B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

26 maart 2012

Facebook pages van de Belgische voetbalploegen

Als je wil weten hoe goed de Facebook page van je bedrijf, je organisatie, je initiatief, ... er aan toe is, dan kan bijvoorbeeld beroep doen op de Community Health Score van Momentus Media.Hieronder heb ik het resultaat overgenomen dat bekomen werd voor de Facebook page van RSCA Anderlecht. Het resultaat toont het aantal likes - een evidente indicator. Daarbij komen een aantal interessante indicatoren :
- Admin posts per day, meer posts op een page kunnen aanleiding geven tot meer interactie
- Likes and comments on admin posts per day, deze indicator geeft aan hoe vaak fans reageren
- Community posts per day, voor pages die berichten van fans toelaten geeft deze indicator aan hoe vaak er berichten van fans komen
- Community responses per day, voor pages die berichten van fans toelaten geeft deze indicator aan hoeveel reacties berichten van fans uitlokken
- Overall health score, hoe deze indicator tot stand komt wordt spijtig genoeg niet aangegeven.

Onderaan wordt het overzicht van de Facebook pages van dezelfde categorie getoond, voor zover deze pages natuurlijk al onderwerp waren van deze test.Het leek mij een mooie uitdaging na te gaan of er een verband is tussen de prestaties van de voetbalploegen in de Jupiler Pro League en de prestaties van hun Facebook pages.

De tabel hieronder geeft de resultaten van 15 Facebook pages. Voor Standard de Liège bestaan er verschillende Facebook pages, maar de "officiële" kon ik niet terugvinden. Op de officiële site van de ploeg wordt nergens naar een Facebook fan page van de ploeg verwezen. Ik vond wel een verwijzing naar de Facebook fan page van "Planète Rouge", de fanshop. Bijgevolg ontbreekt Standard de Liège in de rangschikking van Facebook pages.Het is duidelijk dat de rangschikking in het klassement niet gereflecteerd worden in de scores van de 15 Facebook fan pages. Voor elke indicator is er telkens een andere ploeg die bovenaan staat.

De Facebook fan page van RSC Anderlecht heeft het grootste aantal fans (169.474 likes), deze van RAEC Mons het kleinste aantal (1.592 likes). De Facebook fan page van Beerschot AC heeft de grootste publicatiefrequentie (gemiddeld 8,9 berichten per dag), op die van Cercle Brugge wordt het minst vaak berichten geplaatst (0,8 berichten per dag). Op de berichten op de Facebook fan page van Club Brugge K.V. komen het grootste aantal reacties (944), op die van KVC Westerlo komen het laagste aantal reacties (13). De Facebook fan page van Sporting Lokeren krijgt de hoogste "Overall health score", maar liefst 100%, deze van STVV bekomt de laagste score (73%). Slechts 4 Facebook fan pages laten toe dat anderen berichten op de wall van de page kunnen toevoegen, wat toch een teken is van openheid en transparantie. Op de Facebook fan page van KRC Genk komen het vaakst berichten (gemiddeld 14 berichten per dag) waarop ook het vaakst reacties komen (gemiddeld 45 reacties per dag).

Het feit dat Sporting Lokeren afgelopen zaterdag de titel behaalde, zal ongetwijfeld impact hebben gehad op hun Facebook fan page. Met deze score van 100% komt de Facebook page zelfs op plaats 4 in de rangschikking van alle "Professional sports team" pages - zie ook de afbeelding hierboven. KV Kortrijk, de verliezende finalist, deed het overigens ook goed in deze test (die natuurlijk maar een momentopname is) met een score van 99% en een 12de plaats in de rangschikking.

Tegen het einde van de maand worden alle Facebook pages omgeschakeld naar timeline mode. Enkele voetbalploegen moeten hun Facebook fan pages nog aanpassen. Sommige Facebook fan pages die al wel gebruik maken van timeline maken creatief gebruik van de afbeelding bovenaan, Sporting Lokeren toont dat het de beker gewonnen heeft. KV Mechelen toont de kalender van de play off. Opmerkelijk is dat 5 Facebook fan pages nog geen gepersonaliseerde URL geregistreerd hebben (KRC Genk, RAEC Mons, Beerschot AC, SV Zulte Waregem en KVC Westerlo). Zou het eventueel kunnen dat de gewenste namen misschien al ingenomen waren of waren de beheerders van deze pages zich hiervan nog niet bewust ?

RSC Anderlecht


Club Brugge K.V.


KAA Gent


KV Kortrijk


KRC Genk Official


Cercle Brugge


Sporting Lokeren


KV Mechelen


RAEC Mons (Officiel)


Beerschot AC


K. Lierse S.K.


SV Zulte Waregem - ESSEVEE


OH Leuven (Officieel)


KVC Westerlo


STVV

2 Bedenking(en) :
Anonymous Koen had op 26 maart, 2012 10:16, de volgende bedenking ...

Kleine correctie toch; Sporting Lokeren won zaterdag de beker iplv van de titel.

 
Blogger Bruno Peeters had op 26 maart, 2012 12:28, de volgende bedenking ...

Bedankt, is ondertussen gecorrigeerd

 

Heeft u ook een bedenking ?

<< Home

Related Posts with Thumbnails