B.V.L.G.

Mijn Initialen - Bedenkingen van en over mezelf, over business, over het webgebeuren, over social media, over alles rondom mij

22 januari 2013

Foursquare Checkins

Foursquare is een sociaalnetwerksite waar de gebruikers zich aanmelden ("inchecken") op locaties door middel van apps op hun mobiele telefoon. Gebruikers kunnen hun checkins delen met vrienden op het platform, waarbij ze per locatie kommentaar kunnen toevoegen.

Foursquare heeft zopas een wereldkaart vrijgegeven waarop de laatste 500 miljoen checkins aangeduid staan. En toevallig zijn er redelijk wat checkins in België en bijgevolg ook in Leuven, de stad waar ik niet zo ver van woon en bijgvolg vaak in vertoef.

De onderstaande kaart geeft de uitsnede van de Foursquare-wereldkaart voor Leuven (klik op de kaart voor een grotere versie)


Er zijn enkele markante dingen te zeggen over de checkins in Leuven. Het station van Leuven is populair, net als het centrum van de stad. Uit de kaart is ook af te leiden dat Foursquare zeer populair is bij studenten, wat duidelijk wordt door de witgekleurde buurten zoals het college De Valk aan de Tiensestraat (rechtsfaculteit), het gebouw van Groep T aan de Dekenstraat en het overliggende gebouw van de KULeuven, de auditoria aan de Parkstraat, het Hogenheuvelcollege aan de Naamsestraat (faculteit Economie). De gebouwen aan de Celestijnenlaan te Heverlee zijn ook duidelijk herkenbaar, net als de campus van de Hogeschool Leuven aan de Hertogstraat (helemaal onderaan de kaart). Gasthuisberg is eveneens mooi afgelijnd. Het valt niet uit te maken of de checkins van Gasthuisberg eerder van geneeskundestudendenten dan wel van patiënten of ziekenhuisbezoekers komen. Een andere cluster is te situeren aan Sportoase. Waarschijnlijk zijn het niet de politiemedewerkers die hiervoor verantwoordelijk zijn, maar eerder de bezoekers van het sportcomplex en de werknemers en de bezoekers van de kantoorgebouwen. Aan de Vaartkom zijn er relatief weinig checkins, niettegenstaande de creatievelingen die daar bijvoorbeeld bij Boondoggle werken. Het KBC-gebouw aan de Brusselsesteenweg kent ook wel wat checkins, net als de nabijgelegen tennisclub Lovanium. De nieuwe kantoorgebouwen aan de Boudewijnlaan te Heverlee kennen eerder weinig checkins, met uitzondering van het gebouw van Option, waar toch aan mobiele technologie gewerkt wordt. Het provinciedomein van Kessel-Lo (bovenaan de kaart) kent heel wat bezoekers, maar blijkbaar weinig Foursquare-checkins. In de meeste woonwijken zijn er weinig tot geen checkins op te merken. Inchecken op de eigen woonst is blijkbaar niet zo gewoonlijk in het Leuvense.

En herkent u uw favoriete Foursquare-checkinlocaties in het Leuvense of in de steden waar u soms vertoeft ?

Related Posts with Thumbnails