B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

07 juni 2011

Samsung Galaxy Tab review

Kris Hoet had mij onlangs gevraagd of ik de Samsung Galaxy tab tab wou uittesten. Deze tab wordt nu aangeboden door Belgacom, in combinatie met een internet abonnement. Klik hier voor meer info.

Voor mij was het de eerste lange testervaring met een tablet. Het toestel kwam zeer goed uit deze test, het toestel is mij zeer goed bevallen.

De Samsung Galaxy Tab 10.1v is 10,1 inch groot, wat vergelijkbaar is met een Ipad, en weegt iets meer dan een halve kilogram, waardoor het toestel prettig in de hand ligt. Het toestel heeft Android 3.0 onder de motorkap. Er staan een enkele apps vooringestalleerd op het toestel. Bovendien staan er een heleboel apps te wachten in de Android Market op download. Gezien het feit dat ik het toestel maar tijdelijk in test had, heb ik mij beperkt tot gratis apps. Mijn zoon vond alvast zijn gading in een aantal spelletjes (zie ook deze review). Er is al een uitgebreid aanbod van apps in de Android Market. Ik heb zo'n vermoeden dat het aanbod voor de Apple Ipad nog groter is. Indien de Android markt naar verwachting verder zal groeien, zal het aanbod op de Android Market ongetwijfeld enkel maar breder worden. Apps zoals Instagram of Flipboard zijn typisch Apple Ipad en kan je bijgevolg althans op dit ogenblik niet vinden in de Android Market. Het grote voordeel van Android is dat je er Flash op kan installeren, zodat websites die van Flash gebruik maken ook consulteerbaar blijven.

Ik heb ondervonden dat enkele Android apps nog niet aangepast zijn voor de Galaxy tablet. Deze apps houden bijvoorbeeld geen rekening met de oriëntatie van het toestel (bv de Linkedin app of de HLN app), of - gelukkig slechts uitzonderlijk - weigeren ze op te starten.

Een ander ongemak bij het surfen vanop de Galaxy tab is dat sommige websites er van uit gaan dat je op een mobiele telefoon surft, zodat je standaard de mobiele versie van de site te zien krijgt. Blijkbaar hebben deze sites nog niet door dat de Galaxy tab het verdraagt dat de sites in volle glorie getoond worden. Gelukkig voorzien deze sites meestal wel de mogelijkheid om over te schakelen naar de volledige site (bv de Corelio websites).

Los van deze kleine ongemakken verliep het surfen vanop de Galaxy tablet zeer vlot. In de Galaxy stak een SIM kaart van Belgacom (gelukkig hoefde ik niet te betalen voor het gebruik), met de Galaxy tab kan je ook over wifi connecteren. De SpeedTest.Net app gaf aan dat de performantie over 3G af en toe niet zo denderend was. Tijdens het gebruik van de tablet was dit echter niet storend. Zelfs het downloaden van apps over 3G was nog best doenbaar.

De autonomie van de batterij bedraagt verschillende uren (ik vond het juiste aantal niet onmiddellijk op de site van Samsung). Indien je het toestel door de dag intensief gebruikt, moet je het 's nachts toch aan de stroom leggen. De stroomkabel is overigens de enige connectie naar de buitenwereld. De Galaxy tab heeft immers geen extra aansluitingen zoals USB, mini-USB, SD, micro SD of HDMI

Het toestel heeft ook een camera van maar liefst 8 megapixels. Je kan er vrij mooie foto's kan nemen die je vervolgens makkelijk kan delen, via Gmail, op Twitter, op Facebook, of naar Picasa sturen. Het nemen van foto's met een tablet of het maken van een filmpje lijkt mij leuk meegenomen, maar zeker geen doorslaggevend element om een dergelijk toestel te kopen.

Zou ik het toestel zelf kopen ? Als ik het toestel zou kunnen kopen zonder internetabonnement wil ik het zeker overwegen. Ik heb thuis al internetverbinding via een andere leverancier, een contract dat ik niet wil opzeggen. Belgacom biedt een formule aan van internettoegang en huur van Galaxy tablet. Voor 17 euro per maand gedurende 2 jaar huur je het toestel en kan je na afloop van de twee jaar het toestel tegen de restwaarde overnemen. Na twee jaar zullen er ongetwijfeld betere aanbiedingen qua tablets zijn, zodat het definitief aankopen van de tablet misschien geen interessante zaak is.

Belgacom heeft ook een formule waar de 7 inch Samsung Galaxy Tab aangeboden wordt in combinatie met Mobile Internet Start (mobiel surfen) en Internet Comfort (internet thuis). Als je echter een tijdje de grote tablet hebt kunnen gebruiken, lijkt de 7" versie toch maar kleintjes.

Related Posts with Thumbnails