B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

27 augustus 2010

WikiSym


WikiSym, het International Symposium on Wikis and Open Collaboration, is een jaarlijkse conferentie waar alles draait rond wiki's. De editie van 2010 vond begin juli plaats in Gdansk, Polen. In 2009 was Porto de plaats van het gebeuren.

Zelf ben ik nog niet op WikiSym geraakt. Gelukkig kan je dankzij internet op de hoogte te blijven van alles wat daar voorgesteld werd. WikiSym lijkt mij voornamelijk een academisch gebeuren te zijn. Academici worden afgerekend op het aantal publicaties en het aantal (academische) conferenties waar hun papers aanvaard worden. Vaak worden de papers voorgesteld tijdens een conferentie door een gerenommeerde instantie uitgegeven. Bij Wikisym worden de proceedings uitgegeven door de ACM, de Association voor Computing Machinery. Het gevolg van het inschakelen van de ACM is dat de auteurs de copyright van hun papers formeel moeten overdragen naar de ACM. Guillaume Paumier, een Franse onderzoeker die voor de Wikimedia Foundation werkt, zag dit niet zitten. Hij kon uiteindelijk zijn paper alsnog tijdens de conferentie voorstellen, zonder dat de paper opgenomen werd in de proceedings.

Er is duidelijk een spanningsveld tussen het domein wiki's en collaboration - waar open source en kennisdeling sterk voorop staan - en gerenommeerde instanties als ACM die stevig doorrekenen voor toegang tot wetenschappelijke pubicaties. Gelukkig staan een aantal presentaties van de laatste WikiSym conferentie op Slideshare. Sommige academici plaatsten een versie van hun paper ook nog op hun persoonlijke website of op de site van de onderzoeksinstelling waaraan ze verbonden zijn. Je moet er af en toe wel even naar zoeken. Of je kan de auteurs rechtstreeks contacteren per email om een kopie van de paper te vragen, wat meestal ook lukt.

Related Posts with Thumbnails