album van Yasmine en één van Michael Jackson, de lijst wordt slechts minimaal beïnvloed door beide overlijdens.


Op bol.com, een Nederlandse online platenboer, komen Michal Jackson en Yasmine helemaal niet voor bij de best verkochte 10.


Op Youtube is het dan weer al Michael Jackson wat de klok slaagt. De most popular videos worden sterk gedomineerd door het overlijden van Michael Jackson.


De iTunes top 100 van music videos draait ook volledig rond Michael Jackson.

De lijst van meest bekeken video's van het opnieuw Belgische Garagetv van vandaag bevat 1 video van Yasmine. Michael Jackson komt pas op plaats 11. Er is bij de kijkers van Garagetv blijkbaar meer aandacht voor hete dames.


Het ziet er bijgevolg naar uit dat de Belgische muziek- en videosites blijkbaar minder merkbare impact krijgen van het overlijden van beide muziekpersoonlijkheden, zeker in vergelijking met enkele Amerikaanse sites. Zouden de top lijsten eventueel gemanipuleerd zijn of zijn de Belgen in dit alles veel nuchterder en laten ze zich veel minder meeslepen door trends ?

Related Posts with Thumbnails